14 Lip 2023, 23:52:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14 Lip 2023, 23:53:20 przez Alfred Fabian.)
Cytat:> Ja nie powiem, że sam popieram swój pogląd na to wspólne państwo
> Bo nie popieram
> Po prostu wiem, jak będzie (jeżeli będą samorządy, dopowiedź własna)
~~Chwila po słowach cytowanych w artykule
Bardzo się cieszę, że jestem na językach redaktorów i wiem, że czasami trzeba dzióbnąć, czy potraktować trochę zadziornie. I cieszę się, że za taką zadrę złapano. Ale nie ma tak łatwo. Przecież o ile pochwały mogę puścić koło uszu, bo słyszę je niemal na każdym kroku, tak te negatywne rzeczy trzeba prostować.
Bo o ile wyraziłem swoją opinię nt. potencjalnej Federacji Nordackiej i jej konieczności unitaryzacji - tak wiem, że jest ona niemożliwa i na swój sposób szkodliwa. Możliwe, że przez uczestników debaty nie zostało to wyłapane, ale do samej idei podszedłem dosyć malkontencko. Nie miałem nic przeciwko, ale sprawa była dla mnie cały czas jasna... Chociaż adekwatniej byłoby powiedzieć, że widziałem ją w ciemnych barwach.
Stąd taka, a nie inna opinia nt. potencjalnej formy kraju. Bo w innym przypadku to nie ma sensu. Zatrzymalibyśmy się, stanęlibyśmy z tymi samymi problemami, co Unia Nordacka, gdzie kraje mają wywalone w centralę. Szczególnie, w obliczu potencjalnych wybujałych możliwości samorządów. A dzisiaj jeszcze padła propozycja, żeby (co jest dla mnie jeszcze większym absurdem gdyby Federacja miała powstać) - kraje wchodzące w nową :federację: mogły działać na swoich forach. Bo "bądźmy postępowi". I o ile idea jest słuszna, tak nie jest to pomysł dobry dla Federacji, a prędzej dla jakiegoś OPMu v 888.
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I