![]() |
|
Zielony Kościół w Federacji Nordackiej - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33) +----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536) +------ Dział: Organizacje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=121) +------- Dział: Zielony Kościół (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=240) +------- Wątek: Zielony Kościół w Federacji Nordackiej (/showthread.php?tid=883) |
Zielony Kościół w Federacji Nordackiej - Akrypa Ali Shariati - 13 Maj 2019 Jakiś czas temu rozmawiałam z Ministrem Moralności Federacji na temat religii w tej mikronacji. Zauważyłam, że macie tylko jedną i to dość mocno nieaktywną, chyba w pewnym momencie był pomysł ale nic nie ruszyło do przodu. W związku z tym chciałabym zaprezentować wam pewną formę wirtualnego szyizmu jaką reprezentuje Zielony Kościół. ^^ Krótki zbiór informacji: Zielony Kościół powstał w ramach Dżamahriji Bialeńskiej w 2013 roku jeszcze przed powstaniem Republiki Bialeńskiej, po jej powstaniu był tam jedyną religią która utrzymała się nie zmiennie. Aktualnie obok Kościoła Mazdaistycznego który powstał w okresie niewoli Sarmackiej jest to jedyna religia w RB. Sama doktryna zmieniała się kilka razy ale od czasu mojego powrotu do mikronacji postanowiłam zająć się uporządkowaniem i stworzeniem porządnych podstaw teologicznych dla Zielonego Kościoła, w związku z tym zaczęłam wykłady w najważniejszej Świątyni jak się mieści w Bengazi. Główną zasadą Szyizmu jest w tym ujęciu nie kult i dążenie do życia wiecznego a kroczenie Drogą Zieloną (Dżehad), polega ona głównie na samodoskonaleniu siebie i świata wokół nas. Bóg zwany u nas Allahem, a w trakcie poważniejszego wywodu myślowego Absolutem (nazwa jest bez znaczenia, każdy może nazywać jak chce) nie jest u nas teistycznym bytem odłącznym od świata lecz jest raczej pewnym bytem duchowym, jednością duchowości ludzkiej. Po za nim mamy Anioły które są ucieleśnieniem idealnych wzorców i Świętych którzy jako żywi są wzorami. Mówi się też o Czerwonym Szyizmie, chodzi tu przede wszystkim o to, że Zielony Kościół jest przeznaczony dla ludzi których łączą takie wartości jak Republikanizm (mikronacje które nie są monarchiami), Antyimperializm (sprzeciwianie się wszelkim form nacisku jakie taki mikronacje jak Sarmacja prowadzą w polityce zagranicznej) i ogólnie popieranie uciskanych. Czy to w formie popieranie demokracji parlamentarnej czy ustroju socjalistycznego. Nie trzeba być socjalistą, liberałem, komunistą czy tak dalej a wystarczy pozytywny stosunek do form demokratycznych. Innymi słowy ZK skupia demokratów. Struktura organizacyjna opiera się na 3 stopniach. Głową Zielonego Kościoła jest Iman, w tym przypadka aktualnie ja jestem Imanką. Władzę regionalną nad konkretnymi jednostkami regionalnymi sprawują biskupi zwani u nas Ajatollahami. Kościoły regionalne mają pełnią autonomię w swoich sprawach i rozwijają się niezależnie od siebie, Imanka z założenia posiada jedynie największy autorytet duchowy w sprawach teologicznych jednak każda jednostka może odpowiednio się kierować w celu samorozwoju. W samej Republice obok mnie jest jeszcze Ajatollah Ali ibn Abi Talib który rezyduje w stolicy RB Wolnogradzie (ja w głównym ośrodku religijnym - Bengazi) i dla tamtejszych wiernym niczym z ambony wygłasza co jakiś czas Fatwy na tematy przeróżne od polityki po sport i kosmitów. Inne jednostki jakie mogą powstać w ramach Zielonego Kościoła posiadałyby taką samą pełnie autonomii. ^^ Każdy Ajatollah może także do pomocy dobrać sobie do 3 Mułłów. I tutaj chciałabym powiedzieć o Federacji. Moja wizja v-religii różni się od Rotrii. Nie chcę na chama wpychać się gdzie się da i dostosowywać wszystko pod tą wizje. Myślę, że Zielony Kościół pod wieloma względami pasuje do waszej mikronacji i w przeciwieństwie np. do rotriokatolicyzmu zapewnia właśnie pełnie autonomii jednostkom regionalnym. Jestem pewna, że jeśli byłoby zainteresowanie to ZK stanowiłby