Związek Winkulijski
Plan na jeszcze lepszy FN - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33)
+----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536)
+------ Dział: Ciastkarnia u Palpatajna (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=47)
+------- Dział: Dyskusje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=40)
+------- Wątek: Plan na jeszcze lepszy FN (/showthread.php?tid=948)

Plan na jeszcze lepszy FN - Kamiljan de Harlin - 09 Cze 2019

[/hr]
Program Kamiljana de Harlina von Wespucciego

[/hr]
[Obrazek: zbstpro.png]
Szanowni Obywatele Federacji Nordackiej!
Zamierzam wrócić do działalności w FN wraz z ogłoszeniem wyborów parlamentarnych. Zacznę od przedstawienia swojego programu.

Jestem wiarygodnym kandydatem, który podaje konkretne przykłady działań po wygranych wyborach, a następnie je realizuje. 
Posiadam długie doświadczenie, pełniłem funkcje posła przez prawie całą działalność UTN, byłem marszałkiem Parlamentu UTN, a następnie FN, a ostatnio zostałem nawet Prezydentem naszego państwa. Kiedy w końcu zacząłem mieć wolny czas, postanowiłem o powrocie do FN z jeszcze większą aktywnością i zapałem niż wcześniej. 

Polityka zagraniczna
Moim zdaniem Prezydent FN nie powinien mieć prawa samodzielnie uchwalać umów międzynarodowych bez zgody Parlamentu. Będę dążyć do wprowadzenia poprawek w Art. 42., aby wszystkie takie umowy wymagały ratyfikacji przez Parlament.

Zwiększenie władzy Prezydenta
Owszem, w poprzednim punkcie pisałem o ograniczeniu Prezydenta w jednej kwestii, ale dlatego, aby ochronić kraj przed dyktaturą. Prezydent powinien mieć wysokie uprawnienia, ale nie na poziomie autorytarnego rządcy, lecz bardzo silnego prezydenta, wręcz monarchy.

Zwiększenie aktywności
Minister Fabularyzacji i Produktywności w moim rządzie sprawował swoje obowiązki dość dobrze. Lecz moim zdaniem potrzebujemy całej ustawy o fabularyzacji, która określałaby uprawnienia i obowiązki tegoż ministerstwa. Samej narracji nie będę za bardzo ruszać, aby nasze prawo było jak najbardziej liberalne.

Zwiększenie znaczenia partii

Obecnie ugrupowania polityczne w FN mają porównywalne funkcje do koła poselskiego w realnej Polsce. Moim zdaniem należy nadać partiom większą wartość, aby mogły one przykładowo wystawiać własne listy do wyborów.

Współpraca centrali z samorządami
Władza centralna nie powinna olewać swoich prowincji i wydarzeń się w nich odbywających. Zamierzam zaangażować władze w narracje w samorządach i wspomagać ich rozwój.

Nagrody za aktywność
Tworzenie wartościowych postów, takich jak gazety, wiersze, fabularyzacja czy opisy historyczne powinno być niezwykle wysoko wynagradzane. Także samo wypowiadanie się na forum. Nagrody mogą być różne: ordery, pieniądze, tytuły. Dzięki wynagradzaniu aktywności z pewnością podniesiemy jej poziom.

Wybierz jeszcze lepszy FN - Wybierz Harlina!
[Obrazek: zbstwyb.png]

RE: Plan na jeszcze lepszy FN - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 09 Cze 2019

Bardzo ładne oraz co najważniejsze konkretne założenia.

RE: Plan na jeszcze lepszy FN - Erlih Kelnfold-Mentz - 09 Cze 2019

Zgadzam się z wieloma pomysłami oprócz zwiększenia władzy prezydenta. Bardzo dobry program towarzyszu!

RE: Plan na jeszcze lepszy FN - Waksman - 09 Cze 2019

Cytat:Moim zdaniem Prezydent FN nie powinien mieć prawa samodzielnie uchwalać umów międzynarodowych bez zgody Parlamentu. Będę dążyć do wprowadzenia poprawek w Art. 42., aby wszystkie takie umowy wymagały ratyfikacji przez Parlament.
To samo pytanie - a nie lepiej uchwalić ustawę o kryteriach uznawania mikronacji, która zapobiegałaby sytuacją w których Prezydent nawiązuje stosunki dyplomatyczne z bardzo świeżymi państwami?

Cytat:Prezydent powinien mieć wysokie uprawnienia, ale nie na poziomie autorytarnego rządcy, lecz bardzo silnego prezydenta, wręcz monarchy.
Czy mógłby Pan podać przykłady takich uprawnień, które należałoby zwiększyć Prezydentowi?

