08 Cze 2023, 21:16:17
Cytat:Ustawa z dnia XX czerwca 2023 r.ws. nowelizacji karty konstytucyjnej Związku WinkulijskiegoArt.1.W ustawie Karta konstytucyjna Związku Winkulijskiego z dnia 23 kwietnia 2021 roku, dokonuje się następujących zmian;1. Dodaje się paragraf 12a o następującym brzmieniu; ,,Siedzibą Rządu i Dworu Królewskiego jest Miasto Stołeczne Kanugard.’’2. Dodaje się paragraf 15a o następującym brzmieniu; „Siedziba Trybuny Ludowej znajduje się w Jugowicach.’’3. Dodaje się rozdział V – Trybunał Królewski o następującym brzmieniu;„21§ Trybunał Królewski stoi na straży praw Związku Winkulijskiego i sprawuje w imieniu JKM władze sądowniczą nad całym królestwem.22§ Siedzibą Trybunału Królewskiego jest Rutzelburg.”Art. 2.Niniejsza ustawa wchodzi w życie w terminie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Wysoki Folkstagu!
Oto przedstawiam pierwszy od bardzo dawna projekt nowelizacji konstytucji Związku Winkulijskiego, którego celem jest nic innego jak podzielenie stolicy Związku Winkulijskiego pomiędzy trzy najważniejsze ośrodki miejskie kraju tj. Rutzelburg, Jugowice i Kanugard. Intencją moją i reprezentowanego przeze mnie ugrupowania politycznego jest wzmocnienie tożsamości lokalnych oraz danie nowego impulsu rozwojowego dla pozostałych regionów kraju. Mam nadzieję, że w toku debaty pojawią się także propozycje przeniesienia także innych kluczowych instytucji winkulijskiego państwa, do pozostałych regionów, aby tchnąć w nie nieco nowej energii.
Z poważaniem
E. O v H