27 Cze 2023, 01:15:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27 Cze 2023, 01:16:37 przez Erik Otton von Hohenburg.)
(27 Cze 2023, 00:18:20)Burek napisał(a): [...]
Generalnie z JLD pamiętam, że uznaliśmy, że plemiona winkulijskie pojawiły się na terenie Winkulii wcześniej (900 p.n.e.), ale oczywiście możemy przyjąć dowolną datę przed VI wiekiem. (kiedy żył Narbozyj). Inną sprawą jest czy faktycznie musimy się ograniczać do tego obpp.
[..] A ja myślę, że jeśli wszystko się zgrabnie ułoży to nic nie trzeba będzie zmieniać. Tak naprawdę inne państwa istniejący na tym terenie nie mają bardziej rozwiniętej historii przedinternetowej od naszej (jeśli w ogóle ją mają), i z tego co widziałem nie ma żadnych konfliktów między naszą a ich historią przedinternetową (a na pewno nie takich, których nie było by się w stanie zręcznie pogodzić).
Inną kwestią, która byłaby mocno pomocna była by kwestia pochodzenia różnych ludów i narodów na terenie Winkulii. Na przykład myślałem, żeby Czarnokrajestańczyków, właściwych Winkulijczyków i Izborczyków (może też Osaków) uznać za mających wspólne pochodzenie (od włąsnie tej grupy napływających ludów z zachodniej Nordaty).
[...]
OBPP przyjąłem z przezorności, wprawdzie nie musimy się ograniczać, ale też trzeba mieć na uwadze, że jeśli przyjmiemy, że w danym okresie np. Santania albo Czarnokrajestan należały do Winkulii i jednocześnie we wcześniejszych opracowaniach pojawi się wzmianka, że w omawianym okresie były to kraje niepodległe, to pojawi się pewien zgrzyt. Oczywiście można spróbować to jakoś pogodzić, powiedzieć że to były winkulijskie lenna albo zbuntowane prowincje, ale przynajmniej jak dla mnie jest to komplikowanie sobie życia. Co do pojawienia się plemion winkulijskich na terenie półwyspu, to mogę się zgodzić, że pojawiły się wcześniej (zawsze można prowadzić na ten temat spór, tak jak w nieistniejącym realu o date przybycia słowian na ziemie polskie 
Jeśli chodzi o pochodzenie, to poza osakami, którzy są zwinkulizowanymi semitami, to chyba można uznać, że te ludy mają wspólne pochodzenie - przynajmniej tak możemy przyjąć na ten moment.
Nie ukrywam, że najwięcej uwagi poświęcę jednak raczej historii średniowiecznej i nowożytnej Winkulii. Mam nawet pomysł aby stworzyć ''Poczet władców Winkulii od IX wieku do współczesności'' i mam nadzieję, że nie zaszkodzi to waszej koncepcji dziejów Winkulii. Oczywiście potem mogę to zmienić czy też nagiąć w zależności od potrzeby.