Związek Winkulijski
Henryk Wespucci - prezydentura na skalę naszych możliwości - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33)
+----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536)
+------ Dział: Ciastkarnia u Palpatajna (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=47)
+------- Dział: Dyskusje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=40)
+------- Wątek: Henryk Wespucci - prezydentura na skalę naszych możliwości (/showthread.php?tid=1938)

Strony: 1 2

Henryk Wespucci - prezydentura na skalę naszych możliwości - Henryk Wespucci - 23 Gru 2019

[Obrazek: prezydentnaskalenaszychmozliwosci.png]

Miałem nie startować w wyborach prezydenckich. Właściwie, to chciałem porzucić nawet Federację Nordacką, ograniczając się wyłącznie do działalności w Reżimie. Cóż. Tak się jednak najprawdopodobniej nie stanie. Wciąż jeszcze tli się jakaś chęć działania, budowania i reformowania Federacji Nordackiej. Dlatego też wypadałoby z szacunku dla samego stanowiska skończyć to, czego nie udało mi się skończyć, jako Prezydentowi Federacji Nordackiej.

Wiem, że zaufanie obywateli do mnie zostało nadszarpnięte przez wiele czynników, w tym ostatni Kryzys Lotrygański. Zrozumiem taki wybór. Nie mam zamiaru przekonywać Was, że zasługuję na to zaufanie, bo to jednak obywatele wiedzą lepiej, czy w ich oczach jestem godzien, czy nie, pełnić drugą kadencję ten urząd.

Kandydatura ta, jest na skalę naszych możliwości. Nie mam zamiaru obiecywać Wam czegoś, czego wiem że nie zrealizuję. Chcę, żeby program odzwierciedlał potrzeby obywatelskie, a mimo to, żeby był jedyny w swoim rodzaju.

Gospodarka leży i kwiczy. Nie będę obiecywał, że odetkam jakoś obieg pieniądza. Nie jestem ekonomistom, chuja wiem o ekonomii. Dlatego też, żeby wszystko funkcjonowało lepiej, powinniśmy działanie gospodarki całkowicie ograniczyć wyłącznie do firm rządowych. W ten spososób państwo miałoby monopol na wszystko co się da i ogółem będzie mogło to sprzedawać obywatelom, przez co jakoś ruszymy gospodarkę. Gospodarka wolno rynkowa się nie sprawdziła, czas na centralnie planowaną!

Zamierzam kontynuować wdrożony przeze mnie program dot. transportu. To jedna z nielicznych rzeczy, na której się znam. Będziemy budować drogi, autostrady, mosty, porty, lotniska. Wszystko! Powstanie zapowiadany w poprzedniej kampanii specjalny fundusz, który pomoże walczyć prowijcjom w tworzeniu wielkich projektów infrastrukturalnych, oraz w walce z wykluczeniem komunikacyjnym. Autobus powinien docierać do każdego zapadliska w FN!

Konstitula to właściwie prostitula. Lafirynda niestety nie jest w stanie obsłużyć FN z takimi oczekiwaniami. Prowizoryczne łatanie nie da już właściwie nic. Czas na spokojnie napisać nową konstytucję, napisaną wspólnie, przez obywateli (najlepiej na realowym zjeździe w uckim). Siedliskiem choroby naszego systemu prawnego jest konstytucja, tak samo jak zepsuty ząb powoduje choroby innych części ciała. Dlatego zaczynamy w zarodku, od wyrywania konstytucji z korzeń, później wyleczymy raka innych ustaw. Prostitula dla każdego! Konstitula w sumie też!

Liczba prowincji w FN jest tak zmienna, że w wyliczeniu ich obecnej liczby nie pomoże nawet wzór na deltę. No i dobrze. Wprowadzimy do nowej konstytucji przepisy mające na celu uregulowanie wchodzenia i wychodzenia z FN takowych. Ponadto samorządy powinny przerzucić na centrale niektóre obowiązki. Pewne kwestie są dla każdej prowincji tak różne, że jedziesz do Volkianu, tam krowa ma pierwszeństwo, do Egvallandu - pierwszeństwo ma byk. A w Muratyce na przejściu dla pieszych staruszka przepuszcza kolejne tiry. No tak być nie może. Koniec z samowolką prowincji.

