29 Sie 2022, 18:27:06
Drodzy i kochani
W wyniku rozmów, jakie pojawiły się na Discordzie, zdecydowałem, że warto poruszyć temat, jakim jest zmiana silnika forum. Faktem jest, że Winkulia planuje zmianę wizerunku forum, czy będzie to PHPBB czy MyBB to sprawa drugorzędna. MyBB ma zalety, jak wygodne formatowanie postów (no, powiedzmy, że wygodne, bo nie trzeba się męczyć z BBCodem). Ma chyba też bogatszy zasób darmowych szablonów forów ale nie wiem jak to wygląda na PHPBB. MyBB ma też wady, chociażby wskazywany przez Cesarza Kamiljana niewygodny RSS.
PHPBB z tego co wiem, jest trochę wygodniejsze w obsłudze, wydaje mi się też trochę strawniejsze wizualnie (jak się o nie zadba). Do wad pewnie należy BBCode, ale uważam to za niewielką wadę. Pudełko z nowymi treściami zawsze można ogarnąć na obu silnikach.
Wobec tego, zachęcam do dyskusji nt. potencjalnej zmiany. Zachęcam też do oddania głosu w ankiecie, co prawda jej wynik nie spowoduje zmian, ale będziemy mieli w Reżimie Administratorskim obraz związany z wolą ludu w tej sprawie.
No i osobiście powiem, że jestem jak najbardziej za zmianą silnika.
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I