urozmaicenie klimatu, choćby narracyjnego, Federacji Nordackiej oraz pozwoliło by zbliżyć się kulturowo naszym mikronacjom które już teraz bardzo współpracują. Pan Minister odnosił się pozytywnie więc mam nadzieje, że was też zainteresuje temat. Najbardziej cieszyłabym się jakby się znalazła osoba która sama chciałaby zostać Ajatollahem na teren Federacji i prowadziła własny spis świętych oraz fatwy, ale możliwości działania są szerokie i zależą od chętnego. Zainteresowanych zapraszam do przeczytaniu wykładów, w tym tygodniu ukaże się na pewno kolejny. Dziękuje za zapoznanie się z tym co napisałam i jeśli są jakieś pytania proszę zadawać tu albo na pw. ^^ RE: Zielony Kościół w Federacji Nordackiej - Waksman - 13 Maj 2019 Nie mogę przejść koło tego tematu obojętnie. Jestem przeciwny jakiejkolwiek religii opartej na islamie, co nie oznacza, że jestem przeciwny, żeby takowa działała na terenie naszego kraju. Na pewno urozmaiciłoby to naszą kulturę oraz narrację co jest na plus. Na pewno Zielony Kościół nie mógłby działać na terenie Republiki Muratyki, ze względów na zbytnią katolickość tej prowincji
RE: Zielony Kościół w Federacji Nordackiej - Henryk Wespucci - 13 Maj 2019 Znaczy tak. W Volkianie, prowincji świeckiej, gwarantujemy wolność wyznania. Organy państwa mają zakaz ingerowania w tą część życia publicznego, chyba że związek religijny usiłuje przeprowadzić kontrrewolucję. Volkian to tolerancyjna prowincja. Katolik, rotriokatolik, wyznawca Zielonego Kościoła, czy Powagi mają prawo nimi być. Nie zakazujemy działania też związków i im podobnych. Jestem pozytywnie nastawiony do tego pomysłu, jednak nie wiem, czy sam będę mógł udzielać się w tej religii. RE: Zielony Kościół w Federacji Nordackiej - Artur Kardacz - 13 Maj 2019 Religia bardzo dobrze rozbudowana widać że stara się Pani nad jej rozwojem, byłem czasami na Szanownej wykładach i z punktu... hmm takiego "życiowego", ideologii, filozofii jest bardzo ciekawie. Niemniej jednak, jest to religia wzorowana (w mniej lub większej części) na islamie a ja jako taki "średniowieczny ludek" mam niskie mniemanie o tejże religi. RE: Zielony Kościół w Federacji Nordackiej - Henryk Wespucci - 13 Maj 2019 To nie średniowiecze, to kutwa ciemnogród. Nie, bo Islam jest zły. Wszystko co nam obce jest złe. Homopropaganda! Islamiści! DŻENDER!!! Zaorać wszystko, zostawić samo pole, na którym zasiejemy rzepak, o który domagał się Rosko. I luj. Kto to widział... islamiści... RE: Zielony Kościół w Federacji Nordackiej - Artur Kardacz - 13 Maj 2019 Szanowny chyba za bardzo wziął to do siebie i zaczyna wyolbrzymiać, a ja nie lubię jak ktoś piszę takie głupoty i przekręca sens mojej wypowiedzi. 1. Nie ma tu mowy o żadnym dżender czy homopropaganda więc takie argumenty "z dupy" może sobie Szanowy rzucać na discordzie. 2. Jeśli uwaźa Szanowny że epoka średniowiecza to tak zwany"ciemnogród" to jest Szanowny w wielkim błędzie ale nie będe się tutaj rozpisywał bo to nie jest miejscem do takiej rozmowy, jeśli Szanowny chcę przeniesiemy rozmowę gdzieś indziej. 3. Fakt jestem przeciwny Islanowi ale czy komuś tego zabraniam? Gdzieś napisałem że Pan Heniu nie może sobie w to wierzyć? Hm? Proszę pokazać bo jakoś nie widzę. RE: Zielony Kościół w Federacji Nordackiej - Akrypa Ali Shariati - 13 Maj 2019 Cytat:Nie mogę przejść koło tego tematu obojętnie. Jestem przeciwny jakiejkolwiek religii opartej na islamie, co nie oznacza, że jestem przeciwny, żeby takowa działała na terenie naszego kraju. Na pewno urozmaiciłoby to naszą kulturę oraz narrację co jest na plus. Na pewno Zielony Kościół nie mógłby działać na terenie Republiki Muratyki, ze względów na zbytnią katolickość tej prowincji Przykro mi, że pan Prezydencie tak uważa ale wydaje mi się, że mikronacje to nie jest aż tak "poważny biznes" by odrzucać na starcie wszystko po za wiarą realną - katolicką. Cytat:Znaczy tak. W Volkianie, prowincji świeckiej, gwarantujemy wolność wyznania. Organy państwa mają zakaz ingerowania w tą część życia publicznego, chyba że związek religijny usiłuje przeprowadzić kontrrewolucję. Z Volkianem to mam nadzieje, że w przyszłości uda się to wydarzenie które na początek czerwca planuje z Leszkiem. Zielony Kościół nie jest bynajmniej kontrrewolucji a raczej rewolucyjny co najwyżej. ^^ Cieszy mnie pozytywny stosunek także. ^^ Cytat:Religia bardzo dobrze rozbudowana widać że stara się Pani nad jej rozwojem, byłem czasami na Szanownej wykładach i z punktu... hmm takiego "życiowego", ideologii, filozofii jest bardzo ciekawie. Niemniej jednak, jest to religia wzorowana (w mniej lub większej części) na islamie a ja jako taki "średniowieczny ludek" mam niskie mniemanie o tejże religi. Zielony Kościół ciężko powiedzieć by po za pewnym nazewnictwem które pochodzi bardziej z arabskiego miejsca w jakim powstał miał tak dużo wspólnego z realnym Islamem. Islam Szyicki w swojej dość świeckim formie jaką promował Ali Shariati jest jednym z głównych środków inspiracji ale tak naprawdę znacznie większe znaczenie nie społeczne ale teologiczne ma dla mnie mistyka chrześcijańska (z islamskiej znam tylko Al-Gazaliego) a zwłaszcza filozofia Hegla. W naszym przypadku o hidżabach czy wprowadzaniu kar z Arabii Saudyjskiej nie ma mowy. Jesteśmy postępowcami i też o jakiś wartościach antyhumanistycznych nie może być mowy. Za sam komentarz dziękuje bo wydaję się pozytywny. ^^ Staram się pracować nad rozwojem bo chciałabym by w v-świecie była jakaś religia która ma trochę poważniejszą teologie niż kopiuj-wklej z wikipedii na temat realnej religii. W I połowie tego dziesięciolecia mieszkałam w Rotrii ale tam klimat był zbyt słaby by myśleć o takim projekcie. Na koniec chciałabym poprosić by nie myśleć o tym jako o wirtualnej wersji islamu lecz zainteresować się. ^^ Nie będę tutaj starać się nikogo nawracać ale wydaje mi się to po prostu fajne i daje jakiś aspekt duchowości w mikronacji choć nawet w tak nie klasycznej formie. RE: Zielony Kościół w Federacji Nordackiej - Kamiljan de Harlin - 13 Maj 2019 Całkowicie popieram ten pomysł, na pewno wspomógłbym budowę Zielonego Kościoła na ziemiach Federacji. Obecność takiego wyznania w naszym kraju urozmaiciłaby go narracyjnie i kulturowo. (13 Maj 2019, 16:29:38)Kaspar Waksman napisał(a): Na pewno Zielony Kościół nie mógłby działać na terenie Republiki Muratyki, ze względów na zbytnią katolickość tej prowincjiAle jakby znalazł by taki Muratykanin, który chciałby wyznawać tę religię, to co? Dlaczego ZK nie mógłby działać na ziemiach republiki? RE: Zielony Kościół w Federacji Nordackiej - Grzegorz Szarak von Hohenburg - 13 Maj 2019 Podoba mi się ten projekt. Osobiście nie uważam to jako islamu w v-nacjach, ale odwzorowaniu kultury, teologii, filozofii oraz klimatu z Bliskiego Wschodu czy takiej Persji. Byłem w Bialenii i widziałem, że pojawiają się tam takie klimaty (np. miasta w stylu szejkowskim) RE: Zielony Kościół w Federacji Nordackiej - Leszek Ebe-Grüner - 13 Maj 2019 Ja kiedyś byłem tu v-chrześcijaninem/v-starokatolikiem(nie mylić z rotriokatolikiem), jednak obecnie moja partia wierzy w równość wszystkich chłopów. Co do Zielonego Kościoła wypowiem się tak: 1.Wady: -Widziałem tam słowo demokracja. Jak wiadomo Socjalistyczny Agraryzm, wyzbywa się wszelkich form demokratycznych z Agraryzmu. Nie popieram zbytnio tego skupiania demokratów -Szyizm sam w sobie nie jest zły, jednak forma socjalistyczna w jakiej widzę tu jest przedstawiona, idzie bardziej na drugi plan. Wygląda to bardziej na Szyistyczny Komunizm, niż na Komunistyczny Szyizm. 2.Zalety: -Mimo wszystko popiera ona poglądy w pewnym stopniu socjalistyczne, co się za to szanuje. -Zaletą Szyizmu, jest to że w realu popierali komunistyczne poglądy. Tu widzę podobnie, aczkolwiek wymaga to według mnie dopracowania. Chyba że ideą jest to, że wszyscy Szyici są sobie równi, wtedy jest to już forma jednego z kilku poglądów 100% socjalistycznych. |