Cytat:Minister Fabularyzacji i Produktywności w moim rządzie sprawował swoje obowiązki dość dobrze.
Śmiem twierdzić inaczej. Moim zdaniem Minister Fabularyzacji i Produktywności w pańskim rządzie nie robił praktycznie nic. Nie mogę sobie przypomnieć żadnego przedsięwzięcia, którego organizatorem i propagatorem było MFiP.

RE: Plan na jeszcze lepszy FN - Kamiljan de Harlin - 09 Cze 2019

Kaspar Waksman napisał(a):
Cytat:Moim zdaniem Prezydent FN nie powinien mieć prawa samodzielnie uchwalać umów międzynarodowych bez zgody Parlamentu. Będę dążyć do wprowadzenia poprawek w Art. 42., aby wszystkie takie umowy wymagały ratyfikacji przez Parlament.
To samo pytanie - a nie lepiej uchwalić ustawę o kryteriach uznawania mikronacji, która zapobiegałaby sytuacją w których Prezydent nawiązuje stosunki dyplomatyczne z bardzo świeżymi państwami?
Nie chodzi o same traktaty uznaniowe. Prezydent mógłby bez żadnych przeszkód podpisać traktat o włączeniu FN do innego państwa bez nawet konsultacji z obywatelami. Trzeba nadać Parlamentowi trochę funkcji kontrolnych.

Cytat:
Cytat:Minister Fabularyzacji i Produktywności w moim rządzie sprawował swoje obowiązki dość dobrze.
Śmiem twierdzić inaczej. Moim zdaniem Minister Fabularyzacji i Produktywności w pańskim rządzie nie robił praktycznie nic. Nie mogę sobie przypomnieć żadnego przedsięwzięcia, którego organizatorem i propagatorem było MFiP.
Proszę zostawić w spokoju Pana Henryka. Prowadził on kilka akcji fabularnych, to nie było tak, że siedział tylko na stołku przez cały czas.

RE: Plan na jeszcze lepszy FN - Waksman - 09 Cze 2019

Cytat:Prezydent mógłby bez żadnych przeszkód podpisać traktat o włączeniu FN do innego państwa bez nawet konsultacji z obywatelami. Trzeba nadać Parlamentowi trochę funkcji kontrolnych.
Zamiast tego, można by nałożyć na Prezydenta poprzez ustawę lub poprawkę do Konstytucji obowiązek przeprowadzania referendum w takiej sytuacji. Bo wg. mnie, o takich sprawach powinni decydować wszyscy obywatele, a nie tylko 3-4 osoby zasiadające w Parlamencie.

Cytat:Prowadził on kilka akcji fabularnych
Mógłby podać Pan jakiś przykładzik? Bo ja sobie żadnych nie przypominam.

RE: Plan na jeszcze lepszy FN - Alfred Fabian - 09 Cze 2019

Pozwolę sobie zabrać głos w niektórych ze spraw

Cytat:Minister Fabularyzacji i Produktywności w moim rządzie sprawował swoje obowiązki dość dobrze. Lecz moim zdaniem potrzebujemy całej ustawy o fabularyzacji, która określałaby uprawnienia i obowiązki tegoż ministerstwa. Samej narracji nie będę za bardzo ruszać, aby nasze prawo było jak najbardziej liberalne.

Czy regulowanie działalności narracyjnej ustawą to nie za bardzo restrykcyjne posunięcie? Prawo w mikronacjach jest specyficzne - nakłada obowiązki i ogranicza prawa, natomiast niewiele sama z siebie daje. Byłoby to, moim zdaniem ograniczenie możliwości narracyjnych i fabularyzacji dla większości osób - głównie przysłowiowych Kowalskich, którzy mogą mieć swoją własną wizję narracji.

Jeżeli jednak nie jest to prawdą, to co w takiej ustawie by się znalazło? Prerogatywy ministra? Powinny znajdować się w odpowiednim rozporządzeniu, natomiast wsparcie dla inicjatyw narracyjnych powinno znajdować się nie w ustawie dotyczącej fabularyzacji, a finansów i gospodarki.

Cytat:Obecnie ugrupowania polityczne w FN mają porównywalne funkcje do koła poselskiego w realnej Polsce. Moim zdaniem należy nadać partiom większą wartość, aby mogły one przykładowo wystawiać własne listy do wyborów.

