06 Sie 2022, 19:23:12
Zamysłem było, aby utrata dzielnicy była już za wykroczenie. Trochę to złagodziłem (a może i zaostrzyłem, nie wiem), żeby było to złamanie prawa centralnego. Wydaje mi się, że czasami banicja to trochę za duża kara. Szczególnie jednak uważam, że nie za każde złamanie prawa z karą poniżej wygnania, można było zatrzymać terytorium dzielnicy.
Samo określenie "kraj koronny" mniej podoba mi się w kontekście tej ustawy, niż "dzielnica". Dlaczego? Mam wrażenie, że akurat Kraje Korony Związku Winkulijskiego są dwa i mają one wyjątkowy status. Jednym z nich jest cała Winkulia, drugim natomast Volkian. Pomimo tego, że ma status "kraju koronnego", w myśl ustawy byłby również "dzielnicą". W drugą stronę już nie. Ale pozostawię tę decyzję kolektywnie pozostałym. Może faktycznie, "kraj koronny" będziemy używać w stosunku do wszystkich dzielnic.
Samo określenie "kraj koronny" mniej podoba mi się w kontekście tej ustawy, niż "dzielnica". Dlaczego? Mam wrażenie, że akurat Kraje Korony Związku Winkulijskiego są dwa i mają one wyjątkowy status. Jednym z nich jest cała Winkulia, drugim natomast Volkian. Pomimo tego, że ma status "kraju koronnego", w myśl ustawy byłby również "dzielnicą". W drugą stronę już nie. Ale pozostawię tę decyzję kolektywnie pozostałym. Może faktycznie, "kraj koronny" będziemy używać w stosunku do wszystkich dzielnic.
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I