Żyjemy w państwie, gdzie Parlament, który działa w imieniu obywateli sprzeciwia się woli obywateli. Obywatele wybrali Prezydenta z jasnym programem. Prezydent zgłasza ustawę zgodną z jego programem wyborczym, którą ten jednogłośnie odrzuca. Nie żyjemy w państwie parlamentokracji, a demokracji. Żaden z posłów nie miał takiego mandatu społecznego, niż osoba która ją zgłosiła. Prezydent FN powinien mieć możliwość dobieranie według swojego uznania posłów, lub też uprawnienia parlamentu powinny zostać mocno ograniczone. Na co to komu kurła! Tylko kradno i chuja robio.

Sądownictwo. Układy i układziki. Powinniśmy zreformować ustrój sądów. W każdej prowincji powinien powstać sąd prowincjonalny, będący pierwszą instancją dla spraw prowadzonych w sądach. Drugą instancją powinien być Naczelny Sąd Federalny, a trzecią - Sąd Ostateczny, czy coś takiego.

Powinniśmy mieć więcej biurokracji! Wzory wniosków, formularze na stronach rządowych, wypełnianie pitów, citów, sritów, zeznania podatkowe, wnioski o różne rzeczy. Winniśmy poszerzać narracje związaną z urzędami. Nie powinno to być tylko suche, "masz wniosek", na co dostajemy "no spoko, już zaakceptowałem". Urzędnicy powinni być niczym Pani Halinka z dziekanatu, która na wejście studenta reaguje tymi słowami "Wyjdzie!" Powinniśmy kłaść większy nacisk na narracje w urzędach!

Samowolka Reżimu Administratorskiego powinna trwać w najlepsze, kto jak Reżim wie co potrzebujemy, jak to się zrobi. Powinniśmy go odpolityczniać jak najbardziej, nie pozwalając wedrzeć się politykierom i aparatczykom partyjnym do gmachu Pałacu Buduarów w Krasnodarsku. Mówię nie jakimkolwiek ustawom kagańcowym dla Reżimu. Bo ktoś musi stać ponad prawem.

Państwo powinno prowadzić politykę sprzyjającą rodzinom. Zezwalamy na związki partnerskie, małżeństwa, wszystko co się da. Adopcję dzieci. Państwo powinno pomagać rodzinom. Jeśli kochają się chłopak z dziewczyną, dziewczyna z dziewczyną, chłopak z chłopakiem, chłopak z samochodem, Heniek z pociągiem, dziewczyna z torebką, zwierzak z zwierzkiem, drzewo z człowiekiem, nie powinniśmy im tego zabraniać! Państwa, oraz innych obywateli nie powinno obchodzić to, czy ktoś rucha się z strachem na wróble i czy robią to w sposób taki, jaki kościół nakazał. Powinniśmy umożliwić zakładanie i rejestrowanie rodów. Nam też należy się!

Powinniśmy uregulować też kwestię praw autorskich. Ktoś może jebnąć fochem i nakazać wszystkie swoje prace wykonane dla FN usuwać. No ja sobie tego nie wyobrażam, dlatego powinniśmy sprawić, że właścicielem wszelkich praw autorskich stanie się Federacja Nordacka (myślę tutaj o stworzeniu a'la realowej organizacji, broniącej i reprezentującej nas w realu). W końcu, nam te prawa autorskie się po prostu należą!

