![]() |
|
Projekt uchwały ws. poparcia dyplomatycznego dla Królestwa Lumerii i K. Baridasu - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Trybuna Ludowa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Projekt uchwały ws. poparcia dyplomatycznego dla Królestwa Lumerii i K. Baridasu (/showthread.php?tid=5836) |
Projekt uchwały ws. poparcia dyplomatycznego dla Królestwa Lumerii i K. Baridasu - Erik Otton von Hohenburg - 10 Mar 2025 UCHWAŁA FOLKSTAGU ZWIĄZKU WINKULIJSKIEGO
z dnia XX marca 2025 r.
Folkstag Związku Winkulijskiego, kierując się zasadami poszanowania suwerenności państwowej, integralności terytorialnej oraz stabilności politycznej w mikroświecie, wyraża swoje jednoznaczne poparcie dla Królestwa Lumerii oraz związanego z nim unii personalnej Królestwa Baridasu w ich dążeniach do odbudowy swojej pełnej państwowości i umocnienia pozycji międzynarodowej. Związek Winkulijski uznaje suwerenność i integralność terytorialną tych państw za fundamentalny element ładu w regionie i sprzeciwia się wszelkim działaniom podważającym ich prawo do istnienia oraz stabilnego rozwoju.ws. poparcia dyplomatycznego dla Królestwa Lumerii i Królestwa Baridasu Wobec wysuwanych roszczeń terytorialnych przeciwko Królestwu Baridasu, Folkstag Związku Winkulijskiego stanowczo je odrzuca, uznając je za bezpodstawne oraz wymierzone przeciwko pokojowi i współpracy międzynarodowej. Każda forma agresji politycznej, ekonomicznej lub militarnej, zmierzająca do osłabienia suwerenności Królestwa Baridasu nad jego terytorium, spotka się z dezaprobatą i konsekwentnym sprzeciwem ze strony Związku Winkulijskiego, który stawia sobie za cel wspieranie stabilności i ładu międzynarodowego. Mając na względzie aktualne wyzwania, Folkstag wzywa Rząd Królewski oraz Jego Królewską Mość do kontynuowania i intensyfikacji wysiłków dyplomatycznych, militarnych i finansowych w celu zapewnienia skutecznego wsparcia Królestwu Lumerii oraz Królestwu Baridasu. Wsparcie to powinno obejmować wszelkie niezbędne środki mające na celu utrzymanie stabilności wewnętrznej, odbudowę struktur państwowych oraz wzmocnienie zdolności obronnych. Folkstag Związku Winkulijskiego wyraża swoją solidarność z narodami Lumerii i Baridasu, podkreślając, że ich niezależność i niepodległość stanowią kluczowy element pokoju i stabilności w regionie. Wzywa do dalszej współpracy międzynarodowej, która umożliwi skuteczne przeciwdziałanie wszelkim zagrożeniom wymierzonym w suwerenne państwa i ich obywateli. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia. Wysoki Folkstagu, Przedstawiam proejkt uchwały będącej wstępem do nowego pozycjonowania się naszego kraju względem wydarzeń międzynarodowych, które pozwoli na nadanie nowej dynamiki w działaniach dyplomatycznych państwa winkulijskiego oraz pogłębienia współpracy naszego kraju z naszymi zagranicznymi partnerami tj. Królestwem Lumerii i Baridasu z którymi utrzymujemy pozytywne relacje i jak mam nadzieje takie będą w przyszłości po odbudowie ichniej państwowości. Jak wiadomo nasz kraj gości na swoim obszarze władze lumeryjskie i baridajskie na wychodzstwie, co jest nie tylko wielkim zaszczytem ale również wielką odpowiedzialnością, z tego też powodu Winkulia jak żaden inny kraj jest zobowiązana prowadzić aktywną polityke na rzecz sprawy baridajsko-lumeryjskiej.
