06 Wrz 2023, 17:04:01
Cytat:Wydaję mi się, że mimo wszystko jesteśmy dojrzałym państwem wirtualnym w którym polityka ma wymiar merytoryczny a nie personalny, no ale to może tylko moja fantazja, a wtedy cała ta dyskusja staje się bezpodstawna i nie ma sensu bawić się w politykę w ZW.
Mi też się tak wydaję. Tyle, że tworzymy prawo na przyszłość a nie teraźniejszość. Być może kiedyś dojdzie do sytuacji gdy kandydat na premiera nie będzie dogadywał się z Królem i powstanie poważny konfliktu. Drogi przyjacielu, wcale nie neguję dojrzałości naszego państwa. Po prostu staram się wskazać ewentualne problemy takiego obrotu spraw. Być może za bardzo wybiegam w przyszłość i podchodzę do tego pesymistycznie.
Co do dobrych relacji. Po prostu między tymi osobami musi istnieć jakaś nić porozumienia. W sytuacji gdy Premier siedzi w swoim gabinecie a Król nie kwapi się do współpracy to wątpię aby wyszło z tego coś dobrego. Tłumaczyłem już to szczegółowo wcześniej. @Erik Otton von Hohenburg
Cytat:Zdaje się, że na ten moment wszyscy zgadzamy się co do wydłużenia kadencji. Możemy zacząć od tego. 6 miesięcy brzmi rozsądnie.
Na ten moment jest to najlepsze rozwiązanie. W przyszłości możemy pomyśleć nad propozycją Erika (o zaprezentowaniu kandydata przez Króla) który swoją drogą i mi chodził po głowie. @Burek