Związek Winkulijski
I Posiedzenie Parlamentu V Kadencji - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33)
+----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536)
+------ Dział: Archiwum publiczne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=129)
+------- Dział: Parlament Federacyjny (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=89)
+-------- Dział: Archiwum Parlamentu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=164)
+--------- Dział: V Kadencja (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=349)
+--------- Wątek: I Posiedzenie Parlamentu V Kadencji (/showthread.php?tid=1463)

Strony: 1 2 3 4

I Posiedzenie Parlamentu V Kadencji - Harrison Wells - 05 Wrz 2019

[pap=marsz]
Witam wszystkich bardzo serdecznie wszystkich posłów parlamentu jak i obywateli Federacji Nordackiej. 
Jako Marszałek rozpoczynam I Posiedzenie Parlamentu i bez przeciągania i opóźniania proszę teraz bardzo posła @Erik Otton von Hohenburg o zaprezentowanie swojej propozycji zmian w ustawie o Federalnych Siłach Zbrojnych, słuchamy pana.

[/pap]

RE: I Posiedzenie Parlamentu V Kadencji - Erik Otton von Hohenburg - 05 Wrz 2019

[pap=pos]Wysoka Izbo,
Szanowny Panie Prezydencie,
Szanowny Panie Marszałku!

Korzystając z przysługującego mi prawa inicjatywy ustawodawczej, pragnę przedstawić Parlamentowi projekt ustawy zmieniający Ustawę o Federacyjnych Siłach Zbrojnych:
Cytat:Ustawa o zmianie Ustawy o Federacyjnych Siłach Zbrojnych 

Art. 1.

W Ustawie o Federacyjnych Siłach Zbrojnych z dnia 3 grudnia 2018 r. (z póź. zm.) dokonuje się następujących zmian:

Art. 19. "Wielkość i rozmieszczenie wojska określa minister obrony narodowej, lub osoba z jego zadaniami, po konsultacji z dowódcą Federalnych Sił Zbrojnych." otrzymuje brzmienie:
"Wielkość i rozmieszczenie wojska określa minister właściwy do spraw obrony narodowej, po konsultacji z dowódcą Federalnych Sił Zbrojnych oraz włodarzami prowincji na których terenie mają być rozlokowane wojska." 

