![]() |
|
Pakt Północy - dyskusja w Suderlandzie - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=27) +----- Dział: Wiadomości zza granicy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=54) +----- Wątek: Pakt Północy - dyskusja w Suderlandzie (/showthread.php?tid=1014) Strony:
1
2
|
Pakt Północy - dyskusja w Suderlandzie - Waksman - 24 Cze 2019 Ostatnio w Republice Suderlandu wywiązała się dyskusja o ichnim udziale w Pakcie Północy, który wstępnie ma być sojuszem wojskowym. Zdania na temat przystąpienia RS do takiego przedsięwzięcia są podzielone - jedni tego chcą, jedni nie. Najbardziej przeciwko nastawiony jest Pan Ferdynand Dugosz, chyba logiczne dlaczego. Napisał on, że społeczeństwo suderlandzkie nie przyzwala na uczestnictwo w czymś, w czym uczestniczymy My, bo obywatele RS nas nie lubią. Ciekawy powód. Cieszy mnie również aprobata Pana von Schwarzengrau'a, który w Suderlandzie jest wiodącym, jeśli chodzi o sprawy wojskowe. Ja do Suderlandu jestem nastawiony aktualnie neutralnie. Tak samo jak Panu Karlowi, nie zależy mi na przyjaźni między naszymi narodami, ale na neutralnych stosunkach. Nie mniej jednak, bardzo ucieszyłbym się przystąpieniem do sojuszu Suderlandu. A co Wy uważacie na ten temat. Czy wg. Was powinniśmy zaproponować RS wstąpienie do Paktu, czy nie? Zapraszam do dyskusji! RE: Pakt Północy - dyskusja w Suderlandzie - Artur Kardacz - 24 Cze 2019 Zaproponować zawsze można ale nie sądzę żeby ten pakt doszedł do skutku, a na pewno nie w takim stopniu jak planuje to Pan Swarzewski. Wątpie czy Sunderland będzie z nami (albo my z nimi) chciał się "bratać" widząc relacje jakie są między naszymi państwami. Trafny moim zdaniem obraz przedstawił Szanowny Karl von Schwarzengrau że 2 z 3 mocarstwa na Nordacie będą się dogadywały "bo mają lepsze relacje" między sobą a te trzecie państwo, schowane w cieniu będzie coraz bardziej odchodzić od sojuszu. Wizja paktu bardzo mi się podoba jednak są pewne granice i raptownie z wilka nie zrobisz swojego przyjaciela. RE: Pakt Północy - dyskusja w Suderlandzie - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 24 Cze 2019 Pan Kardacz ma rację, jednak sam w sobie pomysł może być początkiem przyjaźni narodów. Oczywiście ma on swoje plusy i minusy. Zapewne każdy będzie miał inną wizję paktu. Lecz ostatecznie pakt byłby ciekawą propozycją. RE: Pakt Północy - dyskusja w Suderlandzie - Kamiljan de Harlin - 24 Cze 2019 Po co w ogóle nam taki sojusz, który zrzeszałby wszystkie państwa Nordaty? Szykuje się jakaś wojna? Czy ktoś nam zagraża? Jaki byłby cel takiego paktu? I jeśli wszyscy na Nordacie będą sobie sojusznikami, to gdzie jest wróg? Wydaje mi się, że celem takiego sojuszu jest bliższa współpraca krajów nordackich i aktywizacja polityki zagranicznej. Pan Swarzewski chce rozruszać scenę międzynarodową i zbliżyć do siebie te kraje. Ale nie każdy chce współpracować ze wszystkimi. Na obecną chwilę stosunki na linii FN-RS raczej nie ruszą do przodu i skutki tego byłyby widoczne po powstaniu Paktu. Nie sądzę, aby z tego paktu wytworzyła się jakaś federacja. Poszczególne państwa raczej wolałyby zachować swoją niepodległość. Jeśli któreś z państw zaczęłoby niebezpiecznie dominować nad resztą, to raczej sojusz szybko by się rozpadł. Z takiej inicjatywy może wyniknąć wiele dobrego, między innymi wzrost aktywności w państwach członkowskich i poprawa relacji między nimi. Bardzo podoba mi się pomysł organizacji takiego Paktu, ale dołączenie do niego Suderlandu nie jest moim zdaniem priorytetem. Nie wydarzy się nic złego, jeśli Republika Suderlandu nie będzie członkiem sojuszu. Zgadzam się również z Panem Kardaczem. RE: Pakt Północy - dyskusja w Suderlandzie - Harrison Wells - 24 Cze 2019 Sojusz militarny nie zawsze nastawiony jest na zjednoczenie kilku państw przeciwko innemu. W tym wypadku jest to raczej sojusz militarny który zapewniałby nam jak i Republice Bialieni wzajemną ochronę. Wojny może nigdy nie być ale świadomość w społeczeństwie że jesteśmy bezpieczni nie tylko ze strony rządu ale i innego państwa jest na pewno na plus, i pozytywnie wpływa na opinię rządu w społeczeństwie. Co do samego zaproszenia RS do tego projektu to uważam tak ,zaprosić zawsze można, chodź poprzez starania pewnej osoby pewnie nigdy nie dojdzie do skutku. RE: Pakt Północy - dyskusja w Suderlandzie - Adam Aleksander II - 24 Cze 2019 Według mnie im więcej państw byłoby w sojuszu, tym silniejszy on by był. RE: Pakt Północy - dyskusja w Suderlandzie - Kamiljan de Harlin - 24 Cze 2019 @"JLD" Sądzę, że tutaj niekoniecznie chodzi o siłę sojuszu, lecz o integrację państw członkowskich. Bo co nam da ta siła, skoro nie mamy żadnego wroga? RE: Pakt Północy - dyskusja w Suderlandzie - Artur Kardacz - 25 Cze 2019 Czyli stało się tak jak przewidywałem. Szkoda że Państwo z Sunderlandu wolą rzucać w kogoś gównem niż działać wspólnie z innymi krajami w dobrym projekcie. Nawidoczniej taka ich natura... RE: Pakt Północy - dyskusja w Suderlandzie - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 25 Cze 2019 Ciekawy jestem kiedy zaczął się te wzajemne... nie chce mówić, że nienawiść, ale taka bez sympatia. Osobiście uważam, że jak powiedział pan Karl von Schwarzengrau, Oni nie mają przyjaciół, mają tylko interesy, a my w tym Pakcie nie mielibyśmy interesów, gdyż nikt nam nie zagraża. Moglibyśmy co najwyżej zyskać przyjaciela. RE: Pakt Północy - dyskusja w Suderlandzie - Adam Aleksander II - 25 Cze 2019 Według mnie to obecny konflikt jest już kreowany mocno na siłę. Od dłuższego czasu poziom Federacji rośnie, a od dawna nie widziałem poważnej kłótni i gównoburz. Bardziej jest to atak "dla zasady", niż konstruktywna krytyka poparta czymkolwiek. |