![]() |
|
Projekt ustawy o prawie samorządowym - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Trybuna Ludowa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Projekt ustawy o prawie samorządowym (/showthread.php?tid=4775) Strony:
1
2
|
Projekt ustawy o prawie samorządowym - Artur Kardacz - 06 Sie 2022 Wasza Królewska Mość! Obywatele Związku Winkulijskiego! Jego Wspaniałość Alfred wraz z Ministrem Stanu opracował projekt ustawy dot. prawa samorządowego. Ustawa ta jest bardzo ważna w rozwoju państwa i jasno określa zasady na których działają dzielnice. Położy to kres ewentualnym nadużyciom i samowoli. Cytat: Otwieram debatę która potrwa do 10 sierpnia, przypominam że w debacie może wziąć udział każdy obywatel. Z życzeniami zdrowia i miłej soboty RE: Projekt ustawy o prawie samorządowym - Erik Otton von Hohenburg - 06 Sie 2022 WKM, Panie premierze, Wysoka Izbo, projekt uwazam za jak najbardziej potrzebny, aczkolwek sklanialbym sie ku temu aby wyrazenie "dzielnice" w ustawie zastąpić wyrazeniem "kraje koronne". pewne zastrzezenia wzbudza we mnie nieprecyzyjnosc art, 9, co moze dawac pole do naduzyc. mysle ze lepiej byloby uzyc tu sformuowania "[w przypadku] skazania wlodarza na kare banicji, w szczegolnosci za probe naruszenia integralnosci terytorialnej lub probe zmiany przemocą ustroju Zwiazku Winkulijskiego." RE: Projekt ustawy o prawie samorządowym - Alfred Fabian - 06 Sie 2022 Zamysłem było, aby utrata dzielnicy była już za wykroczenie. Trochę to złagodziłem (a może i zaostrzyłem, nie wiem), żeby było to złamanie prawa centralnego. Wydaje mi się, że czasami banicja to trochę za duża kara. Szczególnie jednak uważam, że nie za każde złamanie prawa z karą poniżej wygnania, można było zatrzymać terytorium dzielnicy. Samo określenie "kraj koronny" mniej podoba mi się w kontekście tej ustawy, niż "dzielnica". Dlaczego? Mam wrażenie, że akurat Kraje Korony Związku Winkulijskiego są dwa i mają one wyjątkowy status. Jednym z nich jest cała Winkulia, drugim natomast Volkian. Pomimo tego, że ma status "kraju koronnego", w myśl ustawy byłby również "dzielnicą". W drugą stronę już nie. Ale pozostawię tę decyzję kolektywnie pozostałym. Może faktycznie, "kraj koronny" będziemy używać w stosunku do wszystkich dzielnic. RE: Projekt ustawy o prawie samorządowym - Adam Aleksander II - 07 Sie 2022 Mi też bardziej odpowiada "kraj koronny" jako odniesienie do Winkulii i Volkianu niż ogółu. Cytat:Art. 7. Właściciele dzielnic mają praw do: Nie wiem czy powinniśmy pozwalać na organizacje paramilitarne, jako że Cytat: Art. 24. Marszałek Sił Zbrojonych przejmuję częściowe dowodzenie nad wojskami prowincjonalnymi. Może decydować on o liczebność armii prowincjonalnych oraz jakim sprzętem dysponują. Rozumiem, że pierwsza część załącza się do artykułu 24 w słowach "podporządkowanych"? RE: Projekt ustawy o prawie samorządowym - Artur Kardacz - 08 Sie 2022 Dobrze Szanowny Pan rozumiem, wszystkie armie oraz organizcje paramilitarne polegają pod Królewskie Siły Zbrojne, czyli de facto pod Marszałka Sił Zbrojnych. Jest to swego rodzaju zabezpieczenie przed samowolą i działaniem zbrojnym na szkodę naszej społeczności. RE: Projekt ustawy o prawie samorządowym - Artur Kardacz - 09 Sie 2022 (06 Sie 2022, 14:36:55)Erik Otton von Hohenburg napisał(a): WKM, Czy Szanowny Pan pragnie złożyć oficjalny projekt poprawki? RE: Projekt ustawy o prawie samorządowym - Mateusz Żmigrodzki - 10 Sie 2022 Wysoka Izbo, osobiście proponuję tylko jedną poprawkę, która zmienia brzmienie artykułu 9. na następujące: Cytat:Art. 9. 1. Król może odwołać włodarza dzielnicy oraz włączyć terytorium dzielnicy do dzielnicy senioralnej w przypadku: Poprawka ta nie zmienia zbyt dużo jeśli chodzi o ogólną materię tego projektu, jednak nadaje jakąkolwiek kontrolę Trybunie nad decyzjami Króla w kwestiach samorządowych. Od razu chciałbym zaznaczyć, że moja poprawka nie wynika z jakiejś nieufności wobec Korony, lecz po prostu stanowi ewentualne zabezpieczenie na przyszłość, które to poza tym nie charakteryzuje się zbędnym formalizmem - wystarczy tylko i wyłącznie krótka nota informacyjna Króla. RE: Projekt ustawy o prawie samorządowym - Artur Kardacz - 11 Sie 2022 Szanowni Obywatele! Czas debaty minął, w czasie jej trwania zgłoszono jedną poprawkę autorstwa Pana Mateusza Żmigrodzkiego. W takim wypadku będziemy głosować nad projektem ustawy JKM Alfred z włączeniem poprawki lub nie. Głosowanie potrwa do 13 sierpnia, mogą wziąć w nim udział wszyscy obywatele Związku Winkulijskiego. Lista odbywali, wraz z siłą głosów, prezentuję się następująco. Głosować można ZA/PRZECIW lub WSTRZYMAĆ SIĘ. Życzę miłego czwartku Cytat:ZA projektem ustawy o prawie samorządowym RE: Projekt ustawy o prawie samorządowym - Kamiljan de Harlin - 11 Sie 2022 Cytat:ZA projektem ustawy o prawie samorządowym RE: Projekt ustawy o prawie samorządowym - Adam Aleksander II - 11 Sie 2022 Cytat:ZA projektem ustawy o prawie samorządowym |