27 Cze 2019, 16:37:38
Festiwal Żenady w Suderlandzie trwa w najlepsze. Od zwykłej dyskusji do obrażania Bialenii, JE Swarzewskiego, Lubomirskiego-Dostojewskiego, mnie, obywateli Federacji i Bialenii aż do jakichś wspominek z przeszłości, o których dawno powinno się zapomnieć.
Do parteru i tak najbardziej sprowadziła mnie wypowiedź Pana Karla w jego [url=http://suderland.y0.pl/showthread.php?tid=3395&pid=21958#pid21958]felietonie[/b]:
Potem jakaś marna gadka na temat Nas, obrażania FN, obywateli czy Mnie. Nuda, nuda, i jeszcze raz nuda. Jak komuś się chce to czytać to zapraszam. Można się fajnie pośmiać.
Z mojej strony to tyle nt. Suderlandu i ich wtrącania się w nasze interesy. Nie pasuje im pakt? To niech za przeproszeniem spieprzają od nas najdalej jak się da (i żeby nie było, to jest moja OSOBISTA OPINIA a nie zdanie jako Prezydenta Federacji
).
Dmowski napisał(a):Oni [FN] istnieniu mikroświata nie zagrażają, plują natomiast w dziedzictwo tego 20-lecia.Nie mam pojęcia w jaki sposób ja czy inny z FN "plują" w 20-letnie dziedzictwo Mikroświata. Owszem, pod naszym zwierzchnictwem są terytoria chociażby Azymutii czy Kugarii oraz Tuyuhun. Istniejemy na tyle krótko, że nie mamy środków na rozwinięcie narracji nt. dalszego rozwijania tej kultury na naszych ziemiach przez tamtejsze (narracyjne oczywiście) ludy. Ma to się zmienić w nast. tygodniach ze względu na plany mojego rządu w związku z rozwojem narracji. W gwoli ścisłości - nie, nie mamy zamiaru pluć na jakikolwiek dobytek kulturowy Kugarii, Tuyuhun czy Brodrii. Takie dopowiadanie sobie niestworzonych rzeczy nic nie daje.
Dmowski napisał(a):Każde z tych państw wykreowało coś, dzięki czemu warto w nich działać. Tego jednak nie można powiedzieć o produktach państwopodobnych, przeróżnych abachazjach, santerach i federacjach, które nic od siebie nie dały dla mikronacyjnego dorobku, absolutnie nic.Nic? Tutaj widać lenistwo JE Dmowskiego, który nawet nie pofatygował się, żeby przejrzeć nasze forum. Język frydlandzki, historia przedinternetowa Muratyki, kolejnictwo, cały Egvalland włącznie z ichnią historią.. Zapewnie usłyszymy tekst w stylu - "A po co mam przeglądać wasze forum, skoro jesteście nędzną podróbą państwa?". Przypisujecie innym świetne cechy tylko po to, żeby w oczach obserwatorów czy gości zagranicznych nas oczernić. Jest to zagranie na poziomie przedszkola, jak nie wcześniej.
Dmowski napisał(a):Jeśli dla federacji kloning nie jest passe, jeśli jej mieszkańcom podoba się, że rządzi nimi młodzieniec, który szturał przy wyborach, kasował ludziom konta tylko dlatego, że ktoś go zirytował, ba, nawet forum zamknął ze zemsty to o czym my tu rozmawiamy?W Federacji kloning owszem jest passe. Gdyby był Pan jakoś doinformowany, tudzież ŁASKAWIE pofatygował sie aby śledzić to, co się u nas dzieje to wiedziałby Waść, że konta, który zostały oznaczone flagą "KLON" zostały już dawno zablokowane. Dodatkowo jestem w trakcie przygotowania specjalnej ustawy, która zakaże praktykowania takiego typu rzeczy. Chciałbym również powiedzieć, że rozdrapywanie przyszłości dla oczernienia nas na arenie międzynarodowej jest przynajmniej śmieszne, jak nie żałosne. Człowiek z biegiem czasu się zmienia. Tak samo i ja, po tamtych wydarzeniach zmieniłem się nie do poznania, co potwierdzi Panu każdy obywateł Federacji, który miał okazję ze mną współpracować.
