07 Wrz 2019, 12:10:58
Czcigodni Posłowie
Pozwolę sobie odnieść się do przedstawionego projektu
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że zadaniem Federacyjnych Sił Zbrojnych jest głównie zapewnienie bezpieczeństwa wewnętrznego oraz zewnętrznego Federacji Nordackiej. Do takich zadań również zalicza się wspieranie prowincji w przypadkach kryzysowych, do jakich można z pewnością zaliczyć Kryzys Zwierzogrodzki. Inną sprawą jest to, że FSZ nie powinno być traktowane jak nieproszony gość, który wpycha się z butami tak, gdzie nie trzeba.
Sytuacja w Zwierzogrodzie dokładnie jednak tak wygląda. Armia WAR Republiki Zjednoczonych Prowincji nie miała czasu na jakąkolwiek reakcje w obliczu zagrożenia. Informacja o epidemii pojawiła się "niespodziewanie" o godzinie 17, natomiast już o godzinie 20 Federacyjne Siły Zbrojne wzięły się ostro do roboty (m.in. Rozporządzenie Dowódcy FSZ). Nie ukrywam, że również powinienem zareagować na sytuację zdecydowanie wcześniej.
Nie należy jednak zapominać, że 3 godziny to naprawdę niewiele czasu. Sądzę, że WAR dałoby radę uporządkować sytuację z epidemią przed rozprzestrzenieniem się jej. Uważam również, że FSZ powinny wycofać się natychmiast, gdy Kanclerz Republiki zawiadomił, że służby odpowiednie dla RZP zajmą się problemem i interwencja w prowincji nie jest konieczna.
Jednakże, Dowódca FSZ nie może mieć związanych rąk. Jego działania czasami muszą odbywać się spontanicznie, ze względu na sytuację. Nie możemy ograniczać FSZ do działań zgodnych z konsultacjami, tym bardziej, że czasami stanowisko przywódcy prowincji może być niezgodne z racją stanu. Dodatkowo Federacyjne Siły Zbrojne mają za zadanie również chronić nas przed wrogami zewnętrznymi. Konsultowanie rozmieszczenia wojsk może zając zdecydowanie zbyt dużo czasu, aby zdążyć się obronić.
Odnosząc się natomiast do sprawy Ministra właściwego do spraw Obrony Narodowej. Utożsamianie go z Dowódcą Federacyjnych Sił Zbrojnych jest w mojej opinii prawidłowe, jednakże chociaż rangą jest przynajmniej dla mnie równy ministrowi, to jednak jego rola jest inna. Dowódca FSZ np. nie bierze udziału w posiedzeniach Rady Ministrów. Natomiast zgodnie z Art. 51. Konstytucji Federacji Nordackiej "W przypadku niepowołania ministra odpowiedzialnego za daną dziedzinę, jego funkcje przejmuje Prezydent." Sądzę, że wyczerpuje to moje stanowisko w sprawie drugiej poprawki w zaproponowanej nowelizacji.
Dlatego też, jestem sceptycznie nastawiony do projektu i wolałbym, gdyby nie trafił on na moje biurko w Pałacu Prezydenckim, gdyż nie będę mógł jej podpisać w związku z przedostatnim akapitem - niezgodność konstytucyjna.
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I