![]() |
|
Dzień dobry - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Dzień dobry (/showthread.php?tid=5423) Strony:
1
2
|
Dzień dobry - Eugen Savyans - 16 Wrz 2023 Dzień dobry. Nazywam się Eugen Savyans. W Związku Winkulijskim znalazłem się po raz pierwszy, choć nie jestem nowy w Mikroświecie. Przybywam do Winkulii z zamiarem zamieszkania w niej. Chciałbym rozpocząć działalność zarówno na płaszczyźnie politycznej, jak i naukowej, kulturowej, samorządowej i innych, w zależności od możliwości i okoliczności. Mam nadzieję na znalezienie w Winkulii nowej v-ojczyzny. RE: Dzień dobry - Artur Kardacz - 16 Wrz 2023 Hejka. Gdzie Szanowny Pan wcześniej działał? Działalności naukowej i kulturowej nigdy za wiele. Proszę pogadać o tym z naszym bibliotecznym opiekunem @Burek. Pracy w samorządach też jest dużo. Może Szanowny Pan postarać się i uzyskać własny kawałek ziemi bądź działać w już istniejącym Kraju Koronny. Każda dzielnica charakteryzuje się czymś innym więc wybór jest duży. RE: Dzień dobry - Erik Otton von Hohenburg - 16 Wrz 2023 Witamy serdecznie w Związku Winkulijskim! Tak jak mój przedmówca zachęcam do rozważenia współpracy z Biblioteką Narodową, niemniej jednak nie jest to jedna instytucja w jakiej Wasza Ekscelencja może się odnaleźć - jest także Uniwersytet Winkulijski w Kanugardzie, czy też Apostolski Kościół Winkulijski lub Wysoki Komitet da. Języków Winkulii. Jeśli chodzi o działaność polityczną, to również rozpocząć ją można bez problemu - do najaktywniejszych partii należą Partia Narodzenia Winkulii i Folksbund obecnie jest zawarta między nimi koalicja rządząca, ale i są momenty rywalizacji. Obecnie w naszym parlamencie (Folkstagu) zasiadają wszyscy obywatele, także bez problemu może się pan postarać może nawet o funkcje rządową. Jeśli chodzi o samorząd to jak wyżej pan Artur wspomniał mamy szeroki wybór do zaoferowania, tym bardziej że w przeszłości na terenie Winkulii istniało bardzo wiele państw i regionów takich jak Al-Aleman, Goruzja, Santana i Burgia, Saracenna, Neb Tawi, Trigród, Nowa Hirshbergia etc. więc jest tu sporo miejsca również na nieco egzotyki. Z poważaniem (-) E. O v H. RE: Dzień dobry - Eugen Savyans - 16 Wrz 2023 Dziękuję za powitanie i polecenie potencjalnych przestrzeni działalności. Rozejrzę się po okolicy, w szczególności po wspomnianych miejscach. Odpowiadając na pytanie o wcześniejszą obecność w Mikroświecie, działałem pod różnymi personaliami w wielu mikronacjach — z najbardziej znanych chociażby w Dreamlandzie (w czasach, gdy był mocarstwem). Większość tej działalności przypada jednak na dawne czasy. RE: Dzień dobry - Henryk Wespucci - 17 Wrz 2023 Miło pana widzieć, panie Savyans. Mam nadzieję, że nasz winkulijski dom będzie mógł się i dla Pana stać się domem! RE: Dzień dobry - Alfred Fabian - 17 Wrz 2023 Cóż, również witam serdecznie. Co prawda, nie minęliśmy się wcześniej w mikroświecie, mam jednak nadzieję, że będzie nam dane współpracować w obecnym. Bardzo Nam również miło, że spośród wszystkich państw wirtualnego świata wybrałeś właśnie Winkulię. Padło pytanie, czy i gdzie działałeś wcześniej, ale mnie ciekawi również, co przyciągnęło twoją uwagę do ZW.
Co do możliwości działania, tutaj już pozostawiam pole otwarte, bo dla każdego coś się znajdzie. Jeżeli masz pomysł na rozwój samorządu, w oparciu o tradycje winkulijskie i krajów, które wcześniej tutaj się znajdowały - śmiało, znajdziemy kącik, wyznaczymy stanowisko. Jeżeli jesteś zainteresowany działalnością polityczną to obywatelstwo i Trybuna Ludowa czeka, szczególnie że jesteśmy w trakcie działań zmierzających do demokratyzacji w kraju, więc scena polityczna będzie jeszcze bardziej "otwarta".
