06 Sie 2022, 21:18:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06 Sie 2022, 22:28:17 przez Artur Kardacz.)
Oke osimiri lub Ukwu nro, co tłumacząc z lokalnego dialektu ludu Atza Meccu oznacza Bóg morza lub Pan snów, tak określano tajemniczą istotę zamieszkującą wody mikroświata o której krążą legendy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Według informacji pozyskanych od tubylców wiemy że Oke osimiri jest panem wszystkich mórz oraz istot tam żyjących. Ma on zdolność tworzenia nowych stworzeń morskich (twórca Inkvisa) oraz kontrolowania pogody i kształtowania dna morza. Dlaczego jednak mówi się o nim Pan snów? Według legend może on kontrolować umysły wszystkich istot w mikroświecie za pomocą snów oraz wywoływać halucynacje. Działanie "Pana snów" opisał w swoim pamiętniku badacz i publicysta Abraham Gruz. "Dłuższa obecność na wyspie (Nowej Hirshbergii) odbiła na mnie straszliwe piętno. Coraz częściej miewam koszmary i halucynacje, wszystkie przedstawiają ruiny zniszczonego miasta nad którym stoi monstrualnych rozmiarów istota. Mam wrażenie że cały czas się mi przygląda i siłą swojej woli paraliżuje moje ciało. Nie mogę się ruszyć, nie mogę krzyczeć a okropny ból rozlewa się po mojej głowie". Gruz pracował na wykopaliskach w Nowej Hirshbergii, jego zadaniem było badanie przeszłości Atza Meccu. Po niespełna kilku miesiącach prac oszalał i trafił do psychiatryka gdzie spisał swoje przeżycia. Niestety pamiętnik nie został zakończony, Gruz zabrał do grobu tajemnice Pana snów. Istnieje teoria że istota ta stała za śmiercią Abrahama, za pomocą snów miała zmusić badacza do popełnienia samobójstwa aby ten nie zdradził co stało za jego szaleństwem.
![[Obrazek: SE_bdr425548_005md-cropped-1.jpg]](https://library.brown.edu/create/lovecraftracialimaginaries/wp-content/uploads/sites/80/2020/11/SE_bdr425548_005md-cropped-1.jpg)
Szkic Oke osimiri pochodzący z pamiętnika Abrahama Gruza
Kim jest Bóg morza dla rdzennej ludności? Niektórzy określają go mianem boga i oddają cześć, dzięki temu wierzą że Oke osimiri z wdzięczności obdarzy ich darami (urodzajem pól, zdrowiem, płodnością) a inni jako straszliwego demona który lubuje się w krzywdzeniu ludzkości. Ta rozbieżności doprowadziła do trwającej kilka lat wojny domowej między klanami. Konsekwencją tego była ucieczka wyznawców Oke osimiri wgłąb dżungli i życie w izolacji. Bóg morza szczególnie upodobał sobie składanie ludzi w ofiarze, co według informacji nadal jest praktykowane. Ofiarami są najczęściej młode kobiety lub porwani turyści. Na specjalnym ołtarzu wycina się serce ofierze, które się spala i prochy wrzuca do morza, a pozostałości zjada na wielkiej uczcie.
![[Obrazek: SE_bdr425548_005md-cropped-1.jpg]](https://library.brown.edu/create/lovecraftracialimaginaries/wp-content/uploads/sites/80/2020/11/SE_bdr425548_005md-cropped-1.jpg)
Szkic Oke osimiri pochodzący z pamiętnika Abrahama Gruza
Kim jest Bóg morza dla rdzennej ludności? Niektórzy określają go mianem boga i oddają cześć, dzięki temu wierzą że Oke osimiri z wdzięczności obdarzy ich darami (urodzajem pól, zdrowiem, płodnością) a inni jako straszliwego demona który lubuje się w krzywdzeniu ludzkości. Ta rozbieżności doprowadziła do trwającej kilka lat wojny domowej między klanami. Konsekwencją tego była ucieczka wyznawców Oke osimiri wgłąb dżungli i życie w izolacji. Bóg morza szczególnie upodobał sobie składanie ludzi w ofiarze, co według informacji nadal jest praktykowane. Ofiarami są najczęściej młode kobiety lub porwani turyści. Na specjalnym ołtarzu wycina się serce ofierze, które się spala i prochy wrzuca do morza, a pozostałości zjada na wielkiej uczcie.