(23 Lip 2023, 03:36:23)Waksman napisał(a): Prawdą jest, że to rozwiązanie bez sensu,. Nigdy raczej nie dojdzie do tego, że II FN będzie zajmowała ziemie specjalnie pod nowe prowincje, bo na to po prostu nie zgodzi się centrala. Chociaż to zależy od centrali...Sam fakt, że takie plany się rodziły (i to w głowach doświadczonych-wieloletnich działaczy) jest samo w sobie niepokojące.
(23 Lip 2023, 03:36:23)Waksman napisał(a): Ale w sumie ciekawe - leczyć pikselożerstwo pikselożerstwem. Zarzucać komuś imperializm, a potem proponować imperialistyczne rozwiązanie problemu. Dobre XDTe ziemie w żaden sposób nie wchodziłyby w skład państwa, dalej byłyby OBPP. Po prostu uniemożliwialibyśmy na nich ekspansje już ustanowionych państw. No i niby gdzie jest pikselożerstwo czy imperializm w tej koncepcji, hmm?
(23 Lip 2023, 09:26:05)Waksman napisał(a): Federacja Nordacka i jej nie przyjmie, i jej nie nabyje. Ja sprzeciwiam się wszelakiej maści imperializmowi, także każdą próbę przejawu tego zachowania będę się starał zablokować. Co z tego wyjdzie? Władza zdecyduje.No zobaczymy. Jak szybko się odmieniło w jedną stronę, tak może i z powrotem.
(23 Lip 2023, 08:36:19)Alfred Fabian napisał(a): A nie możemy po prostu potępiać działań imperialistycznych, żeby te OBPP zostały OBPP? [...] To świetny początek do narracji, zła Federacja chce zajmować kolejne terytoria na Nordacie, a potem cały mikroświat ją potępia. Federacja rezygnuje z imperializmu na jakiś czas, żeby ludzie zaczęli o niej znowu dobrze mówić, a potem znowu wyskakuje z pomysłem zajęcia jakichś terytoriów, albo inkorporacji jakiegoś innego kraju.Możemy, ale obawiam się, że w takiej sytuacji nie będzie żadnej rezygnacji. Bo i na międzynarodowe potępienie nie będzie można raczej liczyć. Chyba, że wcześniej mocno wyrazimy nasze stanowisko (o co mi chodziło w pierwszym miejscu).