![]() |
|
projekt ustawy ws. podziału stolicy - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Trybuna Ludowa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: projekt ustawy ws. podziału stolicy (/showthread.php?tid=5233) Strony:
1
2
|
projekt ustawy ws. podziału stolicy - Erik Otton von Hohenburg - 08 Cze 2023 Cytat: Wysoki Folkstagu! Oto przedstawiam pierwszy od bardzo dawna projekt nowelizacji konstytucji Związku Winkulijskiego, którego celem jest nic innego jak podzielenie stolicy Związku Winkulijskiego pomiędzy trzy najważniejsze ośrodki miejskie kraju tj. Rutzelburg, Jugowice i Kanugard. Intencją moją i reprezentowanego przeze mnie ugrupowania politycznego jest wzmocnienie tożsamości lokalnych oraz danie nowego impulsu rozwojowego dla pozostałych regionów kraju. Mam nadzieję, że w toku debaty pojawią się także propozycje przeniesienia także innych kluczowych instytucji winkulijskiego państwa, do pozostałych regionów, aby tchnąć w nie nieco nowej energii. Z poważaniem E. O v H
RE: projekt ustawy ws. podziału stolicy - Artur Kardacz - 09 Cze 2023 Wysoki Folkstagu! Rozpoczynam debatę, nad powyższym projektem ustawy, która potrwa 7 dni (do 16 czerwca). W debacie mogą wziąć udział wszyscy obywatele, zachęcam wszystkich do zabrania głosu w tej sprawie. Osobiście nie wniosę żadnych poprawek do zaproponowanej ustawy, chciałbym jedynie potrzymać swoją opinię że nie ma sensu w rozrzucaniu urzędów po całym kraju. Władza powinna być skupiona w jednym miejscu. RE: projekt ustawy ws. podziału stolicy - Erik Otton von Hohenburg - 09 Cze 2023 (09 Cze 2023, 12:51:50)Artur Kardacz napisał(a): [...] Panie Premierze, Wysoka Izbo,
Dziękuję za opinię i rozpoczęcie debaty.
Pańska uwaga jest słuszna, a raczej byłaby gdybyśmy państwem istniejącym w przestrzeni fizycznej gdzie z racji odległości, taki ruch niósłby za sobą konsekwencje gospodarcze i logistyczne, ale nie wirtualnej w jakiej faktycznie egzystujemy. W naszych warunkach, to nie ma znaczenia czy urząd X znajduje się w Krasnorasku, Jugowicach czy nawet w Grodzisku. Jest to jedynie fabularny zabieg, który nie niesie za sobą żadnych poważniejszych konsekwencji i na jaki możemy sobie pozwolić w celu rozruszania samorządów. Przestrzeń nie stanowi dla nas żadnej przeszkody do pokonania - w przeciwieństwie do marazmu w prowincjach, jak i w całym kraju, któremu przynajmniej częściowo ta ustawa ma zaradzić. RE: projekt ustawy ws. podziału stolicy - Mateusz Żmigrodzki - 11 Cze 2023 Wysoka Izbo, ja jednak raczę wnieść jedną poprawkę. Mianowicie optuję za tym aby w miarę możliwości siedziba Folkstagu nie znajdowała się w Jugowicach. Po pierwsze, wszystkie władze powinny się znajdować w Winkulii właściwej, a po drugie w Jugowicach nie zapewni się odpowiedniego komfortu i bezpieczeństwa posłom. RE: projekt ustawy ws. podziału stolicy - Erik Otton von Hohenburg - 11 Cze 2023 Wasza Wicekrólewska Wysokość, Nie przekonuję mnie argumentacja o braku bezpieczeństwa i komfortu pracy posłów, ponieważ jakoś w czasach Federacji Nordackiej Jugowice bez problemu były w stanie taki komfort i bezpieczeństwo zapewnić i posłom i prezydentowi i nawet rządowi federalnemu, także nie widzę przeszkód aby tam właśnie znalazł swój dom nasz - (dużo skromniejszy niż efenowski) parlament. Co zaś się tyczy tezy, że instytucje państwowe powinny znajdować sie w Winkulii metropolitalnej, to ja natomiast jestem przeciwnego zdania. Uważam, że przeniesienie parlamentu w ten region po pierwsze przywróciłoby mu dawne znaczenie ekonomiczne i polityczne jakie posiadał w 2020 roku, a po drugie silniej powiązałoby Nową Winkulię z macierzą, co wzmocniłoby jedność państwa wobec ew. roszczeń terytorialnych i podważania sensu winkulijskiej obecności na wyspie. Niemniej jednak jeśli brać poselska będzie podobnego zdania, co JKW Wicekról, to jestem skłonny rozważyć i poprzeć propozycję innej lokalizacji Folkstagu, np. w Krasnodarsku, czy też gdziekolwiek indziej. RE: projekt ustawy ws. podziału stolicy - Mateusz Żmigrodzki - 12 Cze 2023 Po ponownym przemyśleniu sprawy, zgadzam się z Waszą argumentacją @Erik Otton von Hohenburg i wycofuję swoje uwagi. Władze Nowej Winkulii postarają się potraktować tą zmianę jako wyzwanie, nie zaś problem. RE: projekt ustawy ws. podziału stolicy - Artur Kardacz - 13 Cze 2023 Cóż, Nowa Winkulia, a w szczególności Azymutia Winkulijska, nie jest najbezpieczniejszym miejscem w naszym kraju. Mam tutaj na uwadze wydarzenia, jakie miały tam miejsce. Przypomnijmy sobie styczeń 2022 roku i wojnę domową jaka się tam odbywała. Być może sytuacja została opanowana, lecz moim zdaniem na pewno będzie trzeba przeznaczyć znaczne środki na ochronę takiego obiektu. RE: projekt ustawy ws. podziału stolicy - Mateusz Żmigrodzki - 15 Cze 2023 (13 Cze 2023, 18:23:50)Artur Kardacz napisał(a): Cóż, Nowa Winkulia, a w szczególności Azymutia Winkulijska, nie jest najbezpieczniejszym miejscem w naszym kraju. Mam tutaj na uwadze wydarzenia, jakie miały tam miejsce. Przypomnijmy sobie styczeń 2022 roku i wojnę domową jaka się tam odbywała. Być może sytuacja została opanowana, lecz moim zdaniem na pewno będzie trzeba przeznaczyć znaczne środki na ochronę takiego obiektu. Jestem tego świadomy, dlatego na dniach zostanie przedstawiony kompleksowy plan organizacyjny, który popawi sytuację w Jugowicach. RE: projekt ustawy ws. podziału stolicy - Artur Kardacz - 17 Cze 2023 Szanowni Obywatele! Wysoki Folkstagu! Czas debaty minął, w czasie jej trwania nie zgłoszono żadnych poprawek. Głosowanie potrwa do 19 czerwca, mogą wziąć w nim udział wszyscy obywatele Związku Winkulijskiego. Lista odbywali, wraz z siłą głosów, prezentuję się następująco. Głosować można ZA/PRZECIW lub WSTRZYMAĆ SIĘ. Życzę miłej soboty Cytat:Wstrzymuję się RE: projekt ustawy ws. podziału stolicy - Erik Otton von Hohenburg - 17 Cze 2023 za |