![]() |
|
Zobowiązanie Ministra Stanu do podjęcia działań - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Trybuna Ludowa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Zobowiązanie Ministra Stanu do podjęcia działań (/showthread.php?tid=5492) |
Zobowiązanie Ministra Stanu do podjęcia działań - Henryk Wespucci - 21 Lis 2023 Wasza Królewska Wysokość! Wasze Ekscelencje! Szanowni Państwo! W polityce krajowej byliśmy przyzwyczajeni do wielu, niezbyt właściwych praktyk. Dzisiaj jednak szambo niemoralności i zepsucia wybiło na ulice - ulice Federacji Nordackiej, a przede wszystkim na ulice Socjalistycznej Republiki Volkianu. Mówię o sprawie Bolesława von Kirianóo, który z dobrego przyjaciela Związku Winkulijskiego stał się jego zagorzałym przeciwnikiem. To jest sprawa nie tylko klasy politycznej Federacji Nordackiej - do jeszcze dzisiaj pan Kirianóo był wicepremierem i wiceministrem spraw zagranicznych. Mógł wpływać na podejmowanie decyzji w Związku Winkulijskim. Jest to porażka obecnego rządu, jest to porażka tej koalicji i pokazuje ewidentnie zepsucie jakim kierują się politycy koalicji rządzącej. Masz nazwisko i partyjną legitymację? Jesteś nasz! Na szczęście będą was rozliczać wyborcy, nie von Kirianóo, nie Żmigrodzki. To nie pan, panie premierze decyduje o tym kto będzie rządził. To wyborcy decydują! Okłamujecie własnych wyborców, brak wam jakiejkolwiek odwagi. Gdy wydało się to, że pan von Kirianóo jest po prostu antywinkulijskim aparatczykiem jakąkolwiek przyzwoitością byłoby zamiast w tchórzliwy sposób, po cichu usunąć go z rządu to przeprosić. Przeprosić Jego Królewską Mość, a przede wszystkim obywateli za niekompetencję koalicji rządzącej która dopuściła taką osobę do władzy. Niech się pan panie ministrze nie zasłania żadną przyzwoitością, bo wy jej po prostu nie macie. Brak wam jakiejkolwiek odwagi. Mimo to mam nadzieję, że Minister Stanu nie okażę się takim miękiszonym, że obecny rząd nie jest rządem fujar, które nie potrafią podjąć poważnych decyzji. Liczę na to, że rząd zrewiduje politykę względem Federacji Nordackiej, która wybrała. Wybrała dalsze ochładzanie stosunków dyplomatycznych między naszymi krajami. Tylko rząd złożony z cip i miękiszonów gdy ktoś na niego pluje mówi, że tylko pada deszcz. Liczę na pana, panie Żmigrodzki. Związek Winkulijski powinien utrzymywać przyjazne relacje z państwami lub nie utrzymywać ich wcale, jeżeli Federacja Nordacka chce popadać w izolacjonizm, próbuje mieszać z błotem wieloletnią renomę naszego kraju nie możemy stać obojętnie! Wnioskuję o zerwanie wszelkich stosunków dyplomatycznych lub ich zamrożenie do czasu aż rządzić w Federacji Nordackiej będą pannordaccy tradycjonaliści pokroju von Kirianóo. Niech Folkstag wymusi na Ministrze Stanu Związku Winkulijskiego podjęcie takich kroków, rozważmy nadanie statutusu persona non grata panu Kirianóo oraz wreszcie - musimy coś zrobić z pannordackim konserwatyzmem, który jest jak rak na zdrowych organach pannordatyzmu. Jeżeli Minister