04 Maj 2024, 00:55:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04 Maj 2024, 00:56:14 przez Santi Vilarte.)
Dodam opinię jako osoba właściwie z zewnątrz:
podchodząc do tego na zasadzie eliminacji kolejnych opcji, zawężyłbym je (poza status quo oczywiście) do 3-4.
Lumeria - duże problemy z aktywnością, na granicy przetrwania, plus nieobecność Strażników = problemy z ewentualną integracją systemową, plus niedopracowane funkcje i forum...dużo tego jest,
Skarland - de facto to państwo jednoosobowe, bo reszta udzielających się tam (w tym ja) ma swoje centra aktywności gdzie indziej, plus klimaty kulturowe kompletnie różne od ZW, plus brak jakichś bardziej rozwiniętych systemów i funkcji,
Związek Rad - jeszcze większa rozbieżność kulturowa i praktyczna (np. całkowity zakaz prywatnej działalności gospodarczej), plus poziom aktywności porównywalny do ZW,
Orbita Mikronacji - tutaj trudno mi znaleźć jakikolwiek argument, który by przemawiał za wyborem tej opcji. Może nie jest to jeszcze projekt martwy, ale po prostu nie dzieje się tam nic,
FN - nie śledziłem wątku referendum, ale skoro wynik był na nie, to rozumiem że taka jest obecna linia.
Gdybym był w pierwszej kolejności mieszkańcem Winkulii, to rozważałbym między Bastionem, Sarmacją a status quo, w drugiej kolejności Leocję, bo tam jest jednak bardziej unitarne nastawienie. Ale to tylko moja subiektywna opinia.