![]() |
|
Gospodarka w Egvallandzie - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=187) +---- Wątek: Gospodarka w Egvallandzie (/showthread.php?tid=1125) |
Gospodarka w Egvallandzie - Aris Kostas - 03 Lip 2019 Jak mówi opis tego wątku, tematem tej dyskusji jest pytanie o wygląd gospodarki Egvallandu. Jak wiemy, w Egvallandzie posiadamy podstawowy system bankowy, którym jest Folksbank, posiadamy również własną walutę jaką jest Marka Egvallandzka. Jako ważny element przedsiębiorczości istnieje KKW - Krajowa Korporacja Wielobranżowa. Jednak uważam osobiście, iż to za mało. Dlatego pytam się Was drodzy obywatele - jaki jest wasz pogląd na temat gospodarki Egvallandu? RE: Gospodarka w Egvallandzie - Artur Kardacz - 03 Lip 2019 Przede wszystkim powinniśmy ustalić kurs wymiany marka -> reny i reny -> marka. Po co nam własna waluta skoro nie będzie możliwa wymiana? RE: Gospodarka w Egvallandzie - Aris Kostas - 03 Lip 2019 Zgadzam się z @Artur Kardacz Musimy taki kurs ustalić, chociaż będę chciał osobiście skonsultować to wraz z obecnym MGIPS, bo w końcu FBC odpowiada za politykę monetarną rena. RE: Gospodarka w Egvallandzie - Alfred Fabian - 03 Lip 2019 Wasza Ekscelencjo Prezydencie Arisie Kostasie Wasza Królewska Mość Arturze Kardaczu Nie ukrywam, że temat kursu marka egvallandzka -> ren, oraz ren -> marka egvallandzka poruszana już w zaciszu mojego gabinetu była. Sprawę przedstawiłem rozmówcy dosyć jasno i klarownie, jakkolwiek jednak nie uważam, aby to było już dopięte na ostatni guzik. Wstępnie, po analizie zaproponowałem kurs, jak również rozwiązanie dla mnie lepsze, jestem jednak otwarty na dalsze negocjacje.
RE: Gospodarka w Egvallandzie - Erik Otton von Hohenburg - 03 Lip 2019 Poza ustaleniem kursu wymiany marek egvallandzkich na reny, trzeba będzie rozważyć jeszcze kwestie dochodów i wydatków prowincji. Wcześniej proponowałem min. wydanie 20 rocznych obligacji o wartości 5000 renów każda, przekształcenia TVW w spółkę akcyjną i sprzedaż jej udziałów osobom trzecim (przy okazji może przyniosłoby to ożywienie w tej instytucji) — czy ktoś to będzie chciał zakupić, to już inna sprawa. Problem w tym ze nie są to stałe źródła dochodów, którymi można byłoby co miesiąc regenerować budżet, jeżeli będzie on obciążony stałymi wydatkami. Warto zadać pytanie o wydatki na armię, Folksguarde, podprowincje i inne wartościowe inicjatywy takie jak EZS i ELP, może nawet dałoby się to rozwinąć w rządowy program wspierania przedsiębiorczości generującej zarówno ciekawą aktywność jak i pieniądze na rzecz budżetu prowincji. Wiem że ta wiadomość nie prezentuje zbyt wielu konkretnych rozwiązań, niemniej mam nadzieję iż rozwinie tą dyskusje nad ekonomią prowincji i wprowadzi ją na jeszcze wyższy poziom.
RE: Gospodarka w Egvallandzie - Aris Kostas - 03 Lip 2019 Może drodzy obywatele za chwilę westchniecie, ale jest to temat którego nie da się ominąć. Więc podatki - wiem, nikt tego nie lubi, jednak są one konieczne aby zachować regularne dochody, o których mówił Pan Erik. Uważam, iż podatki powinny być jak najniższe - nie mogą one przekraczać 15%. Nie wykluczam również rozwiązania, którym jest podatek pogłówny (czyli płaci się określoną kwotę). Jakie waszym zdaniem powinny być rodzaje podatków, i w jakiej wysokości? RE: Gospodarka w Egvallandzie - Artur Kardacz - 03 Lip 2019 Ja uważam że podatek pogłówny będzie najlepszy, ustalimy kwotę podatku i co miesiąc będzie wpłacana ona do Folksbanku. Oczywiście później wyskość podatku będzie można zwiększyć lub zmniejszyć, a na tą chwilę proponuje 5000 marek. RE: Gospodarka w Egvallandzie - Aris Kostas - 03 Lip 2019 Podoba mi się pomysł Pana @Artur Kardacz . Ja bym jeszcze dodał opłaty urzędnicze, za różne usługi, które będą się mieścić w zakresie 50-200 marek. RE: Gospodarka w Egvallandzie - Artur Kardacz - 03 Lip 2019 Ale jak już jesteśmy przy wydatkach to i może warto wreszcie określić zarobki urzędników państwowych. - Prezydent - Wiceprezydent - Król Netopi - Komendant Folksguarde i funkcjonariusze - Naczelny Dowódca i żołnierze - Prezesi (EZS i agencji kosmicznej bo takowy ma być powołany) RE: Gospodarka w Egvallandzie - Aris Kostas - 03 Lip 2019 Proponuję takie wynagrodzenia: - Prezydent - 15 tys. marek; - Wiceprezydent - 12 tys. marek; - Król Netopi - 11,5 tys. marek; - Komendant Folksguarde i funkcjonariusze - 11 tys. marek - Naczelny Dowódca - 10, 5 tys.; - żołnierze - 10, 5 tys.; - Prezesi (EZS i agencji kosmicznej bo takowy ma być powołany) - 10 tys.; |