11 Cze 2019, 11:07:23
Alfred Fabian von Tehen-Dżek napisał(a):Czy regulowanie działalności narracyjnej ustawą to nie za bardzo restrykcyjne posunięcie? [...]
Jeżeli jednak nie jest to prawdą, to co w takiej ustawie by się znalazło? Prerogatywy ministra? Powinny znajdować się w odpowiednim rozporządzeniu, natomiast wsparcie dla inicjatyw narracyjnych powinno znajdować się nie w ustawie dotyczącej fabularyzacji, a finansów i gospodarki.
Nie chodzi o regulowanie działalności narracyjnej, ale o nadanie ministrowi roli opiekuna fabularyzacji. Dbałby o to, aby przykładowo nie przychodzili tacy ludzie z zewnątrz i nie odwalali jakiś zamachów na najważniejsze osoby w państwie od tak albo o to, aby nie działy się podczas narracji jakieś niemożliwe rzeczy, typu lot na marsa po ledwo dwudniowych przygotowaniach.
Cytat:Zatem czy nie będzie przeszkodą możliwość zgłaszania pojedynczych list wyborczych? [...] to moją sugestią może być jedynie konieczność zwiększenia osób na liście, aby taka mogła zostać zarejestrowana w wyborach.
Właśnie chodziło mi o to, aby partie mogły wystawiać swoje całe listy. Zamierzam to umożliwić, aby nie tylko pojedyncze jednostki mogły się zgłaszać.
Cytat:Skoro ograniczamy prerogatywy prezydenta w polityce międzynarodowej, to w którym miejscu zostaną one wzmocnione? Osobiście bardzo przekonuje mnie silna pozycja prezydenta, jednakże, skoro chcemy "wręcz monarchy" to dlaczego bez swobody w polityce międzynarodowej?
Kaspar Waksman napisał(a):Czy mógłby Pan podać przykłady takich uprawnień, które należałoby zwiększyć Prezydentowi?
Można zwiększyć uprawnienia prezydenta przykładowo dając mu możliwość samodzielnego powołania swojego zastępcy. Już dokonałem bardzo wielu kroków ku zwiększeniu prerogatyw głowy państwa i ten punkt jest bliski osiągnięciu.
Ta pełnia swobód w dyplomacji ma zostać ograniczona, aby prezydent nie uchwalał bez konsultacji z nikim jakiś kuriozalnych umów. Można to rozwiązać tak, że po uzyskaniu 2/3 głosów, parlament może odwołać umowę zawartą przez prezydenta.
![[Obrazek: 101005704499826635.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1118/101005704499826635.png)
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.