22 Lis 2023, 23:00:49
Panie prokuratorze Wespucci,
fakt, iż nie udzielam pełnej odpowiedzi natychmiastowo, nie oznacza, że gram na zwłokę. Urząd Ministra Stanu wiąże się również z innymi obowiązkami i dlatego też nie jestem do Waszej dyspozycji na akord.
Przechodząc do meritum sprawy - zaistniałą sytuację traktujemy bardzo poważnie. Najlepiej o naszym podejściu świadczy to, iż od razu po upowszechnieniu informacji o haniebnej wypowiedzi Premiera Federacji Nordackiej JE Kiranóo został odwołany z zajmowanych stanowisk. Odpowiadając na pańskie zarzuty, powtórzę to, co powiedział pan minister Kardacz - w chwili powoływania pana Kiranóo na funkcje ministerialne był on oddanym i aktywnie działającym obywatelem winkulijskim. Wspierał nasz kraj, uczestniczył w jego życiu politycznym, a jego aktywność w FN w żaden sposób nie szkodziła naszym interesom. To, że sytuacja uległa zmianie, niestety nie jest czymś przez nas zawinionym. Nie możemy 24 godziny na dobę monitorować czyichś poglądów politycznych, zatem nie dało się w żaden sposób tej sytuacji przewidzieć. Jak jednak już wspomniałem, od razu zostały wyciągnięte konsekwencje personalne, zatem zrobiliśmy wszystko, co zrobić powinniśmy.
Jeśli chodzi z kolei o zarzuty dotyczące rzekomej działalności agenturalnej pana Kirianóo - są to bajeczki wyssane z palca i nie przystoi Panu, Panie Prokuratorze Generalny, opowiadanie takich tanich sensacji. Pan Kirianóo nie miał nawet możliwości, aby takową działalność prowadzić. Jednakże, aby udowodnić, że Rząd pod moim przewodnictwem jest odpowiedzialny, poleciłem dyrekcji Konsversaheit rozpoczęcie odpowiedniego dochodzenia. Zapewniam, że jego wyniki zostaną podane do wiadomości publicznej, jak tylko dochodzenie dobiegnie do końca.
Co do spraw dyplomatycznych - na razie wstrzymać się należy z gwałtownymi ruchami. Całym sercem wspierać będę misję dyplomatyczną ministra Kardacza. Jednak obiecać mogę, że jeśli będzie to konieczne, to będę bronił dobra naszego Narodu. Jeśli okaże się, że pannordatyzm powrócił do swojego opętańczego stadium, o którym mówiłem tuż przed wyborem mnie na urząd Ministra Stanu, to Winkulia wtedy będzie dzielnie stawiać czoła temu barbarzyńskiemu żywiołowi.