Nasz przekaz do innych krajów naszego kontynentu, oraz Mikroświata powinien być jasny. Nie jesteśmy konikiem do bicia, narzędziem którą trzymają silniejsi. Sami powinniśmy aspirować do tych najlepszych, mimo wszystko patrzeć na wszystkich przyjacielsko, a nie jak niektóre kraje z góry, wyzywając wszystko co się rusza od yoyo. Powinniśmy być krajem neutralnym, kręcącym w pierwszej kolejności biznes, a dopiero później wchodzącym w jakieś konflikty. Wypadałoby żeby nasza polityka zagraniczna nie ograniczała się do izolacjonizmu, bo żadna mikronacja nie wyszła na tym jeszcze super świetnie. Róbmy to co wszyscy, ale lepiej!

Dalsza odbudowa i pobudzenia Jugowic, powinniśmy dorzucić ogień do tego rewolucyjnego ogniska, a najlepiej granat. Dalszy rozwój i budowa stolicy powinna jeszcze bardziej aktywować każdego obywatela. Podniesiemy naszą stolicę z popiołów!

Każdy chłopiec w FN powinien być mężczyzną, dlatego też powinnyśmy zorganizować obowiązkowy pobór do Federacyjnych Sił Zbrojnych. Co, jak wojsko zrobi z młodzieńca mężczyznę. Wyszkolona młodzież będzie mogła stanąć do walki z każdym i wszędzie! Federacja Nordacka powinna być gotowa na wojnę. Tak więc, musimy zwiększyć budżet na zbrojenia do 25% PKB. Tylko tym sposobem zapewnimy bezpieczeństwo sobie i sojusznikom. Samych reform wymaga też same FSZ. Walczmy ku chwale efenu.

To jest program, oraz kandydatura skojona pod nasze możliwości. Poza tym, tak jak było. Bez nowości, bez zmian. Wybierz mądrze w wyborach prezydenckich. Henryk Wespucci. Prezydent na miarę naszych możliwości.

Wespucci

[Obrazek: mis-figura.jpg]

RE: Henryk Wespucci - prezydentura na skalę naszych możliwości - Artur Kardacz - 23 Gru 2019

Mam parę uwag do programu.

Cytat:Pewne kwestie są dla każdej prowincji tak różne, że jedziesz do Volkianu, tam krowa ma pierwszeństwo, do Egvallandu - pierwszeństwo ma byk. A w Muratyce na przejściu dla pieszych staruszka przepuszcza kolejne tiry. No tak być nie może.

Moim zdaniem to własnie "różność" charakteryzowała Federację. Nie możemy dążyć do tego aby każda prowincja była taka sama, wszystkie mają własną kulturę i ujednolicając je sprawimy że staną się mało atrakcyjne. Dzięki różnorodności każdy może znaleźć swoje miejsce w Federacji. W jaki sposób takie ujednolicenie pomoże Federacji?

RE: Henryk Wespucci - prezydentura na skalę naszych możliwości - AleksanderNovak - 23 Gru 2019

Bardzo się cieszę że startuje Pan w wyborach. Gdyby nie Pan to albo ja bym został albo Szarak bo to wiadome jest że Pan wygra  Smile  Mimo to niektóre zdania w programie są trochę nie pod moje poglądy. 

Konstytucja.

Nie wiem co Pan złego widzi w naszej konstytucji, moim zdaniem nie jest zła a jak czegoś brakuje to zawsze można napisać ustawę np. o wyrzucaniu i przyłączaniu prowincji. Może jest nam potrzebna nowa konstytucja lecz nie jest to takie łatwe a Pan nie podał żadnych argumentów dlaczego powinniśmy ją zmienić.

Parlament.

Napisał Pan że "Na co to komu kurła! Tylko kradno i chuja robio." Myślę że obraził Pan wielu obywateli przez to. Parlament działa świetnie a ta kadencja była najaktywniejsza w Federacji Nordackiej. To że Pan napisał w programie to nic nie znaczy dla parlamentu ponieważ oni może mają inne poglądy a nie takie jak Pan. Jak Pan chciał robić ustawy to lepiej by było kandydować do Parlamentu. Uważam też że wybieranie posłów według uznania Prezydenta jest całkowicie sprzeczne z demokracją a jeżeli chodzi o mocne ograniczenie uprawnień Parlamentu to jak Pan to chce zrobić jeżeli to wymaga właśnie ustawy lub zmiany konstytucji a by ustawa weszła to Parlament musi ją przegłosować  Big Grin

Sądownictwo.