dodaje się ust. 2. o treści: "jeżeli Prezydent nie wyznaczy nikogo na stanowisko ministra właściwego do spraw obrony narodowej, to jego obowiązki do odwołania wykonuje dowódca Federalnych Sił Zbrojnych." 
Art. 2.
Ustawa wchodzi w życie w terminie 31 dni od momentu jej uchwalenia. 
Uzasadnienie
Nie ukrywam, że pomysł iż takowe zmiany są w ww. ustawie konieczne wyrósł z kontekstu ostatnich wydarzeń jakie miały miejsce w Republice Zjednoczonych Prowincji. Upraszczając — lokalny rząd odmówił wpuszczenia oddziałów Federacyjnych Sił Zbrojnych na tereny objęte epidemią powołując się na art. 66. Konstytucji Federacji Nordackiej, gwarantujący prowincjom swobodę w prowadzeniu polityki wewnętrznej na swoim terytorium. Natomiast Naczelne Dowodctwo FSZ odwoływało się (jak się domyślam) do art. 19. ww. ustawy, dotyczący relokacji wojsk na terenie FN. Jako Poseł nie jestem osobą kompetentną do tego aby wydawać osąd w tym kto z nich ma rację — od tego jest Federacyjny Sąd Najwyższy. Niemniej jednak czuję się w obowiązku wprowadzić w Państwie mechanizmy, które umożliwią zapobieżenie tego typu konfliktom.
Pisząc niniejszy projekt ustawy, starałem się aby był on możliwe jak najmniej kontrowersyjny i stronniczy. Na mocy zaproponowanych zmian ani władze Prowincji, ani też władze wojskowe nie stracą na swoim prestiżu. Niniejsza poprawka nakazuje im jedynie współpracować ze sobą, umożliwia to Siłom Zbrojnym działania w obrębie całej Federacji bez większych kontrowersji, natomiast wlodarzom prowincji poznanie danych na temat jednostek FSZ na ich terenie i wpływ na politykę naczelnego dowództwa wojska wobec nich samych. 
Inną kwestią rozwiązywaną przez niniejszy projekt w dodatku niemniej istotną aczkolwiek, z natury bardziej estetyczną jest zmiana z "ministra obrony narodowej" na "ministra właściwego do spraw obrony narodowej". W ten sposób unikniemy ewentualnych nieporozumień jeżeli Prezydent zadecyduje inaczej nazwać urząd ministra, któremu podlegać będą sprawy wojska. Warto jeszcze zauważyć, że dowódca sił zbrojnych formalnie przejmie obowiązki ministra wł. ds. obrony narodowej, w razie jego braku pomimo, że zaproponowana przeze mnie sukcesja jest poprostu logiczna, to jednak nie ma ona odzwierciedlenia w ustawie o FSZ. 
W związku z faktem, iż życzę sobie aby zaproponowane przeze mnie zmiany były przez posłów i obserwatorów postrzegane za coś wykraczającego poza kontekst konfliktu między organami państwa, postanowiłem że vacatio legis w przypadku tej konkretnej ustawy będzie trwał aż 31 dni. Uważam, że w tym czasie uda się zażegnać (jeżeli pozwolą Państwo, że tak to nazwę) "Kryzys Zwierzogrodzki". Dodatkowo liczę na to, że tak długi przewidywany okres próżnowania ustawy umożliwi biorącym udział w debacie merytorycznie i bez zbędnych emocji ustosunkować się do zaproponowanych zmian. 

Z poważaniem. 

(-) Erik Otton von Hohenburg[/pap]

RE: I Posiedzenie Parlamentu V Kadencji - Harrison Wells - 05 Wrz 2019

Bardzo panu dziękuje teraz inicjatywę przekazuję pozostałym posłom którzy mogą wyrażać swoje opinie oraz zaproponować ewentualne zmiany. 
Przewidywany czas na debatę to 24 godziny, czas ten może zostać skrócony jeżeli posłowie wyrażą taką chęć lub może zostać przedłużona o kolejne 24 godziny również jeżeli posłowie wyrażą taką chęć.

RE: I Posiedzenie Parlamentu V Kadencji - Erik Otton von Hohenburg - 05 Wrz 2019

Myślę, że 24 godziny to mimo wszystko trochę za mało... Wnioskuję zatem o przedłużenie debaty do przynajmniej 48 godzin.

Z poważaniem
(-) EOvH

RE: I Posiedzenie Parlamentu V Kadencji - Harrison Wells - 05 Wrz 2019

Do omówienia na tym posiedzeniu mamy jeszcze Kodeks Karny dlatego zależało mi na czasie ale jeżeli życzy sobie pan aby przedłużyć debatę tak też się stanie.

RE: I Posiedzenie Parlamentu V Kadencji - Joanna Walczak - 06 Wrz 2019

Przepraszam że tak późno, nie mam zastrzeżeń do ustawy. Zostaliśmy postawieni przed trudnym wyborem i jeszcze trudniejszą decyzją. Kluczową jest tu kwestia Ministra właściwego Obrony Narodowej.

RE: I Posiedzenie Parlamentu V Kadencji - Harrison Wells - 06 Wrz 2019

Z tego co mi wiadomo pan prezydent @"Alfred Fabian von Tehen-Dżek" nie planował utworzenia posady takiego ministra mimo iż kiedyś w rozmowie z nim wysunąłem taką propozycje. Teraz widzę iż Minister Obrony Narodowej mógłby się bardzo przydać.

