30 Lis 2020, 18:13:31
Dziś jako, że od dłuższego czasu w państwie nie zobaczyłem, żadnej interesującej debaty politycznej, pomyślałem sobie aby zaproponować wprowadzenie w Winkulii, ciekawego aczkolwiek trochę kontrowersyjnego rozwiązania w naszej polityce zagranicznej — ogłoszenia wieczystej neutralności. Ze swojej strony mogę już w przyszłym roku przedstawić stosowny projekt ustawy sankcjonujący konstytucyjnie i doktrynalnie naszą politykę trwałej neutralności, jednakże musi ona być także uznana przez inne państwa kontynentu, ale jak mam nadzieję o ile podejmiemy się takiej decyzji, to społeczność międzynarodowa zaakceptuje suwerenną decyzję ogółu Winkulijczyków. Winkulia w zasadzie nigdy nie była zainteresowana ustanawianiem porządku w regionie siłą, w zasadzie to nigdy nie miała żadnych większych ambicji w polityce zagranicznej, dlatego też w większości konfliktów byliśmy i pozostajemy neutralni, i zawsze dążyliśmy do utrzymywania tylko i wyłącznie czy komuś się to podoba czy nie pozytywnych relacji z każdym wirtualnym państwem. Dlatego też uważam, że polityka wieczystej neutralności, pozwoli nam nie tylko na utrzymanie pozytywnych relacji ze wszystkimi państwami mikroświata i zwiększy ogólne bezpieczeństwo na kontynencie, ale umożliwi efektywne wypełnianie innych misji i zobowiązań międzynarodowych np. arbitra czy też mediatora, konstytucyjna neutralność pozwoliłaby nam za zachowanie w znacznym suwerenności, bez oskarżeń o bycie satelitą tudzież sprzymierzeńcem jednej ze stron konfliktu. Do wad tego rozwiązania napewno należałoby ograniczenie pola manewru w polityce zagranicznej i możliwości zawierania sojuszy militarnych, jednak w przypadku uznania naszej neutralności przez inne państwa moglibyśmy liczyć na ich życzliwość w stosunku do nas.