Działalność prasowa/społeczna też jest bardzo mile widziana, Voog Winkuliersdeg, No Nie! i Rozmowy z Kardaczem chyba potrzebują zarówno dobrych dziennikarzy, jak i dobrej konkurencji. Działalność kulturowa też jest mile widziana, bo od kiedy Galeria Sztuki w Bordo nie działa tak prężnie jak kiedyś, to zostało tylko Muzeum Szyderstwa w Rutzelburgu i działalność Biblioteki Narodowej, więc w tym zakresie troszeczkę brakuje.
W tematyce sportu niestety dużo nie pomogę, bo piłka nożna jest obecnie okupowana, mamy bardzo dobrych trenerów obu reprezentacji narodowych, a ciężko jest znaleźć coś dodatkowego. Mogę zachęcić do udziału w ligach mikroświatowych - czy to w Sarmackiej Lidze Piłkarskiej, czy Mikronacyjnej Lidze Kobiecej. Nie jest to to samo, co prowadzenie drużyny w Mikroświatowej Unii Piłkarskiej, ale na pewno zapełni jakąś drobną sportową pustkę w Winkulii.
Zapraszam też na naszego Discorda, ku mojemu zaskoczeniu link w menu głównym w zakładce "Miejsca zewnętrzne" jest dalej aktualny
![]() RE: Dzień dobry - Mateusz Żmigrodzki - 17 Wrz 2023 Ja również, choć z nieco drobnym opóźnieniem, witam szanownego Pana w naszych skromnych progach. Moi przedmówcy właściwie już powiedzieli wszystko, co powiedziane być powinno, zatem tylko potwierdzę ich słowa, iż z całą pewnością uda się Panu znaleźć sobie u nas miejsce dla siebie. Proszę czuć się jak u siebie! RE: Dzień dobry - Eugen Savyans - 17 Wrz 2023 Dziękuję wszystkim za powitanie. Jeśli chodzi o to, co było najbardziej przyciągające w Winkulii, jednym z takich czynników jest złożona, rozwinięta i spójnie opisana kultura. Ciekawie wygląda również winkulijska polityka z wyraźnym podziałem na prawicę i lewicę, co należy obecnie do rzadkości — w większości mikronacji albo panuje rzeczywistość postpolityczna charakteryzująca się zanikiem tej sfery życia, albo, rzadziej, występuje polaryzacja, biorąca się jednak bardziej z czynników personalnych, niż fabularno-ideologicznych. Z mojej subiektywnej perspektywy zaletą Winkulii jest także fakt, że jest ona mikronacją „starego typu”, inaczej, niż coraz częściej spotykane „adhokracje”, pod pewnymi względami przypominające bardziej wirtualne społeczności, niż wirtualne państwa. Wiem, że ten drugi typ ma obecnie wielu zwolenników i nie mam im nic przeciwko, ale osobiście nigdy nie byłem jego wielkim wielbicielem. RE: Dzień dobry - Henryk Wespucci - 17 Wrz 2023 Adhokracje? Zaintrygował mnie Szanowny. Czym dokładnie różnią się adhokracje od mirkonacji starego typu? Ja osobiście nigdy nie dostrzegłem takiego podziału i przyznaję, że trudno miałbym dobrać jakieś państwa do poszczególnych. RE: Dzień dobry - Eugen Savyans - 17 Wrz 2023 Adhokracje to na przykład Leocja, Edelweiss, obecnie również Dreamland. Charakteryzują się praktyczną nieobecnością polityki, zredukowanym do absolutnego minimum systemem prawnym, brakiem wielu instytucji publicznych oraz uporządkowanych, hierarchicznych struktur społecznych. Ich społeczeństwa mają charakter amorficzny, a aktywność skupiona jest wokół szeroko pojętej narracji, niekoniecznie nawet rozumianej jako na przykład opisywanie poszczególnych regionów czy miejscowości, ale jako konkursy czy wydarzenia forumowe. |