13 Maj 2019, 19:14:13
Cytat:Nie mogę przejść koło tego tematu obojętnie. Jestem przeciwny jakiejkolwiek religii opartej na islamie, co nie oznacza, że jestem przeciwny, żeby takowa działała na terenie naszego kraju. Na pewno urozmaiciłoby to naszą kulturę oraz narrację co jest na plus. Na pewno Zielony Kościół nie mógłby działać na terenie Republiki Muratyki, ze względów na zbytnią katolickość tej prowincji
Przykro mi, że pan Prezydencie tak uważa ale wydaje mi się, że mikronacje to nie jest aż tak "poważny biznes" by odrzucać na starcie wszystko po za wiarą realną - katolicką.
Cytat:Znaczy tak. W Volkianie, prowincji świeckiej, gwarantujemy wolność wyznania. Organy państwa mają zakaz ingerowania w tą część życia publicznego, chyba że związek religijny usiłuje przeprowadzić kontrrewolucję.
Volkian to tolerancyjna prowincja. Katolik, rotriokatolik, wyznawca Zielonego Kościoła, czy Powagi mają prawo nimi być. Nie zakazujemy działania też związków i im podobnych.
Jestem pozytywnie nastawiony do tego pomysłu, jednak nie wiem, czy sam będę mógł udzielać się w tej religii.
Z Volkianem to mam nadzieje, że w przyszłości uda się to wydarzenie które na początek czerwca planuje z Leszkiem.
Zielony Kościół nie jest bynajmniej kontrrewolucji a raczej rewolucyjny co najwyżej. ^^
Cieszy mnie pozytywny stosunek także. ^^
Cytat:Religia bardzo dobrze rozbudowana widać że stara się Pani nad jej rozwojem, byłem czasami na Szanownej wykładach i z punktu... hmm takiego "życiowego", ideologii, filozofii jest bardzo ciekawie. Niemniej jednak, jest to religia wzorowana (w mniej lub większej części) na islamie a ja jako taki "średniowieczny ludek" mam niskie mniemanie o tejże religi.
Zielony Kościół ciężko powiedzieć by po za pewnym nazewnictwem które pochodzi bardziej z arabskiego miejsca w jakim powstał miał tak dużo wspólnego z realnym Islamem. Islam Szyicki w swojej dość świeckim formie jaką promował Ali Shariati jest jednym z głównych środków inspiracji ale tak naprawdę znacznie większe znaczenie nie społeczne ale teologiczne ma dla mnie mistyka chrześcijańska (z islamskiej znam tylko Al-Gazaliego) a zwłaszcza filozofia Hegla.
W naszym przypadku o hidżabach czy wprowadzaniu kar z Arabii Saudyjskiej nie ma mowy. Jesteśmy postępowcami i też o jakiś wartościach antyhumanistycznych nie może być mowy.
Za sam komentarz dziękuje bo wydaję się pozytywny. ^^ Staram się pracować nad rozwojem bo chciałabym by w v-świecie była jakaś religia która ma trochę poważniejszą teologie niż kopiuj-wklej z wikipedii na temat realnej religii. W I połowie tego dziesięciolecia mieszkałam w Rotrii ale tam klimat był zbyt słaby by myśleć o takim projekcie.
Na koniec chciałabym poprosić by nie myśleć o tym jako o wirtualnej wersji islamu lecz zainteresować się. ^^
Nie będę tutaj starać się nikogo nawracać ale wydaje mi się to po prostu fajne i daje jakiś aspekt duchowości w mikronacji choć nawet w tak nie klasycznej formie.
(-) Prezydent Republiki Bialeńskiej
Imanka Zielonego Kościoła Akrypa Ali Shariati,
Imanka Zielonego Kościoła Akrypa Ali Shariati,