Zatem czy nie będzie przeszkodą możliwość zgłaszania pojedynczych list wyborczych? Obecnie każdy partię może założyć i prowadzić wokół niej nawet otoczkę narracyjną (przykład Partii Rozwoju z Księstwa Sarmacji). W FN życie partyjne jest zdecydowanie trwalsze i ciekawsze - czy warto się pochylać nad czymś, co stosunkowo dobrze działa? Jeżeli tak - to moją sugestią może być jedynie konieczność zwiększenia osób na liście, aby taka mogła zostać zarejestrowana w wyborach.

Owszem, w poprzednim punkcie pisałem o ograniczeniu Prezydenta w jednej kwestii, ale dlatego, aby ochronić kraj przed dyktaturą. Prezydent powinien mieć wysokie uprawnienia, ale nie na poziomie autorytarnego rządcy, lecz bardzo silnego prezydenta, wręcz monarchy.
Skoro ograniczamy prerogatywy prezydenta w polityce międzynarodowej, to w którym miejscu zostaną one wzmocnione? Osobiście bardzo przekonuje mnie silna pozycja prezydenta, jednakże, skoro chcemy "wręcz monarchy" to dlaczego bez swobody w polityce międzynarodowej?

Cytat:Zamiast tego, można by nałożyć na Prezydenta poprzez ustawę lub poprawkę do Konstytucji obowiązek przeprowadzania referendum w takiej sytuacji. Bo wg. mnie, o takich sprawach powinni decydować wszyscy obywatele, a nie tylko 3-4 osoby zasiadające w Parlamencie.
Tutaj zastosuję śpiewkę, której się nauczyłem w Sarmacji. Wszyscy obywatele mieli prawo głosu w wyborach Parlamentarnych i to ci wszyscy obywatele wybrali swoich przedstawicieli którzy decydują nie tylko w imieniu 3-4 osób zasiadających w Parlamencie, ale w imieniu wszystkich obywateli (prawie wszystkich, bo poza tymi, którzy dołączyli do naszej społeczności w trakcie trwania kadencji Sejmowej). Będę postulował, aby mimo wszystko w takich sytuacjach sprawa trafiała do Parlamentu, nie pod referendum.

RE: Plan na jeszcze lepszy FN - Kamiljan de Harlin - 11 Cze 2019

Alfred Fabian von Tehen-Dżek napisał(a):
Czy regulowanie działalności narracyjnej ustawą to nie za bardzo restrykcyjne posunięcie? [...]

Jeżeli jednak nie jest to prawdą, to co w takiej ustawie by się znalazło? Prerogatywy ministra? Powinny znajdować się w odpowiednim rozporządzeniu, natomiast wsparcie dla inicjatyw narracyjnych powinno znajdować się nie w ustawie dotyczącej fabularyzacji, a finansów i gospodarki.
Nie chodzi o regulowanie działalności narracyjnej, ale o nadanie ministrowi roli opiekuna fabularyzacji. Dbałby o to, aby przykładowo nie przychodzili tacy ludzie z zewnątrz i nie odwalali jakiś zamachów na najważniejsze osoby w państwie od tak albo o to, aby nie działy się podczas narracji jakieś niemożliwe rzeczy, typu lot na marsa po ledwo dwudniowych przygotowaniach. 
Cytat:
Zatem czy nie będzie przeszkodą możliwość zgłaszania pojedynczych list wyborczych? [...] to moją sugestią może być jedynie konieczność zwiększenia osób na liście, aby taka mogła zostać zarejestrowana w wyborach.
Właśnie chodziło mi o to, aby partie mogły wystawiać swoje całe listy. Zamierzam to umożliwić, aby nie tylko pojedyncze jednostki mogły się zgłaszać. 

Cytat:
Skoro ograniczamy prerogatywy prezydenta w polityce międzynarodowej, to w którym miejscu zostaną one wzmocnione? Osobiście bardzo przekonuje mnie silna pozycja prezydenta, jednakże, skoro chcemy "wręcz monarchy" to dlaczego bez swobody w polityce międzynarodowej?
Kaspar Waksman napisał(a):Czy mógłby Pan podać przykłady takich uprawnień, które należałoby zwiększyć Prezydentowi?
Można zwiększyć uprawnienia prezydenta przykładowo dając mu możliwość samodzielnego powołania swojego zastępcy. Już dokonałem bardzo wielu kroków ku zwiększeniu prerogatyw głowy państwa i ten punkt jest bliski osiągnięciu.
Ta pełnia swobód w dyplomacji ma zostać ograniczona, aby prezydent nie uchwalał bez konsultacji z nikim jakiś kuriozalnych umów. Można to rozwiązać tak, że po uzyskaniu 2/3 głosów, parlament może odwołać umowę zawartą przez prezydenta.