RE: Projekt uchwały ws. poparcia dyplomatycznego dla Królestwa Lumerii i K. Baridasu - Erik Otton von Hohenburg - 19 Mar 2025 rozpoczynam debatę która potrwa do dnia 29 marca. RE: Projekt uchwały ws. poparcia dyplomatycznego dla Królestwa Lumerii i K. Baridasu - Mateusz Żmigrodzki - 19 Mar 2025 Po pierwsze, uchwała nie może wchodzić z dniem podjęcia. A z dniem ogłoszenia. Nie jesteśmy kółkiem różańcowym czy klubem przyjaciół piwa, tylko parlamentem, który działa w granicach i na podstawie prawa. Po drugie, będąc szczerym, nie zbyt znam całą sytuację, a zatem mam wątpliwości, czy ona ma rzeczywiście takie znaczenie, aby nasz kraj ingerował w te sprawy zewnętrzne. Generalnie mieszany mam stosunek do powyższego projektu. RE: Projekt uchwały ws. poparcia dyplomatycznego dla Królestwa Lumerii i K. Baridasu - Erik Otton von Hohenburg - 19 Mar 2025 (19 Mar 2025, 14:42:03)Mateusz Żmigrodzki napisał(a): Po pierwsze, uchwała nie może wchodzić z dniem podjęcia. A z dniem ogłoszenia. Nie jesteśmy kółkiem różańcowym czy klubem przyjaciół piwa, tylko parlamentem, który działa w granicach i na podstawie prawa. Z całym szacunkiem, doceniam wiedzę prawniczą Waszej Ekscelencji i to w jak poważny sposób traktuje materię mikronacyjnego prawa, ale nie uważam aby należałoby rozdzierać szaty z powodu niefortunnego wyrażenia w drobnej uchwale. Owszem nie jesteśmy klubem przyjaciół piwa, a jedynie forum internetowym symulującym państwo i różnica między nami a nimi jest taka, że podjęcie uchwały w tym pierwszym przypadku niosłoby ze sobą zapewne większe skutki prawne niż to co sobie piszemy na tym forum, no ale jeżeli praktyka prawnicza tak nakazuję, to naturalnie wyrażenie to ulegnie zmianie. Nie widzę też powodu dla którego należało reagować na to wyrażenie w tak urągliwy sposób.
Uważam, że skoro poprzedni rząd zgodził się umiejscowić w Kanugardzie lumeryjsko-baridajski rząd na uchodzstwie, a w dodatku z krajem tym łączą nas pewne związki historyczno-emocjonalne (Alfred Fabian, Adelajda Radziwiłówna etc.), to jest dostateczny powód aby utrzymać nasze zaangażowanie w prowadzeniu polityki na tym obszarze, co ma wymiar również ambicjonalny - jako kraj powinniśmy wykraczać naszym zaangażowaniem poza kontynent nordacki. RE: Projekt uchwały ws. poparcia dyplomatycznego dla Królestwa Lumerii i K. Baridasu - Mateusz Żmigrodzki - 19 Mar 2025 (19 Mar 2025, 17:41:37)Erik Otton von Hohenburg napisał(a): Owszem, mikronacje są symulacją państwa. Nie są czymś na "poważnie". Mimo to jak inwestuję w coś swój czas i siły, to wolę po prostu zrobić to tak, jak należy. Może to Wasza Ekscelencja uznać to za moją wadę - perfekcjonizm, czepianie się, etc. - macie do tego pełne prawo. Mimo to taki jestem i tak postępuję. Więc niezależnie, czy jest to uchwała Folkstagu czy uchwała jakiegoś realne ciała, przykładałbym taką samą miarę - tak samo jak jestem dokładny w różnych czynnościach życia codziennego. Chcę zwrócić ponadto uwagę na to, że jako minister sprawiedliwości powinienem - a tak przynajmniej mniemam - dbać również o to, żeby legislacja naszego kraju również była zgodna. Również, o ile mnie pamięć nie myli, to już nie raz zwracałem uwagę na odpowiedni dobór sformułowań, szczególnie w przypadku uchwał i to chyba właśnie tego samego rodzaju. Dlatego to wywołało taką, a nie inną reakcję z mojej strony, za którą - jeśli rzeczywiście wydała się "urągająca" - uniżenie przepraszam. Co do meritum uchwały - wobec takiego stanu rzeczy nie wnoszę żadnych zastrzeżeń i uznaję ją za zasadną. |