![]() |
|
Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al (/showthread.php?tid=5024) |
Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Burek - 05 Paż 2022 W tym wątku, w ramach wzbogacenia artykuły na micropedii, jakiś czas temu zaczęliśmy temat spisania historii przedinternetowej. Ja i Adam zadeklarowaliśmy swoją pomoc. Teraz myślę, czy nie powinniśmy, żeby to spisane wspólnymi siłami dzieło było wewnętrznie spójne i( zgodne z ewentualnym wcześniejszym lore), zacząć od spraw organizacyjnych. Powinniśmy chyba najpierw ustalić czas trwania poszczególnych epok, jakie wydarzenia uważamy za ich początek i koniec. I być może ustalenie jakiś podstawowych faktów, zbudowanie pewnego rodzaju szkieletu.
Możecie tez pisać jakieś swoje pomysły, uwagi. @Adam Aleksander I @Erik Otton von Hohenburg RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Adam Aleksander II - 05 Paż 2022 Ogólnie jutro jakoś popołudniu podeślę link, który dostałem jakiś czas temu na discordzie. Tam jest opisana epoka, którą ja mam się zajmować, więc myślę, że dużo do roboty nie będę miał. Będzie to też dobry punkt wyjściowy do organizacji następnych okresów w dziejach Winkulii/Związku Winkulijskiego. Więcej roboty będzie przy Volkianie ale myślę, że to też się da załatwić jakoś od podstaw, tj. zrobimy szkielet tego gdzie i jakie zdarzenia miały miejsce i będziemy to rozwijać. RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - AleksanderNovak - 05 Paż 2022 WOW! Bardzo przydatna aktualizacja! Kiedyś porównam historię przedinternetową Republikan do tej Winkulijskiej i ją dostosuję... W gruncie rzeczy nie da się za pierwszym razem napisać spójnej historii przedinternetowej, trzeba ciągle edytować :> RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - August vHS - 05 Paż 2022 Ministerstwo Kultury i Nauki Insulii jest bardzo zainteresowane współpracą. RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Adam Aleksander II - 05 Paż 2022 Dobra tutaj macie linka: http://forum.winkulia.eu/showthread.php?tid=3288&pid=17291#pid17291 RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Burek - 05 Paż 2022 Hmm, trzeba by to połączyć z istniejącą historią Batawii - http://forum.winkulia.eu/showthread.php?tid=4840 Tylko czy to jest jeszcze prehistoria... może. Bo w sumie według w. zalinkowanej historii na tym etopie Batawowie znali już pismo (co generalnie uważa się za granicę miedzy prehistorią a historią). Oczywiście przodkowie winkulijczyków mogli je zatracić i później przyjąć na nowo. Trzeba by ustalić jakieś ramy poszczególnych epok. Co do historii Volkianu - ze względu na odległość geograficzną, jego historia miałaby dużo mniejsze związki z historią reszty kraju. Jeżeli chcemy, żeby było też o historii Volkianu na micropedii to utworzymy na to osobny artykuł, a w artykule Związku damy po prostu hiperłącze do tego? Chociaż może najpierw zajmijmy się jedną rzeczą. RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Adam Aleksander II - 06 Paż 2022 Myślę, że istnienie Al-Aleman można wytłumaczyć migracją części ludności z Batawii podczas najazdu II Imperium Nordów na Imperium Batawskie w latach 1338-1333 p.n.e Cytat:Około 1300 roku p.n.e doszło do rozpadu Batawo-winkulijskiej prarodziny językowej. Rodzimym obszarem użytkowników wspólnego Batawo-winkulijskiego języka były obszary dzisiejszego Królewca w Batawii. Najprawdopodobniej w wyniku zmian klimatycznych, część plemion z tego obszaru musiała przemieścić się na południe tworząc w ten sposób zaręby państwowości batwaskiej, natomiast