Stanu, Ekscelencja Żmigrodzki nie podejmie żadnych działań będę wnioskował do Folkstagu o uznanie, że Minister Stanu dopuścił się zdrady stanu. Dziękuję bardzo, liczę na Pana, panie Żmigrodzki. RE: Zobowiązanie Ministra Stanu do podjęcia działań - Mateusz Żmigrodzki - 21 Lis 2023 Zanim odniosę się do niniejszego wezwania, potrzebne jest przygotowanie odpowiedniego stanowiska Rządu. Tymczasem otwieram debatę bez terminu końcowego i zachęcam innych posłów do głosu. RE: Zobowiązanie Ministra Stanu do podjęcia działań - Artur Kardacz - 21 Lis 2023 Prokuraturze Generalny! Wasza Ekscelencjo Ministrze Stanu! Bolesław von Kirianóo nie od wczoraj znajdował się w winkulisjkim rządzie. Wcześniej sprawował on urząd podczas mojej kadencji, a jeszcze wcześniej wspólnie z Adamem Aleksandrem II pełnił funkcję Ministra Stanu. Nie podlega dyskusji fakt, że Bolesława był świetnym i wierny obywatelem naszego państwa. Pragnę również przypomnieć, że jako głowa rządu II Federacji zainicjował rozmowy z Winkulią i próbował unormować stosunki z nami. Nic nie wskazywało na to, że sympatia mojego v-syna do naszego kraju ulegnie takim zmianom. Sądzę, że w mikroświecie nie znajdzie się osoba, która by to przewidziała. Nie mam tutaj zamiaru usprawiedliwiać Bolesława. Po prostu w tamtym czasie, na podstawie doświadczenia, uważaliśmy za pewnik wierność naszego obywatela. Co do relacji międzynarodowych. Jako Minister Spraw Zagranicznych mogę zagwarantować, że odpowiednie kroki w tej sprawie zostały podjęte. W najbliższym czasie spotkam się z Prezydentem II Federacji aby omówić zaistniałą sytuację. RE: Zobowiązanie Ministra Stanu do podjęcia działań - Henryk Wespucci - 22 Lis 2023 Szanowni Państwo, Państwa rząd nie przewidział takiego rozwoju sytuacji, naraził na dobre imię Związek Winkulijski i wreszcie ośmieszył winkulijski rząd pana Żmigrodzkiego. Ekscelencja Żmigrodzki powinien jak najlepiej znać członków swojego gabinetu, którzy powinni być osobami zaufanymi. Okazało się, że von Kirianóo nie był taką osobą. Budzi uzasadnione wątpliwości to, dlaczego JE Minister Stanu nie zorientował się w porę z kim faktycznie ma styczność. Uważam, że powinniśmy rozważyć najgorszy możliwy scenariusz. Nie możemy wykluczać, że Bolesław von Kirianóo od początku działał w sposób zamierzony - najpierw wzbudził zaufanie, by następnie w dogodnym momencie wymierzyć działania przeciwko naszemu krajowi, przeprowadzając atak i z zewnątrz i wewnątrz. Jako Prokurator Generalny uważam, że możemy mieć tutaj doczynienia z szpiegostwem i agenturą obcych organizacji antywinkulijskich. Byłbym wdzięczny również, gdyby Ekscelencja Kardacz wyjaśnił jakie konkretne kroki winkulijska dyplomacja podejmie. Od Ekscelencji Żmigrodzkiego proszę o informację kiedy dokładnie poznamy stanowisko rządu. Czy blisko 48 godzin od zaistnienia tej sytuacji nie jest wystarczającym czasem? Mam nadzieję, że nie próbują Państwo grać na zwłokę. RE: Zobowiązanie Ministra Stanu do podjęcia działań - Burek - 22 Lis 2023 Kirianóo sus???
