(24 Wrz 2023, 20:37:51)Mateusz Żmigrodzki napisał(a): Przechodząc do meritum... Osobiście popieram wprowadzenie odznaczenia pośredniego pomiędzy Orderem św. Szymona oraz Orderem Korony. Sam osobiście proponowałem Order Budowniczych Winkulii, który w moim zamyśle miał być swoistą kontynuacją Krzyża wznosicieli (przy czym rzecz jasna nie mówię, że to odznaczenie należy w ogóle zlikwidować, ale po prostu w mojej koncepcji OBW miał by mieć podobny cel). I osobiście opowiadam
się, aby to był jednoklasowy order.
Jedna klasa, dobrze. Pisaliście, że do Orderu tego miałyby przynależeć osoby, które położyły pewne zasługi przed okresem zjednoczenia w 2019. Ale czy takiej funkcji nie spełniałby już poniekąd, jak napisaliście poniżej, Krzyż Egvala?
(24 Wrz 2023, 20:37:51)Mateusz Żmigrodzki napisał(a): Jeśli chodzi o Gwiazdę Walecznych - popieram koncepcję, aby to było odznaczenie niebędące orderem. (Notabene moim zdaniem za jakiś czas warto opublikować coś w rodzaju regulaminu dot. odznaczeń, który będzie pokazywał hierarchię tych odznaczeń i też wymieniał ich rodzaje, np. order, gwiazda, krzyż etc.) Podoba mi się też ta konwencja, aby najpierw nadawano gwiazdę w ramach jednego rodzaju sił zbrojnych, a potem ogólną. Moim zdaniem tutaj nadanie Gwiazdy powinno obowiązkowo odbywać się na wniosek Marszałka KSZ.
Tak myślę, że taki wykaz byłby pożądany. Co do Gwiazdy - to tak przyjmijmy, że będzie nadawana na wniosek Marszałka. Choć z jednym wyjątkiem - gdyby ta Gwiazda miała być nadana samemu Marszałkowi.
(24 Wrz 2023, 20:37:51)Mateusz Żmigrodzki napisał(a): Co do innych propozycji - wszystkie są warte rozważenia. Dla mnie ciekawą propozycją jest wskrzeszenie Krzyżu Egvala, jako odznaczenia tylko dla założycieli ZW. Wiadomo, było by to dosyć ekskluzywne i może niezbyt proobywatelskie, ale osobiście nie znam tego typu odznaczenia w innych krajach Mikroświata.
Możemy coś takiego zrobić. Osobiście nie mam nic przeciwko. Kogo rozumiecie jako założycieli ZW?
(24 Wrz 2023, 20:50:52)Erik Otton von Hohenburg napisał(a): Podoba mi się Order Gałązki Oliwnej dla cudzoziemców. A co do Orderu Budowniczych Winkulii, to nazwa ta brzmi kiepsko, jak jakieś ad hoc wynalezione odznaczenie z czasów ZSRR, może lepsza byłaby jakaś inna nazwa no nie wiem, Order Wielkiego Wschodu Winkulii - brzmi nieco masońsko, ale to może i lepiej w końcu zawsze to jakaś ciekawostka. Może zamiast Krzyża Egvala, stworzmy Krzyż Orła Czarnego o ile coś takiego już nie powstało. A zamiast Gwiazdy Walecznych Order Bitwy Batawskiej, czy jakiekolwiek innej.
Order Gałązki Oliwnej dla cudzoziemców - w takim układzie mielibyśmy cztery Ordery państwowe.
Od Alfreda padła nazwa Orderu Orła Winkulijskiego - być może Order Rekboota? Taka nazwa byłaby bardziej charakterystyczna od Orderu Budowniczych. Ale Order Wielkiego Wschodu Winkulii też może być. W każdym razie idziemy chyba przy tym odznaczeniu w stronę pojęć jak budowa - wschód - odrodzenie.
Co do Krzyża Egvala - wynika to z niechęci wobec nawiązywania do postaci Egvala lub egvalizmu? Czy po prostu nie podoba Wam się taka nazwa?
Osobiście mi Gwiazda Walecznych jako nazwa się bardzo podoba.