10 Sie 2023, 23:12:08
Przedruk z X11
Trener Leszczyński przyleciał czarterem z Nowej Precelkhandy do Krasnodarska z międzylądowaniem w Czarnolesie. W pierwszej chwili złapał się za głowę, zaraz jednak później walnął kielonka miejscowej wódki i zrobił dobrą minę do złej gry. - Lubię wyzwania - stwierdził gryząc kiszonego ogórka.
Na tegorocznym zjeździe mikronacyjnym pojawiła się delegacja volkiańskiego związku piłkarskiego, której przewodniczył sam JKM Alfred Fabian von Hohenburg Tehen-Dżek, król Związku Winkulijskiego. Działacze zwrócili się z prośbą do trenera Henryka Leszczyńskiego o prowadzenie reprezentacji Volkianu. Ten, o dziwo, się zgodził.
Chyba na starość potrzebuję odrobiny egzotyki - stwierdził trener Leszczyński podczas inauguracyjnej konferencji prasowej. - Ujęła mnie też historia Volkianu, niewielkiej mikronacji dzielnie stawiającej opór nawałnicom historii. No i ten sznyt, w którym staram się dostrzegać bliskie mi dziś nuty wandejskie, może i na wyrost, ale mam do tego prawo. Tak czy siak obiecano mi, że w najbliższych sezonach nikt nie zostanie rozstrzelany - dodał.
Trener Leszczyński zastrzegł, że na tym etapie trudno mówić mu o planach reprezentacji. Zaznaczył, że kadra wymaga daleko idącej przebudowy, która możliwa będzie dopiero po spieniężeniu kilku zawodników. Przyznał też, że w najbliższych miesiącach nie może liczyć na pomoc reprezentacyjnej szkółki. Apelował o cierpliwość.
Reprezentacja Socjalistycznej Republiki Volkianu dołączyła do Mikronacyjnej Unii Piłkarskiej w jubileuszowym 50. sezonie rozgrywek. Zajęła trzecie miejsce w grupie A ostatniego mundialu.
Henryk Leszczyński między 2018 a 2022 rokiem (15 sezonów) kierował reprezentacją Teutonii, z którą dwukrotnie wygrywał v-mundial (sezony 46. i 49.), w sezonie 39. zwyciężył w Lidze Mikroświatowej. Dziewięciokrotny mistrz Sarmackiej Ligi Piłkarskiej z FC Czarnolas.
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I