RE: I Posiedzenie Parlamentu V Kadencji - Alfred Fabian - 07 Wrz 2019

Czcigodni Posłowie

Pozwolę sobie odnieść się do przedstawionego projektu

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że zadaniem Federacyjnych Sił Zbrojnych jest głównie zapewnienie bezpieczeństwa wewnętrznego oraz zewnętrznego Federacji Nordackiej. Do takich zadań również zalicza się wspieranie prowincji w przypadkach kryzysowych, do jakich można z pewnością zaliczyć Kryzys Zwierzogrodzki. Inną sprawą jest to, że FSZ nie powinno być traktowane jak nieproszony gość, który wpycha się z butami tak, gdzie nie trzeba.

Sytuacja w Zwierzogrodzie dokładnie jednak tak wygląda. Armia WAR Republiki Zjednoczonych Prowincji nie miała czasu na jakąkolwiek reakcje w obliczu zagrożenia. Informacja o epidemii pojawiła się "niespodziewanie" o godzinie 17, natomiast już o godzinie 20 Federacyjne Siły Zbrojne wzięły się ostro do roboty (m.in. Rozporządzenie Dowódcy FSZ). Nie ukrywam, że również powinienem zareagować na sytuację zdecydowanie wcześniej.

Nie należy jednak zapominać, że 3 godziny to naprawdę niewiele czasu. Sądzę, że WAR dałoby radę uporządkować sytuację z epidemią przed rozprzestrzenieniem się jej. Uważam również, że FSZ powinny wycofać się natychmiast, gdy Kanclerz Republiki zawiadomił, że służby odpowiednie dla RZP zajmą się problemem i interwencja w prowincji nie jest konieczna.

Jednakże, Dowódca FSZ nie może mieć związanych rąk. Jego działania czasami muszą odbywać się spontanicznie, ze względu na sytuację. Nie możemy ograniczać FSZ do działań zgodnych z konsultacjami, tym bardziej, że czasami stanowisko przywódcy prowincji może być niezgodne z racją stanu. Dodatkowo Federacyjne Siły Zbrojne mają za zadanie również chronić nas przed wrogami zewnętrznymi. Konsultowanie rozmieszczenia wojsk może zając zdecydowanie zbyt dużo czasu, aby zdążyć się obronić.

Odnosząc się natomiast do sprawy Ministra właściwego do spraw Obrony Narodowej. Utożsamianie go z Dowódcą Federacyjnych Sił Zbrojnych jest w mojej opinii prawidłowe, jednakże chociaż rangą jest przynajmniej dla mnie równy ministrowi, to jednak jego rola jest inna. Dowódca FSZ np. nie bierze udziału w posiedzeniach Rady Ministrów. Natomiast zgodnie z  Art. 51. Konstytucji Federacji Nordackiej "W przypadku niepowołania ministra odpowiedzialnego za daną dziedzinę, jego funkcje przejmuje Prezydent." Sądzę, że wyczerpuje to moje stanowisko w sprawie drugiej poprawki w zaproponowanej nowelizacji.

Dlatego też, jestem sceptycznie nastawiony do projektu i wolałbym, gdyby nie trafił on na moje biurko w Pałacu Prezydenckim, gdyż nie będę mógł jej podpisać w związku z przedostatnim akapitem - niezgodność konstytucyjna.

RE: I Posiedzenie Parlamentu V Kadencji - Erik Otton von Hohenburg - 07 Wrz 2019

W związku z uwagami jakie Sz. Pan Prezydent raczył odnieść w stosunku do mojego projektu ustawy, chciałbym wysokiej Izbie przedstawić poprawiony projekt nowelizacji Ustawy o Federacyjnych Siłach Zbrojnych:
Cytat: 
Cytat:
Ustawa o zmianie Ustawy o Federacyjnych Siłach Zbrojnych 

Art. 1.