część plemion winkulijskich przemieściła się na wschód przechodząc przez obszary dzisiejszej Brodrii oraz Magnifikatu docierając na obszar dzisiejszego półwyspu winkulijskiego. I Cytat:Nordowie zaniepokojeni tym, że Batawowie przestali płacić im trybut wyprawiają się na nich. Wprawdzie udaje im się zdobyć Batawgród i sporą część kraju Batawów, jednak w Kanugardzie spotykają zbyt silny opór i odstępują od jego zdobycia. Wszystko to działo się w latach 1338 – 1333 p.n.e. Wzmianki o zmianie klimatycznej możemy uznać jako błędna interpretacja określenia najazdu Nordów, coś jakby dosłowne przetłumaczenie Potopu np. z batawskich lub innych źródeł historycznych W zasadzie musimy się skupić na procesie jaki zaszedł po emigracji, jakie ludy tutaj mogły być i proces dominacji czy też po prostu rywalizacji ludu no i stopniowy upadek wynikający z Wielkiej Migracji, czy jakkolwiek nazwiemy proces, który podam poniżej: Cytat:Tymczasem w Winkulii "czerwonej" pojawiły się kolejne plemiona należące do rodziny ludów batawo-winkulijskich. Pod wpływem religi islamskiej, docierającej z Bialenii pojawili się Al-Alemańczycy, Winkulijczycy, którzy przyjęli naukę Narbazyja zaczęli określać się mianem Ossaków, zaś chrześcijańskie i inne, winkulijskie grupy etniczne określać zaczęły się mianem Albiończyków, Czarnokrajestańczyków (na bazie których powstał standardowy język winkulijski), czy też Izborczyków. Pozostały także grupy ludności nie-winkulijskiej i mieszanej (np. Nebtawczycy, Santyjczycy, Saracenni, Rohańczycy itp.) Jak się później okaże mnogość ludów występujących na tym obszarze utrudni zbudowanie silnego państwa. Trzeba zobaczyć, czy jest opisane kiedy Narbazyj mógł żyć, żeby to jakoś skleić w czasie ładnie i opisać zawirowania społeczne. RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Adam Aleksander II - 06 Paż 2022 Dobra znalazłem: http://forum.winkulia.eu/showthread.php?tid=3083&highlight=narbazyj VII wiek to pojawienie się Narbazyja, więc mamy dość dużą lukę, w którą musimy coś wcisnąć. RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Burek - 06 Paż 2022 Sama wędrówka z Batawii na tereny Winkulii też mogłaby trwać większy czas. Protowinkulijczycy (tak nazwijmy może tą grupę) mogli na przykład osiedlić się początkowo gdzieś w środkowej Nordacie (gdzieś tereny dzisiejszego Westlandu), dopiero z czasem miałaby miejsce migracja na zachodnie tereny Winkulii, a stamtąd stopniowa ekspansja na półwyspie. Na dobrą sprawie w tej luce można na przykład opisać interakcje z innymi ludami (które niekoniecznie były zdominowane przez proto-winkuijczyków, może nawet odwrotnie). Myślę, ze jakoś spokojnie można zagospodarować tą epokę pomiędzy tym a pojawieniem się chrześcijaństwa/osacyzmu/islamu etc. RE: Historia przedinternetowa - koordynacja, periodyzacja et al - Burek - 16 Paż 2022 Daję mój wstępny pomysł na podział historii na epoki, nie wiem jak je nazwać, może wymyślimy coś. Epoka pierwsza - od wyruszenia przodków winkulijczyków z Batawii do dotarcia na półwysep winkulijski od XIV wiek p.n.e. Epoka druga - w czasie, której plemiona winkulijskie stopniowo rozprzestrzeniają się na terenie półwyspu, wchodząc w stosunki z już obecnymi tu ludami od nie wiem, IX wieku p.n.e.? Epoka trzecia - od pojawienie islamu i chrześcijaństwa i osacyzmu (Islam mógł się pojawić z Al-Rajnu albo Bialenii, chrześcijaństwo z Orinetyki?) trzeba ustalić kiedy pojawiły się tu abrahamowiczne religie, Osacyzm to VII wiek. Oczywiście granice te są raczej umowne, wszystkie te procesy przebiegałyby stopniowo |