RE: Zobowiązanie Ministra Stanu do podjęcia działań - Artur Kardacz - 22 Lis 2023 Cytat:Byłbym wdzięczny również, gdyby Ekscelencja Kardacz wyjaśnił jakie konkretne kroki winkulijska dyplomacja podejmie.Jak wspomniałem, w najbliższym czasie dojdzie do spotkania z głową państwa II Federacji Nordackiej. Trzeba wyszczególnić, że Jego Ekscelencja Prezydenta sam wyszedł z inicjatywą unormowania tej sytuacji (pierwotnie spotkanie miało dotyczyć czegoś innego). Pokazuję to, że mimo niechęci obozu rządzącego, u naszego sąsiada nadal żywa jest idea współpracy. To tyle, jeśli chodzi i Ministerstwo Spraw Zagranicznych. Po rozmowach przedstawię co udało nam się osiągnąć. Nie mogę obojętnie przejść wobec żądania nadania statusu persona non grata mojemu v-synowi. Bolesław jest skończony politycznie u nas, to nie ulega żadnym wątpliwościom. Jednak nie sądzę aby słuszne było podejmowanie tak drastycznych kroków. Bolesław, jako premier II FN, ma pełne prawo to własnych poglądów i kierowania polityką swojego państwa. Możemy się oburzać jego podejściem do nas, i bardzo słusznie, ale nie możemy uciekać się do takich zagrywek. Bolesław nie spełnił żadnych warunków, koniecznych do uzyskania takiej kary. Wykluczenie z życia politycznego oraz uniemożliwia pełnia jakichkolwiek funkcji publicznych, bo wątpię żeby ktokolwiek takie mu powierzył, jest dostatecznym policzkiem. RE: Zobowiązanie Ministra Stanu do podjęcia działań - Burek - 22 Lis 2023 Nadanie statusu persona non grata nie wchodzi w grę, jako że Bolesław jest obywatelem Związku. A nawet jeśliby nim nie był to byłoby to nieco kuriozalne RE: Zobowiązanie Ministra Stanu do podjęcia działań - Mateusz Żmigrodzki - 22 Lis 2023 Panie prokuratorze Wespucci,
fakt, iż nie udzielam pełnej odpowiedzi natychmiastowo, nie oznacza, że gram na zwłokę. Urząd Ministra Stanu wiąże się również z innymi obowiązkami i dlatego też nie jestem do Waszej dyspozycji na akord.
Przechodząc do meritum sprawy - zaistniałą sytuację traktujemy bardzo poważnie. Najlepiej o naszym podejściu świadczy to, iż od razu po upowszechnieniu informacji o haniebnej wypowiedzi Premiera Federacji Nordackiej JE Kiranóo został odwołany z zajmowanych stanowisk. Odpowiadając na pańskie zarzuty, powtórzę to, co powiedział pan minister Kardacz - w chwili powoływania pana Kiranóo na funkcje ministerialne był on oddanym i aktywnie działającym obywatelem winkulijskim. Wspierał nasz kraj, uczestniczył w jego życiu politycznym, a jego aktywność w FN w żaden sposób nie szkodziła naszym interesom. To, że sytuacja uległa zmianie, niestety nie jest czymś przez nas zawinionym. Nie możemy 24 godziny na dobę monitorować czyichś poglądów politycznych, zatem nie dało się w żaden sposób tej sytuacji przewidzieć. Jak jednak już wspomniałem, od razu zostały wyciągnięte konsekwencje personalne, zatem zrobiliśmy wszystko, co zrobić powinniśmy.
Jeśli chodzi z kolei o zarzuty dotyczące rzekomej działalności agenturalnej pana Kirianóo - są to bajeczki wyssane z palca i nie przystoi Panu, Panie Prokuratorze Generalny, opowiadanie takich tanich sensacji. Pan Kirianóo nie miał nawet możliwości, aby takową działalność prowadzić. Jednakże, aby udowodnić, że Rząd pod moim przewodnictwem jest odpowiedzialny, poleciłem dyrekcji Konsversaheit rozpoczęcie odpowiedniego dochodzenia. Zapewniam, że jego wyniki zostaną podane do wiadomości publicznej, jak tylko dochodzenie dobiegnie do końca.
Co do spraw dyplomatycznych - na razie wstrzymać się należy z gwałtownymi ruchami. Całym sercem wspierać będę misję dyplomatyczną ministra Kardacza. Jednak obiecać mogę, że jeśli będzie to konieczne, to będę bronił dobra naszego Narodu. Jeśli okaże się, że pannordatyzm powrócił do swojego opętańczego stadium, o którym mówiłem tuż przed wyborem mnie na urząd Ministra Stanu, to Winkulia wtedy będzie dzielnie stawiać czoła temu barbarzyńskiemu żywiołowi.
|