Związek Winkulijski
Zmiana silnika forum - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Plac Pułkowników (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Wątek: Zmiana silnika forum (/showthread.php?tid=4889)

Strony: 1 2

Zmiana silnika forum - Alfred Fabian - 29 Sie 2022

Drodzy i kochani

W wyniku rozmów, jakie pojawiły się na Discordzie, zdecydowałem, że warto poruszyć temat, jakim jest zmiana silnika forum. Faktem jest, że Winkulia planuje zmianę wizerunku forum, czy będzie to PHPBB czy MyBB to sprawa drugorzędna. MyBB ma zalety, jak wygodne formatowanie postów (no, powiedzmy, że wygodne, bo nie trzeba się męczyć z BBCodem). Ma chyba też bogatszy zasób darmowych szablonów forów ale nie wiem jak to wygląda na PHPBB. MyBB ma też wady, chociażby wskazywany przez Cesarza Kamiljana niewygodny RSS.

PHPBB z tego co wiem, jest trochę wygodniejsze w obsłudze, wydaje mi się też trochę strawniejsze wizualnie (jak się o nie zadba). Do wad pewnie należy BBCode, ale uważam to za niewielką wadę. Pudełko z nowymi treściami zawsze można ogarnąć na obu silnikach.

Wobec tego, zachęcam do dyskusji nt. potencjalnej zmiany. Zachęcam też do oddania głosu w ankiecie, co prawda jej wynik nie spowoduje zmian, ale będziemy mieli w Reżimie Administratorskim obraz związany z wolą ludu w tej sprawie.

No i osobiście powiem, że jestem jak najbardziej za zmianą silnika. 

RE: Zmiana silnika forum - Joahim von Ribertrop - 29 Sie 2022

(29 Sie 2022, 18:27:06)Alfred Fabian von Tehen-Dzek napisał(a): Zachęcam też do oddania głosu w ankiecie,

W czym? O.o

EDIT: A, dobra, już jest. Nevermind.

RE: Zmiana silnika forum - AleksanderNovak - 29 Sie 2022

Dżizys, cholera, nie wiem czy przeżyję, jak Winkulia (tym razem z Insulią) zmienią silnik forum 2137 raz

RE: Zmiana silnika forum - Kamiljan de Harlin - 29 Sie 2022

Simple Machines Forum pozwala na robienie RSS z jednej kategorii bez zaznaczania z osobna każdego poddziału i aktualizowania linku do RSS za każdym razem, gdy doda się lub usunie dział z kategorii. PhpBB tego nie potrafi.
Jeśli SMF nie jest opcją do wyboru, to wolę zostać na MyBB.

RE: Zmiana silnika forum - Kamiljan de Harlin - 29 Sie 2022

Edit:
Jednak jest plugin do phpBB na robienie RSS z kategorii, więc jestem ZA.

RE: Zmiana silnika forum - Mikołaj III - 29 Sie 2022

Zdecydowanie za PHPBB. Ma swoje minusy, ale plusów jest moim zdaniem więcej. A co do BBCode, to czary mary, umieszczam wam na MegaWrzucie rozszerzenie załatwiające ten problem (pobrałem je z serwisu na których pobierać mogą tylko zarejestrowani użytkownicy) :
https://megawrzuta.pl/download/3c64c412f81b9ca19417e248da3b2045.html

RE: Zmiana silnika forum - Adam Aleksander II - 29 Sie 2022

Też jestem za zmianą na PHPBB

RE: Zmiana silnika forum - AleksanderNovak - 29 Sie 2022

Jako Minister Pokoju Cesarstwa Insulii, Poseł do Prezydium Cesarstwa Insulii, Przewodniczący Narodowej Rady Państwowej Federacji Republistanu i Kongresmen do Wielkiego Kongresu Stanów Secesyjnej Republice Westland jestem za, a nawet przeciw z naciskiem na to drugie.

RE: Zmiana silnika forum - Kamiljan de Harlin - 30 Sie 2022

MyBB ma ciulową optymalizację, edytor wizualny z dupy dodaje ci odstępy między linijkami posta, RSS możesz robić tylko z ręcznie wybranych działów lub całego forum (+ RSS wyświetla tylko nowe wątki, pomija nowe posty pod wątkami), nie da się ustawić insulijskiego stylu dla wszystkich poddziałów naszej kategorii, bo każdy dział i jego poddziały trzeba ręcznie edytować, pluginy do mybb są archaiczne - phpBB ma aktualniejsze.
Dla mnie wybór jest oczywisty. Dla tych co mówią, że MyBB działa, więc nie ma po co zmieniać:
jeśli chleb z margaryną jest jadalny, to po zrezygnować z jedzenia go codziennie na śniadanie na rzecz owsianki premium ze świeżymi owocami? Przecież chleb jest już dobry i jadalny.
Nawet jak jest dobrze, to może być lepiej, i to na potęgę lepiej.

RE: Zmiana silnika forum - Alfred Fabian - 12 Wrz 2022

Wynik nieznacznie (bo były też głosy przeciw, które nie oddały głosu w ankiecie) ZA przejściem, wiem... Ale już wiem też dlaczego nie zmienimy tego. A powody są... ważne, ale też błahe. Konwesja postów z MyBB do PHPBB co prawda jest możliwa, ale niewarta zachodu, wymaga co najmniej 2 konwersji i prawdopodobnie doprowadzi do jeszcze większego syfu niż jest teraz... A trzymać to forum, żeby posty nie przepadły i postawić nowe obok, to gra niewarta świeczki, bo i tak połowę będziemy musieli przenieść, więc najprawdopodobniej, dopóki nie będziemy mieli ISTOTNEGO powodu do zmiany, zmiany nie będzie.