Może ma Pan racje lecz jednego Pan mi nie zaprzeczy. By zrobić sądy w każdej prowincji które by sprawnie, szybko a sprawiedliwie potrzeba ludzi. Ludzi, ludzi i jeszcze raz ludzi. Nie mamy tylu zasobów ludzkich by mieć 3 sądy po 3 sędziów bo jest zbyt mało obywateli by to pokryć, no niestety.

RE: Henryk Wespucci - prezydentura na skalę naszych możliwości - Kamiljan de Harlin - 23 Gru 2019

Ten program to jest jakiś kiepski żart, kompletne ścierwo, nadaje się tylko do rzucenia padlinożercom.

Gospodarka centralnie planowana? To, że nie umie Pan w ekonomie, nie znaczy, że trzeba innym odbierać przyjemność z prowadzenia działalności gospodarczej. W Egvallandzie sprawnie funkcjonuje wiele prywatnych firm, chce je Pan zabić? Zmiana ustroju gospodarki uniemożliwi nam zastosowanie systemu Sejmitar JE Alfreda Fabiana von Tehen-Dżeka. To byłaby TRAGEDIA, gdybyśmy byli z niego wykluczeni.

Nie potrzebujemy nowej konstytucji, wystarczy załatać obecną. Niech Pan zobaczy jak nasz pracowity parlament załatał dwa pierwsze rozdziały, w nowej kadencji lecimy naprawiać resztę. Mam dość pisania na kolanie ustaw zasadniczych, jeszcze nigdy nie udało nam się napisać dobrej konstytucji, więc załatajmy po prostu obecną.

Dyskutowaliśmy już o przepisach wchodzenia i wychodzenia prowincji z federacji. Uznałem, że to niesprawiedliwe, aby każdy proces przeprowadzać z góry narzuconymi przepisami, bo każdy przypadek trzeba rozpatrywać osobno. Powinniśmy zawierać takie informacje w traktacie.

Prezydent nie może narzucać swojej woli Parlamentowi! Prezydent wybierany jest większością zwykłą głosów, więc reprezentuje tylko wąską grupę obywateli, a Parlament reprezentuje CAŁY NARÓD. Całkowitym absurdem jest zaprowadzanie tyranii prezydenta, w celu stłumienia elementów republikanizmu w naszym kraju. Obywatele w systemie parlamentarnym mają większy udział w polityce, a przecież zależy nam na tym, aby każdy brał udział w zabawie, a nie o wszystkim decydowała jedna osoba, czyż nie?

Trzy instancje sądownictwo to jest jakieś nieporozumienie. Mamy na cały kraj jednego sędziego, a Pan chcesz powoływać sąd w każdej prowincji? Przecież mamy na to za mało obywateli. Czysty debilizm.

Biurokracja to coś, co zawsze będę zwalczał. Wypełnienie jakiś wniosków i bieganie po urzędach to gównokontent, z którego nic produktywnego nie wynika. Powinniśmy promować wartościową aktywność, a nie takie błahe rzeczy.

W sprawie Reżimu akurat się zgodzę.

A ja uważam, że nie powinno być żadnych regulacji odnośnie małżeństw i rodów. To jest sprawa związków wyznaniowych, nie państwa. Państwo nie powinno się mieszać w życie prywatne obywateli.

Obowiązkowa służba wojskowa to głupota, nie każdego interesuje wojsko. Nie zmuszajmy ludzi do robienia czegoś, czego nie chcą.

RE: Henryk Wespucci - prezydentura na skalę naszych możliwości - Henryk Wespucci - 25 Gru 2019

Cytat:Moim zdaniem to własnie "różność" charakteryzowała Federację. Nie możemy dążyć do tego aby każda prowincja była taka sama, wszystkie mają własną kulturę i ujednolicając je sprawimy że staną się mało atrakcyjne. Dzięki różnorodności każdy może znaleźć swoje miejsce w Federacji. W jaki sposób takie ujednolicenie pomoże Federacji?

