23 Gru 2019, 22:47:43
![[Obrazek: prezydentnaskalenaszychmozliwosci.png]](https://cdn.discordapp.com/attachments/361245687272439819/658756688610066472/prezydentnaskalenaszychmozliwosci.png)
Miałem nie startować w wyborach prezydenckich. Właściwie, to chciałem porzucić nawet Federację Nordacką, ograniczając się wyłącznie do działalności w Reżimie. Cóż. Tak się jednak najprawdopodobniej nie stanie. Wciąż jeszcze tli się jakaś chęć działania, budowania i reformowania Federacji Nordackiej. Dlatego też wypadałoby z szacunku dla samego stanowiska skończyć to, czego nie udało mi się skończyć, jako Prezydentowi Federacji Nordackiej.
Wiem, że zaufanie obywateli do mnie zostało nadszarpnięte przez wiele czynników, w tym ostatni Kryzys Lotrygański. Zrozumiem taki wybór. Nie mam zamiaru przekonywać Was, że zasługuję na to zaufanie, bo to jednak obywatele wiedzą lepiej, czy w ich oczach jestem godzien, czy nie, pełnić drugą kadencję ten urząd.
Kandydatura ta, jest na skalę naszych możliwości. Nie mam zamiaru obiecywać Wam czegoś, czego wiem że nie zrealizuję. Chcę, żeby program odzwierciedlał potrzeby obywatelskie, a mimo to, żeby był jedyny w swoim rodzaju.
Gospodarka leży i kwiczy. Nie będę obiecywał, że odetkam jakoś obieg pieniądza. Nie jestem ekonomistom, chuja wiem o ekonomii. Dlatego też, żeby wszystko funkcjonowało lepiej, powinniśmy działanie gospodarki całkowicie ograniczyć wyłącznie do firm rządowych. W ten spososób państwo miałoby monopol na wszystko co się da i ogółem będzie mogło to sprzedawać obywatelom, przez co jakoś ruszymy gospodarkę. Gospodarka wolno rynkowa się nie sprawdziła, czas na centralnie planowaną!
Zamierzam kontynuować wdrożony przeze mnie program dot. transportu. To jedna z nielicznych rzeczy, na której się znam. Będziemy budować drogi, autostrady, mosty, porty, lotniska. Wszystko! Powstanie zapowiadany w poprzedniej kampanii specjalny fundusz, który pomoże walczyć prowijcjom w tworzeniu wielkich projektów infrastrukturalnych, oraz w walce z wykluczeniem komunikacyjnym. Autobus powinien docierać do każdego zapadliska w FN!
Konstitula to właściwie prostitula. Lafirynda niestety nie jest w stanie obsłużyć FN z takimi oczekiwaniami. Prowizoryczne łatanie nie da już właściwie nic. Czas na spokojnie napisać nową konstytucję, napisaną wspólnie, przez obywateli (najlepiej na realowym zjeździe w uckim). Siedliskiem choroby naszego systemu prawnego jest konstytucja, tak samo jak zepsuty ząb powoduje choroby innych części ciała. Dlatego zaczynamy w zarodku, od wyrywania konstytucji z korzeń, później wyleczymy raka innych ustaw. Prostitula dla każdego! Konstitula w sumie też!
Liczba prowincji w FN jest tak zmienna, że w wyliczeniu ich obecnej liczby nie pomoże nawet wzór na deltę. No i dobrze. Wprowadzimy do nowej konstytucji przepisy mające na celu uregulowanie wchodzenia i wychodzenia z FN takowych. Ponadto samorządy powinny przerzucić na centrale niektóre obowiązki. Pewne kwestie są dla każdej prowincji tak różne, że jedziesz do Volkianu, tam krowa ma pierwszeństwo, do Egvallandu - pierwszeństwo ma byk. A w Muratyce na przejściu dla pieszych staruszka przepuszcza kolejne tiry. No tak być nie może. Koniec z samowolką prowincji.
Żyjemy w państwie, gdzie Parlament, który działa w imieniu obywateli sprzeciwia się woli obywateli. Obywatele wybrali Prezydenta z jasnym programem. Prezydent zgłasza ustawę zgodną z jego programem wyborczym, którą ten jednogłośnie odrzuca. Nie żyjemy w państwie parlamentokracji, a demokracji. Żaden z posłów nie miał takiego mandatu społecznego, niż osoba która ją zgłosiła. Prezydent FN powinien mieć możliwość dobieranie według swojego uznania posłów, lub też uprawnienia parlamentu powinny zostać mocno ograniczone. Na co to komu kurła! Tylko kradno i chuja robio.
Sądownictwo. Układy i układziki. Powinniśmy zreformować ustrój sądów. W każdej prowincji powinien powstać sąd prowincjonalny, będący pierwszą instancją dla spraw prowadzonych w sądach. Drugą instancją powinien być Naczelny Sąd Federalny, a trzecią - Sąd Ostateczny, czy coś takiego.
