![]() |
|
Rozmowy na temat odznaczeń - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Rozmowy na temat odznaczeń (/showthread.php?tid=3644) |
Rozmowy na temat odznaczeń - Adam Aleksander II - 18 Mar 2022 Zakładam ten wątek, by zebrać wszystkie propozycje, nazw i estetyk, orderów, medali i baretek, które funkcjonowałyby w Związku Winkulijskim. Nie byłoby problemu w zrobieniu ich jako modeli 3D, co byłoby zdecydowanie czymś nowym w mikroświecie. Poniżej zamieszczam wizualizację, oczywiście wzorowane na pierwszym lepszym orderze. ![]() RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Alfred Fabian - 18 Mar 2022 Cudeńko <3 RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Artur Kardacz - 18 Mar 2022 Cudeńko <3 RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Leszek Ebe-Grüner - 18 Mar 2022 Cudeńko <3 RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Fatima Popow-Chojnacka - 18 Mar 2022 Marzy mi się to wszędzie <3 RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Adam Aleksander II - 19 Mar 2022 Daje tutaj propozycje od króla Alfreda, żeby wszystko mieć w jednym miejscu. * Order Zasłużonych - odznaczenie nadawane dla najbardziej zasłużonych obywateli Związku Winkulijskiego - trzy klasy (nie można nadać osobom, bez obywatelstwa ZW) - Medal złoty/srebrny/miedziany (w zależności od klasy) na nim orzeł wygrawerowany (jeżeli nie, da rady, to może być też czarny). Zdobienia w barwach narodowych (biel, zieleń, czerwień), przed zawieszką mitra książęca. Baretka w barwach narodowych, podzielona w pion, przepleciona złotem * Order Patrona - odznaczenie nadawane dla zasłużonych dla Związku Winkulijskiego (można nadać każdemu) - W środku orderu otwarta księga, zdobienia w kolorach barw narodowych) biel, zieleń, czerwień). Na lewej stronie księgi na dole kapitalikami fraza "Winkulia jest Ci wdzięczna" na prawej stronie ta sama fraza przetłumaczona na język winkulijski. Baretka w barwach narodowych, na środkowym polu otwarta księga. * Order Korony - nadawany za zasługi dla Związku Winkulijskiego - trzy klasy W środku korona złota przyozdobiona wieńcem laurowym, zdobienia w barwach błękitnych i bieli. Klasę orderu wyznacza ilość klejnotów w koronie (ewentualnie barwa korony, w zależności co lepiej będzie wyglądało) Baretka błękitno-biała. Cudeńko <3 RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Adam Aleksander II - 21 Mar 2022 Mogę dodać kilka rzeczy: -Medal Rozwoju (2 klasy, dla osób z i spoza ZW)- za działania mające na celu promocję i rozwój Związku Winkulijskiego i/lub jego prowincji -Medal za osiągnięcia w dziedzinie sportu (3 klasy)- za organizowanie i promowanie na dużą skalę wydarzeń sportowych i za wybitne osiągnięcia w organizacjach sportowych poza granicami Związku Winkulijskiego -Medal za osiągnięcia w dziedzinie promocji kultury i nauki (3 klasy)- za organizowanie placówek oraz promowanie kultury i artykułów naukowych i im podobnych -Medal za służbę (3 klasy)- za rozwój i służbę w służbach zbrojnych O kolorkach i wyglądzie się pomyśli z czasem ale możecie dawać swoje propozycje. RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Alfred Fabian - 21 Mar 2022 Tak, myślałem nad wyróżnieniami w zakresie sportu, kultury i sztuki, i innych dziedzinach, ale chciałbym najpierw zobaczyć pierwsze ordery + chciałbym, żeby mimo wszystko miały jakieś ładne nazwy, a takie mi do głowy akurat nie przyszły jeszcze
RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Fatima Popow-Chojnacka - 21 Mar 2022 Może coś za współpracę międzynarodową?
RE: Rozmowy na temat odznaczeń - Burek - 23 Mar 2022 Generalnie to myślę, że ordery powinny być przyznawane za ogólne zasługi dla kraju. I raczej za szczególne, żeby jednak te odznaczenia miały większy prestiż. Medale natomiast można nadawać za działalność w poszczególnych dziedzinach, więc no zgadzam się z królem ogółem. Co do nazw- to mieliście kiedyś jakiś system odznaczeń w Winkulii? Jak tak to można nawiązać do tego w nazwach, żeby zachować jakąś ciągłość ogółem. |