14 Lip 2023, 19:04:43
Tak w ogóle jako ciekawostkę powiem, że nasz wątek zauważono w Hawilandzie, a wracając do tematu to mieć trzeba na uwadze kilka kwestii technicznych i prawnych w przypadku wygrania opcji pronordackiej. Po pierwsze jaki byłby los naszego dorobku prawnego i pozycja międzynarodowa? Czy przykładowo obecnie obowiązujący kodeks karny zostałby automatycznie skasowany, czy dopiero po uchwaleniu analogicznej ustawy na szczeblu federalnym? Po drugie co łączącą nas umową z Księstwem Sarmacji o podwójnym obywatelstwie? natrualnie starciłaby moc prawną i trzeba byloby od nowa nawiazywac stosunki dyplomatyczne podpisywać umowę o podwójnym obywatelstwie, wysyłać amabasadora i może coś jeszcze, a to wszystko w atmosferze niepewności czy państw nie rozpadnie się za rok lub dwa, a potem jako Winkulia byśmy musieli te ustawy podpisywać od nowa, a potem pewnie znowu byśmy się sfederalizowali i tak w koło Macieju. Czy takie zachowanie nie postawiłoby nas w złym świetle, jako kraju którego przyszłość jest pod ciągłym znakiem zapytania i z którym warto wchodzić w jakiekolwiek stosunki dyplomatyczne? Oczywiście ktoś powie, że ludne państwo będzie poważniejszym partnerem dla innych mikronacji niż jakaś tam Winkulia, ale sęk w tym, że niemniej ważna dla naszych partnerów jest stabilność i pewność co do przyszłości kraju. UTN miał chyba z 10 obywateli i był jedną z najaktywniejszych mikronacji i po jednym roku istnienia, nie ma po nim śladu, natomiast taki Trizondal piszący 10 postów na miesiąc istnieje chyba od 2009 roku i pewnie z parę dobrych lat sobie pofunkcjonuje, także czy większa liczba ludności i aktywność przysluży się dłuszemu trwaniu? raczej są powody by w to wątpić. Jest to właśnie jeden z tych powodów, dla których zaznaczyłem odpowiedz "raczej NIE'', przyczym zaznaczam, że jestem za prowadzeniem polityki otwartych drzwi i jestem gotów zmienić zdanie jeśli otrzymam dostatecznie satysfakcjonującą odpowiedz na moje wątpliwości.