Dmowski napisał(a):Z naszej strony taryfy ulgowej nie będzie, okładać będziemy ich pałami, dopóki się nie nauczą, że mikronacja to nie tylko zabawa, ale również zasady, że przestępców trzeba karać a nie im wybaczać. To nie jest oficjalna doktryna dyplomatyczna Suderlandu, to moja opinia, którą pewnie jakaś część narodu podziela.I bardzo dobrze! Bardzo dobrze! Nie mam zamiaru ubiegać się o taryfę ulgową w kraju, w którym nie szanuje się podstaw - człowieka. Rozumiem, że można kogoś nie lubić, nie tolerować jego zachowania itd, ale podstawą człowieczeństwa jest s z a c u n e k. Śmiem stwierdzić, że to Wy nie szanujecie niczego, co nie jest zgodne z waszym światopoglądem. UTN? A po co, to "bantustan". Federacja? A po co, to taki UTN tylko w wersji z inną nazwą i flagą. Bialenia? A po co, przecież oni lgną bardziej do tych "yoyonacji" niż do "poważnego" zawodnika na arenie międzynarodowej.
Dmowski napisał(a):Nie przestraszyły nas Czuguł-Chany i Senancoury, szliśmy swoją drogą i będziemy kroczyć nią dalej jeszcze przez wiele lat.Nas nie przestraszą suderlandy, Dmowskie, Szwarcengrały (czy jak to tam szło), Derdynandy i inne Dreamlandy. Dalej będziemy robić to co robimy, i chociażby wam żyła pękła od tego, że Bialenia woli nas od Was, to będziemy mieli na to totalnie wywalone.
Do parteru i tak najbardziej sprowadziła mnie wypowiedź Pana Karla w jego [url=http://suderland.y0.pl/showthread.php?tid=3395&pid=21958#pid21958]felietonie[/b]:
Felieton Pana Karla napisał(a):Najpierw się wzajemnie w atmosferze miłości przy herbatce i ciasteczkach poprzytulacie jacy to z Was i obywateli Federacji Nordackiej bracia. Wejdziecie w pakt. Znając zapędy Pana Swarzewskiego i jego ksenofilię, a także gimnazjalne zapędy jednoczenia wszystkiego co tylko daje oznaki życia wśród obywateli Federacji Nordackiej, ten pakt zacznie się przeradzać z współpracy wojskowej, na współpracę gospodarczą, polityczną, a potem wspólne forum i jakieś stowarzyszenie, czyli włączenie Bialenii do Federacji Nordackiej.Uwaga, uwaga. Powiem tylko raz i nie będę się powtarzać - Federacja Nordacka nie planowała i nie planuje włączania do swoich struktur Republiki Bialeńskiej, ani nie zamierza wstępować z nimi na egzystencję na jednym forum dyskusyjnym. Życie nauczyło nas już, że tak się nie robi, bo zazwyczaj kończy się to fiaskiem. Nie, nie, nie, i jeszcze raz nie.
Co będzie następnie? Ktoś się na kogoś obrazi, wyłączy wspólne forum, połowa Bialeńczyków odejdzie zniesmaczona sytuacją i zacznie się lament - umieramy, nadchodzi nasz koniec, musimy dołączyć do kogoś silnego i poważnego, co zachowa wasze dziedzictwo.
Potem jakaś marna gadka na temat Nas, obrażania FN, obywateli czy Mnie. Nuda, nuda, i jeszcze raz nuda. Jak komuś się chce to czytać to zapraszam. Można się fajnie pośmiać.
Z mojej strony to tyle nt. Suderlandu i ich wtrącania się w nasze interesy. Nie pasuje im pakt? To niech za przeproszeniem spieprzają od nas najdalej jak się da (i żeby nie było, to jest moja OSOBISTA OPINIA a nie zdanie jako Prezydenta Federacji
).
Kaspar Waksman-Dëter
I Prezydent IV Republiki Muratyki
"Cudowne, piękne i "oczojebne"..." - Ronon Dex o nowym forum IV Republiki
I Prezydent IV Republiki Muratyki
"Cudowne, piękne i "oczojebne"..." - Ronon Dex o nowym forum IV Republiki
![[Obrazek: Muratyka1.png.f758c16a92c6d62805829c53a67e5381.png]](https://forum.muratyka.ct8.pl/uploads/monthly_2021_11/Muratyka1.png.f758c16a92c6d62805829c53a67e5381.png)