03 Lip 2019, 20:14:59
Wynagrodzenia dla Komendanta i ND to jeszcze takie kwoty zrozumiem, ale dlaczego posterunkowy czy też szeregowy ma takie same zarobki jak oni? Niebawem przygotuję pełną listę z płacami na każde stanowisko.

|
Gospodarka w Egvallandzie
|
|
03 Lip 2019, 20:14:59
Wynagrodzenia dla Komendanta i ND to jeszcze takie kwoty zrozumiem, ale dlaczego posterunkowy czy też szeregowy ma takie same zarobki jak oni? Niebawem przygotuję pełną listę z płacami na każde stanowisko.
04 Lip 2019, 00:39:04
Lista płac Prezydent: 20 tys. marek Wiceprezydent: 15 tys. marek Król Netopi: 10 tys. marek Komendant Folksguarde: 12 tys. marek Korpus oficerów starszych Folksguarde: 8 tys. marek Korpus oficerów młodszych Folksguarde: 6 tys. marek Korpus aspirantów Folksguarde: 4 tys. marek Korpus podoficerów Folksguarde: 2 tys. marek Korpus szeregowych Folksguarde: 1,5 tys. marek Naczelny Dowódca AE: 13 tys. marek Generałowie: 10 tys. marek Korpus oficerów starszych: 8 tys. marek Korpus oficerów młodszych: 6 tys. marek Korpus podoficerów: 4 tys. marek Korpus szeregowych: 2,5 tys. marek Prezes EZS: 5 tys. marek
04 Lip 2019, 01:01:00
Wracając do kwestii podatków - temat ten chciałbym ugryźć od trochę innej strony mianowicie kwot potrzebnych do utrzymania państwa. Na koncie Prezydium Rządowego zgromadzono blisko 100 milionów marek, natomiast obywatele na swoich kontach mają zaledwie po kilkadziesiąt tysięcy me. Gdyby udało się w jakiś sposób wypuścić całość rządowych aktywów wtedy i tylko wtedy 15% podatek dochodowy (czy jakikolwiek inny) miałby sens, do budżetu prowincji wplywałoby co miesiąc aż 15 milionów marek czyli dostatecznie dużo aby nie troszczyć się o stabilność finansową prowincji, jednak problemem może w takim wypadku okazać się wymienność marki na rena, który ze względu na swą uniwersalność będzie oczywiście atrakcyjniejszą walutą dla naszych obywateli, możemy zatem założyć że gdy obywatele zaczną wymieniać swoje miliony me na tysiące renów, to wówczas budżet prowincji będzie stałe maleć.
![]()
04 Lip 2019, 01:14:31
No tak, w sumie po co robić podatki skoro i tak ze skarbu państwa wysypują się marki. Podzielam zdanie Hrabiego Erika.
04 Lip 2019, 22:51:39
@Erik Otton von Hohenburg , @Aris Kostas , @Tom Hagen co Szanowni powiedzą na taką listę płac? Lista płac Prezydent: 20 tys. marek Wiceprezydent: 15 tys. marek Król Netopi: 10 tys. marek Komendant Folksguarde: 12 tys. marek Korpus oficerów starszych Folksguarde: 8 tys. marek Korpus oficerów młodszych Folksguarde: 6 tys. marek Korpus aspirantów Folksguarde: 4 tys. marek Korpus podoficerów Folksguarde: 2 tys. marek Korpus szeregowych Folksguarde: 1,5 tys. marek Naczelny Dowódca AE: 13 tys. marek Generałowie: 10 tys. marek Korpus oficerów starszych: 8 tys. marek Korpus oficerów młodszych: 6 tys. marek Korpus podoficerów: 4 tys. marek Korpus szeregowych: 2,5 tys. marek Prezes EZS: 5 tys. marek
04 Lip 2019, 22:54:10
Jestem jak najbardziej za jeżeli chesz wiedzieć, nie było potrzeby pisania dwóch postów o tej samej treści.
![]()
04 Lip 2019, 22:57:31
Tak wiem że nie było potrzeby, lecz nie doczekałem się odpowiedź tamten (najprawdopodobniej wszyscy skupili uwagę na twoim poście)
04 Lip 2019, 23:05:22
Jest okej, akceptuję takie płace.
![]()
08 Sie 2019, 10:45:17
O D K O P U J Ę Cieszy mnie niezmiernie fakt, że udało się nam zrealizować większość postulatów jakie pojawiły się w tej debacie i opracować własny, oryginalny i w pełni autonomiczny, system gospodarczy. Niemniej jednak uważam, że nie w pełni potrafimy wykorzystać potencjał naszej ponadprowincjonalnej waluty — czyli rena do prowadzenia ciekawszej i bardziej złożonej narracji gospodarczej, w której uczestniczyłyby również podmioty spoza Egvallandu, jednak do tego rząd musi opracować politykę zachęcającą mieszkańców innych prowincji FN do inwestowania i zakładania przedsiębiorstw na naszym terenie, tym bardziej że MGiPS ma zamiar przeznaczyć 1000000 renów subwencji dla każdej z prowincji, podoba mi się też pomysł przeniesienia narracyjnej siedziby Federacyjnego Banku Centralnego do Kanugardu — wtedy można byłoby się pokusić o próbę wykreowania wizerunku tego miasta jako jednego z ważniejszych centrów finansowych południowej Nordaty.
Przedsiębiorców można byłoby zachęcić poprzez ofiarowanie działek budowlanych oraz "zakupienie' przez rząd oferowanych przez te przedsiębiorstwa towarów i usług — wszystko to miałoby charakter umowy. Częściowo pieniądze te mógłby się zwrócić za pośrednictwem KKW, można byłoby wszakże wymusić na inwestorach zakup niezbędnych towarów u KKW w celu rozwoju przedsiębiorstwa (można też od razu odliczyć tych kilka groszy od kwoty za którą rząd zakupi oferowane usługi w związku z faktem, że dochód KKW, to w zasadzie dochód rządu) oraz pozyskać pieniądze z budżetu FN za pośrednictwem wynagrodzenia przyznawanego za prowadzenie firm zgodnie z art. 28. Ustawy o gospodarce.
![]()
08 Sie 2019, 10:56:42
Ja akurat też wpadłem na pomysł poprawek prawa, które to umożliwią korzystanie z Folksbanku i egvallandzkiego systemu ekonomicznego nie-obywatelom Egvallandu, na podstawie odpowiedniego pozwolenia. Oprócz tego wpadłem na pomysł program rządowego który to by dawał wszystkim przedsiębiorcom specjalne dofinansowania, w zamian za małe daniny na rzecz KKW. Wstępna nazwa to "Inkubator przedsiębiorczości". Na koniec chcę ogłosić iż za niedługo zacznie być ustalany kurs walutowy pomiędzy renem i marką egvallandzką, i vice versa. Myślałem w ogóle aby może w Kanugardzie otworzyć giełdę. Co o tym myślicie? |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |