19 Mar 2025, 21:24:38
(19 Mar 2025, 17:41:37)Erik Otton von Hohenburg napisał(a):Z całym szacunkiem, doceniam wiedzę prawniczą Waszej Ekscelencji i to w jak poważny sposób traktuje materię mikronacyjnego prawa, ale nie uważam aby należałoby rozdzierać szaty z powodu niefortunnego wyrażenia w drobnej uchwale. Owszem nie jesteśmy klubem przyjaciół piwa, a jedynie forum internetowym symulującym państwo i różnica między nami a nimi jest taka, że podjęcie uchwały w tym pierwszym przypadku niosłoby ze sobą zapewne większe skutki prawne niż to co sobie piszemy na tym forum, no ale jeżeli praktyka prawnicza tak nakazuję, to naturalnie wyrażenie to ulegnie zmianie. Nie widzę też powodu dla którego należało reagować na to wyrażenie w tak urągliwy sposób.
Owszem, mikronacje są symulacją państwa. Nie są czymś na "poważnie". Mimo to jak inwestuję w coś swój czas i siły, to wolę po prostu zrobić to tak, jak należy. Może to Wasza Ekscelencja uznać to za moją wadę - perfekcjonizm, czepianie się, etc. - macie do tego pełne prawo. Mimo to taki jestem i tak postępuję. Więc niezależnie, czy jest to uchwała Folkstagu czy uchwała jakiegoś realne ciała, przykładałbym taką samą miarę - tak samo jak jestem dokładny w różnych czynnościach życia codziennego.
Chcę zwrócić ponadto uwagę na to, że jako minister sprawiedliwości powinienem - a tak przynajmniej mniemam - dbać również o to, żeby legislacja naszego kraju również była zgodna. Również, o ile mnie pamięć nie myli, to już nie raz zwracałem uwagę na odpowiedni dobór sformułowań, szczególnie w przypadku uchwał i to chyba właśnie tego samego rodzaju. Dlatego to wywołało taką, a nie inną reakcję z mojej strony, za którą - jeśli rzeczywiście wydała się "urągająca" - uniżenie przepraszam.
Co do meritum uchwały - wobec takiego stanu rzeczy nie wnoszę żadnych zastrzeżeń i uznaję ją za zasadną.