24 Wrz 2023, 16:00:37
(14 Wrz 2023, 20:16:00)Burek napisał(a):Dobrze, tak więc mamy już dwa ordery stworzone, Order Korony i Order Świętego Szymona (tu tylko sformalizowanie). I teraz - czy chcemy mieć jeszcze jakieś inne ordery? Czy może wystarczy nam orderów i przejdziemy do niższych odznaczeń jak krzyże i medale? Pojawiały się tu propozycje jak Order Budowniczych Winkulii, pojawiła się propozycja Orderu Orła Winkulijskiego. Co myślicie? Ja bym wstawił jeszcze jakiś order pomiędzy elitarnego w założeniu Szymona i Koronę. Jednoklasowy?
Można by też stworzyć jakiś order dawany tylko przedstawicielom zagranicznym (odpowiednik Orderu Korony dla cudzoziemców). W Egvallandzie ustanowiono Order cudzoziemca, brzmi to nieco... szorstko (ale może chcemy być szorstcy?), zostali nawet przedstawieni kandydaci, ale finalnie nadania nie było (przynajmniej ja niczego nie znalazłem). Przeszukując dawne materiały znalazłem wzmiankę o Orderze gałązki oliwnej w Centrazji. Może tak nazwalibyśmy order cudzoziemca?
Co do Gwiazdy Walecznych - może nie jako Order Gwiazdy Walecznych, ale po prostu Gwiazda Walecznych? (w kategorii naszych odznaczeń, którą nazwałbym krzyżami i gwiazdami) Wtedy mielibyśmy schemat gdzie Ordery są nadane za zasługi wykraczające poza jedną dziedzinę, a niższe odznaczenia za działalność w jakiejś dziedzinie/zakresie. Być może Gwiazda Walecznych mogłoby mieć tylko jedną klasę? A pod nią stworzono by Gwiazdy Armii Lądowej/Sił Powietrznych/Marynarki Wojennej/Służb Specjalnych? Pamiętam też o odznaczeniu, które proponował Artur - ale najpierw chcę się chyba zająć odznaczeniami cywilnymi.
Jestem za przywróceniem Krzyża Egvala/Krzyża wznosicieli/Medalu sportowca/Złotej monety. I ustanowieniem Medalu Artysty Narodowego jak proponował Mateusz. Ale może pomyślimy nad większą liczbą pomniejszych odznaczeń? Na przykład za działalność naukową, samorządową, dziennikarską, etc.? Może najpierw powinniśmy nasze siły skupić właśnie na pomniejszych odznaczeniach?
Przyznam, że czuję się nieco osamotniony. Nikt - nic? Kolejna kwestia - czy w przypadku niższych odznaczeń (przynajmniej niektórych) przewidujemy możliwość odznaczenia kogoś wielokrotnie jednym odznaczeniem?