W Ustawie o Federacyjnych Siłach Zbrojnych z dnia 3 grudnia 2018 r. (z póź. zm.) dokonuje się następujących zmian:

Art. 19. "Wielkość i rozmieszczenie wojska określa minister obrony narodowej, lub osoba z jego zadaniami, po konsultacji z dowódcą Federalnych Sił Zbrojnych." otrzymuje brzmienie:
"Wielkość i rozmieszczenie wojska określa minister właściwy do spraw obrony narodowej, po konsultacji z dowódcą Federalnych Sił Zbrojnych oraz dodatkowo w czasie pokoju z włodarzami prowincji na których terenie mają być rozlokowane wojska." 

dodaje się ust. 2. o treści: "jeżeli Prezydent nie wyznaczy nikogo na stanowisko ministra właściwego do spraw obrony narodowej, to jego obowiązki do odwołania wykonuje dowódca Federalnych Sił Zbrojnych." 

Art. 2.

Ustawa wchodzi w życie w terminie 31 dni od momentu jej uchwalenia.

Uzasadnienie:

Szan. Pan Prezydent zwrócił uwagę na fakt, iż dowodctwo wojska może być pozbawione możliwości obrony państwa w momencie gdy konsultacje na lini prowincja—administracja wojskowa będą trwały zbyt długo, a władze prowincji mogą reprezentować interes godzący w dobro wspólne jakim jest Federacja Nordacka. Pomimo, że uważam że jest to mało prawdopodobny scenariusz, w związku z faktem że zdecydowanej większości elit samorządowych powinno zależeć na zapewnieniu bezpieczeństwa przynajmniej swojej prowincji, zdecydowałem się dodać pogrubione powyżej, wyrażenie "dodatkowo w czasie pokoju", w ten sposób w razie realnego zagrożenia zewnętrznego Federacyjne Siły Zbrojne będą mieć możliwość natychmiastowego zareagowania na zagrożenie z zewnątrz. Natomiast w czasie pokoju będzie można uniknąć nieporozumień podobnych do tego jakie miało miejsce przed kilkoma dniami w jednej ze stolic Republiki Zjednoczonych Prowincji. Dodatkowo Pan Prezydent stwierdził, iż niechętnie zobaczyłby ustawę na swoim biurku gotową do podpisania ze względu na niezgodność z Konstytucją Federacji Nordackiej, dlatego też poprostu zdecydowałem się usunąć art. 1. ust. 2. niniejszego projektu.

Z poważaniem. 

(-) Erik Otton von Hohenburg 

RE: I Posiedzenie Parlamentu V Kadencji - Alfred Fabian - 07 Wrz 2019

Czcigodny Pośle

Oczywiście, ustawę w takowej formie już podpisać mogę, nie ma tutaj niezgodności. Również podoba mi się, że dodano stwierdzenie w czasie pokoju, chociaż nadal mam pewne wątpliwości - pozostawię je jednak dla siebie.

Jedyna drobnostka do której się jednak przyczepie:

Cytat:"Wielkość i rozmieszczenie wojska określa minister właściwy do spraw obrony narodowej, po konsultacji z dowódcą Federalnych Sił Zbrojnych oraz dodatkowo w czasie pokoju z włodarzami prowincji na których terenie mają być rozlokowane wojska."

W mojej opinii rozmieszczenie i wielkość wojska powinien określać nie minister, ale właśnie Dowódca FSZ po konsultacjach z ministrem. Dowódca jest zdecydowanie bliżej wojska, aniżeli minister. W związku z czym pozwolę sobie zaproponować jeszcze jedną poprawkę do projektu, którą mam nadzieję Czcigodny Poseł zechce przyjąć jako autopoprawkę:

Cytat:"Wielkość i rozmieszczenie wojska określa dowódca Federacyjnych Sił Zbrojnych, po konsultacji z ministrem właściwym do spraw Obrony Narodowej oraz dodatkowo w czasie pokoju z włodarzami prowincji na których terenie mają być rozlokowane wojska."

Więcej obiekcji co do ustawy nie mam.