17 Wrz 2023, 14:01:09
Cóż, również witam serdecznie. Co prawda, nie minęliśmy się wcześniej w mikroświecie, mam jednak nadzieję, że będzie nam dane współpracować w obecnym. Bardzo Nam również miło, że spośród wszystkich państw wirtualnego świata wybrałeś właśnie Winkulię. Padło pytanie, czy i gdzie działałeś wcześniej, ale mnie ciekawi również, co przyciągnęło twoją uwagę do ZW.
Co do możliwości działania, tutaj już pozostawiam pole otwarte, bo dla każdego coś się znajdzie. Jeżeli masz pomysł na rozwój samorządu, w oparciu o tradycje winkulijskie i krajów, które wcześniej tutaj się znajdowały - śmiało, znajdziemy kącik, wyznaczymy stanowisko. Jeżeli jesteś zainteresowany działalnością polityczną to obywatelstwo i Trybuna Ludowa czeka, szczególnie że jesteśmy w trakcie działań zmierzających do demokratyzacji w kraju, więc scena polityczna będzie jeszcze bardziej "otwarta".
Działalność prasowa/społeczna też jest bardzo mile widziana, Voog Winkuliersdeg, No Nie! i Rozmowy z Kardaczem chyba potrzebują zarówno dobrych dziennikarzy, jak i dobrej konkurencji. Działalność kulturowa też jest mile widziana, bo od kiedy Galeria Sztuki w Bordo nie działa tak prężnie jak kiedyś, to zostało tylko Muzeum Szyderstwa w Rutzelburgu i działalność Biblioteki Narodowej, więc w tym zakresie troszeczkę brakuje.
W tematyce sportu niestety dużo nie pomogę, bo piłka nożna jest obecnie okupowana, mamy bardzo dobrych trenerów obu reprezentacji narodowych, a ciężko jest znaleźć coś dodatkowego. Mogę zachęcić do udziału w ligach mikroświatowych - czy to w Sarmackiej Lidze Piłkarskiej, czy Mikronacyjnej Lidze Kobiecej. Nie jest to to samo, co prowadzenie drużyny w Mikroświatowej Unii Piłkarskiej, ale na pewno zapełni jakąś drobną sportową pustkę w Winkulii.
Zapraszam też na naszego Discorda, ku mojemu zaskoczeniu link w menu głównym w zakładce "Miejsca zewnętrzne" jest dalej aktualny 

![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I