Związek Winkulijski
Antyimperialistyczna polityka zagraniczna - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: Antyimperialistyczna polityka zagraniczna (/showthread.php?tid=5294)

Strony: 1 2

Antyimperialistyczna polityka zagraniczna - Burek - 23 Lip 2023

Ostatnio czytałem gdzieś jakieś dziwaczne pomysły przy okazji dyskusji o nowym pannordadzkim państwie - dajcie mi chwilę - o tutaj!

Cesarz Insuli wzywa do tworzenia nowych państw (których jedynym raison d'etre byłaby aneksja przez neo-FN...) na OBPP (mowa o Samudzie, gdzie miałaby powstać Nowa Winkulia LOL). A pan Waksman mówi o zajęciu tych terenów jak już FN będzie istnieć i utworzenia tam nowych krajów związkowych. No nie trzeba dużo myśleć, żeby stwierdzić, że jest to poroniony i idiotyczny pomysł. 

Obecnie istniejące państwa nie mają zasobów żeby zagospodarować ziemie, które już mają - a co to mówić o nowych... no a jeśli jakieś kiedyś istniejące tam państwo chciałoby się odrodzić (np. Samuda, która jakiś czas temu zmartwychwstała, żeby potem znowu skonać), albo jeśli jakaś nowa nacja chciałaby się tam ulokować - no właśnie. Bezmyślny imperializm grodzi im wtedy drogę. Dlatego mam taki pomysł - nasze państwo (może wspólnie z jakimiś innymi państwami regionu - o widzicie - sensowna i służąca czemuś integracja nordacka!) mogłoby wsiąść pod protekcję OBPP np. Samudy, żeby uniemożliwić zagarnięcie tych terenów przez chciwych pikselożerców, a zostawić je dla odradzających się lub nowopowstających państw.

Co myślicie?

RE: Antyimperialistyczna polityka zagraniczna - Waksman - 23 Lip 2023

Prawdą jest, że to rozwiązanie bez sensu,. Nigdy raczej nie dojdzie do tego, że II FN będzie zajmowała ziemie specjalnie pod nowe prowincje, bo na to po prostu nie zgodzi się centrala. Chociaż to zależy od centrali...

Ale w sumie ciekawe - leczyć pikselożerstwo pikselożerstwem. Zarzucać komuś imperializm, a potem proponować imperialistyczne rozwiązanie problemu. Dobre XD

RE: Antyimperialistyczna polityka zagraniczna - Alfred Fabian - 23 Lip 2023

A nie możemy po prostu potępiać działań imperialistycznych, żeby te OBPP zostały OBPP? Bo w sumie, już jakiś czas temu zauważyłem i ktoś przede mną też zauważył, że ktoś musi być antagonistą, żeby ten interes się kręcił. Skoro pojawia się okazja i Nowa Federacja Nordacka może pełnić taką antagonistyczną, imperialistyczną rolę, to dlaczego nie wykorzystać okazji? To świetny początek do narracji, zła Federacja chce zajmować kolejne terytoria na Nordacie, a potem cały mikroświat ją potępia. Federacja rezygnuje z imperializmu na jakiś czas, żeby ludzie zaczęli o niej znowu dobrze mówić, a potem znowu wyskakuje z pomysłem zajęcia jakichś terytoriów, albo inkorporacji jakiegoś innego kraju.

Jak dla mnie - GENIALNE.

[Obrazek: giphy.gif]

Ależ oczywiście. Rola antagonisty jest niewiarygodnie ważna w mikroświecie. Szczególnie, że nikt nie chce się jej podjąć, bo wiąże się to z ostracyzmem. Dlatego po części szanuję Edelweiss za sytuację z La Palmą. Bo o ile sama sytuacja odbiła się im czkawką, to ktoś musi wprowadzać to ziarno niezgody. Jakby tak nie było, to by było ciepło, puchato i nie byłoby o czym pisać. A naturalnym jest, że roszczenia terytorialne względem RON spowodowały oburzenie - Dwór Królewski oficjalnie również potępia całą sytuację.

Ja myślę, że powinniście w takim razie poszukać tego nordackiego antagonisty zdecydowanie gdzie indziej. Przyszła Federacja nie widzi się w takiej roli Wink

Ale Federacja Nordacka nie musi się widzieć w takiej roli. Czy taką rolę przyjmie - okaże się w przyszłości. Jeżeli faktycznie będzie imperialistyczna, to nie będzie problemu, żeby Was traktować jak tych właśnie wcześniej wspomnianych antagonistów. To rola nabyta, nie przyjęta. (:

Federacja Nordacka i jej nie przyjmie, i jej nie nabyje. Ja sprzeciwiam się wszelakiej maści imperializmowi, także każdą próbę przejawu tego zachowania będę się starał zablokować. Co z tego wyjdzie? Władza zdecyduje.

RE: Antyimperialistyczna polityka zagraniczna - Artur Kardacz - 23 Lip 2023

Ja bym spojrzał na to trochę z innej strony. Istnieje ogromna szansa że te utworzone państwa będą liczyły po jednym, dwóch obywateli. Tym sposobem Nordata zapełni się państewkami utworzonymi tylko dlatego, aby dołączyć do nowej Federacji. Spójrzmy na przykład Insulii, z tego co widzimy tylko Harlin jest pozytywnie do tego nastawiony i zadeklarował on włączenie do Federacji swojego nowego państwa (Technokratycznej Republiki Klindonii). Jak myślicie, ilu liczy obywateli? Sympatyków Federacji, w państwach ogólnie sceptycznych, jest bardzo niewiele. Ciężko budować stabilizację w oparciu o takie państwa. Dlatego nie rozumiem tych pochwał co do tego pomysłu.

Jeśli dobrze liczę, to przyszła Federacja Nordacka w najbardziej pesymistycznym wariancie będzie liczyła około od 5 do 9 aktywnych obywateli. Patrząc na aktualną sytuację na Nordacie to stwierdzam, że zdecydowanie bardziej wolę to, niż stałe gnicie w gównie w którym rozmawiam sam ze sobą.