Szanowny Panie Arturze. Moja propozycja nie ma zamiaru wpływać na aspekt kulturowy. Chciałbym żeby pewne zapisy i pewna polityka prowincji była spójna dla wszystkich. Nie ma to w zamiarze ujednolicić prowincji.

Cytat:Może ma Pan racje lecz jednego Pan mi nie zaprzeczy. By zrobić sądy w każdej prowincji które by sprawnie, szybko a sprawiedliwie potrzeba ludzi. Ludzi, ludzi i jeszcze raz ludzi. Nie mamy tylu zasobów ludzkich by mieć 3 sądy po 3 sędziów bo jest zbyt mało obywateli by to pokryć, no niestety.

Cóż, Panie Aleksandrze. Z grzeczności nie zaprzeczę.

Cytat:Ten program to jest jakiś kiepski żart, kompletne ścierwo, nadaje się tylko do rzucenia padlinożercom.

Hahah. Zabawne. Ja rozumiem że jako kontrkandydat nie paja Pan do mnie sympatią, jednak jest to po prostu brak szacunku. Zresztą. W przeciwieństwie do Pana program mojej kandydatury już jest od jakiegoś czasu do wglądu, a Pan nie. Program jest odważny. Nie mam zamiaru być populistyczną kurwą, która liże dupy wyborcom.

Cytat:Nie potrzebujemy nowej konstytucji, wystarczy załatać obecną. Niech Pan zobaczy jak nasz pracowity parlament załatał dwa pierwsze rozdziały, w nowej kadencji lecimy naprawiać resztę. Mam dość pisania na kolanie ustaw zasadniczych, jeszcze nigdy nie udało nam się napisać dobrej konstytucji, więc załatajmy po prostu obecną.

Możemy to porównać do naprawy dróg. Można albo zerwać cały asfalt i połozyć go na nowo i mieć spokój na 20 lat, lub łatać każdą dziurkę, jak powstaje. Co z tego że teraz będzie okej. Za miesiąc znów wyjdzie dziura tu, albo gdzieś indziej. Potrzebna nam gruntowna zmiana, a nie kosmetyczne remonciki.

Reszta co Pan napisał jest równie absurdalne. Proszę żyć dalej w tym zakłamaniu.

RE: Henryk Wespucci - prezydentura na skalę naszych możliwości - AleksanderNovak - 25 Gru 2019

Bez parlamentu Pan nie uchwali konstytucji jako Prezydent, w sumie połowa Pańskiego programu potrzebuje parlamentu. również zmniejszenie uprawnień parlamentu co raczej odrzucimy heh

RE: Henryk Wespucci - prezydentura na skalę naszych możliwości - Henryk Wespucci - 25 Gru 2019

Myli się Pan. Jedyne co potrzebuję to poparcia obywateli. Resztę się załatwi.

RE: Henryk Wespucci - prezydentura na skalę naszych możliwości - AleksanderNovak - 25 Gru 2019

Heniu Wespucci napisał(a):Myli się Pan. Jedyne co potrzebuję to poparcia obywateli. Resztę się załatwi.

Potrzebuje Pan też poparcia Parlamentu. Ja nie mówię że nie chce współpracować z Prezydentem ale wręcz przeciwnie. Ale nie wiem czy zagłosuję za w ustawie która ogranicza moje prawa w Parlamencie :/

RE: Henryk Wespucci - prezydentura na skalę naszych możliwości - Joahim von Ribertrop - 25 Gru 2019

No właśnie wystarczy poparcie obywateli. A kto wybiera posłów?

Joahim-von-R napisał(a):No właśnie wystarczy poparcie obywateli. A kto wybiera posłów?

Jak to kto wybiera posłów? Obywatele! Żyjemy w demokratycznym państwie a czego Pan się spodziewał że Prezydent sobie wybiera posłów?