Powinniśmy mieć więcej biurokracji! Wzory wniosków, formularze na stronach rządowych, wypełnianie pitów, citów, sritów, zeznania podatkowe, wnioski o różne rzeczy. Winniśmy poszerzać narracje związaną z urzędami. Nie powinno to być tylko suche, "masz wniosek", na co dostajemy "no spoko, już zaakceptowałem". Urzędnicy powinni być niczym Pani Halinka z dziekanatu, która na wejście studenta reaguje tymi słowami "Wyjdzie!" Powinniśmy kłaść większy nacisk na narracje w urzędach!
Samowolka Reżimu Administratorskiego powinna trwać w najlepsze, kto jak Reżim wie co potrzebujemy, jak to się zrobi. Powinniśmy go odpolityczniać jak najbardziej, nie pozwalając wedrzeć się politykierom i aparatczykom partyjnym do gmachu Pałacu Buduarów w Krasnodarsku. Mówię nie jakimkolwiek ustawom kagańcowym dla Reżimu. Bo ktoś musi stać ponad prawem.
Państwo powinno prowadzić politykę sprzyjającą rodzinom. Zezwalamy na związki partnerskie, małżeństwa, wszystko co się da. Adopcję dzieci. Państwo powinno pomagać rodzinom. Jeśli kochają się chłopak z dziewczyną, dziewczyna z dziewczyną, chłopak z chłopakiem, chłopak z samochodem, Heniek z pociągiem, dziewczyna z torebką, zwierzak z zwierzkiem, drzewo z człowiekiem, nie powinniśmy im tego zabraniać! Państwa, oraz innych obywateli nie powinno obchodzić to, czy ktoś rucha się z strachem na wróble i czy robią to w sposób taki, jaki kościół nakazał. Powinniśmy umożliwić zakładanie i rejestrowanie rodów. Nam też należy się!
Powinniśmy uregulować też kwestię praw autorskich. Ktoś może jebnąć fochem i nakazać wszystkie swoje prace wykonane dla FN usuwać. No ja sobie tego nie wyobrażam, dlatego powinniśmy sprawić, że właścicielem wszelkich praw autorskich stanie się Federacja Nordacka (myślę tutaj o stworzeniu a'la realowej organizacji, broniącej i reprezentującej nas w realu). W końcu, nam te prawa autorskie się po prostu należą!
Nasz przekaz do innych krajów naszego kontynentu, oraz Mikroświata powinien być jasny. Nie jesteśmy konikiem do bicia, narzędziem którą trzymają silniejsi. Sami powinniśmy aspirować do tych najlepszych, mimo wszystko patrzeć na wszystkich przyjacielsko, a nie jak niektóre kraje z góry, wyzywając wszystko co się rusza od yoyo. Powinniśmy być krajem neutralnym, kręcącym w pierwszej kolejności biznes, a dopiero później wchodzącym w jakieś konflikty. Wypadałoby żeby nasza polityka zagraniczna nie ograniczała się do izolacjonizmu, bo żadna mikronacja nie wyszła na tym jeszcze super świetnie. Róbmy to co wszyscy, ale lepiej!
Dalsza odbudowa i pobudzenia Jugowic, powinniśmy dorzucić ogień do tego rewolucyjnego ogniska, a najlepiej granat. Dalszy rozwój i budowa stolicy powinna jeszcze bardziej aktywować każdego obywatela. Podniesiemy naszą stolicę z popiołów!
Każdy chłopiec w FN powinien być mężczyzną, dlatego też powinnyśmy zorganizować obowiązkowy pobór do Federacyjnych Sił Zbrojnych. Co, jak wojsko zrobi z młodzieńca mężczyznę. Wyszkolona młodzież będzie mogła stanąć do walki z każdym i wszędzie! Federacja Nordacka powinna być gotowa na wojnę. Tak więc, musimy zwiększyć budżet na zbrojenia do 25% PKB. Tylko tym sposobem zapewnimy bezpieczeństwo sobie i sojusznikom. Samych reform wymaga też same FSZ. Walczmy ku chwale efenu.
To jest program, oraz kandydatura skojona pod nasze możliwości. Poza tym, tak jak było. Bez nowości, bez zmian. Wybierz mądrze w wyborach prezydenckich. Henryk Wespucci. Prezydent na miarę naszych możliwości.
Wespucci
![[Obrazek: mis-figura.jpg]](http://4.bp.blogspot.com/-JgTPlM3SiXU/VFi422T7yMI/AAAAAAAAASU/0nP0ECb7dgs/s1600/mis-figura.jpg)

Mimo to niektóre zdania w programie są trochę nie pod moje poglądy.

![[Obrazek: 101005704499826635.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1118/101005704499826635.png)