Związek Winkulijski
Projekt ustawy o prawie samorządowym - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Trybuna Ludowa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Projekt ustawy o prawie samorządowym (/showthread.php?tid=4775)

Strony: 1 2

Projekt ustawy o prawie samorządowym - Artur Kardacz - 06 Sie 2022

Wasza Królewska Mość!
Obywatele Związku Winkulijskiego!

Jego Wspaniałość Alfred wraz z Ministrem Stanu opracował projekt ustawy dot. prawa samorządowego. Ustawa ta jest bardzo ważna w rozwoju państwa i jasno określa zasady na których działają dzielnice. Położy to kres ewentualnym nadużyciom i samowoli.

Cytat:
Ustawa Trybuny Ludowej - Prawo Samorządowe

Rozdział I [Dzielnice]

Art. 1. Związek Winkulijski dzieli się na jednostki samorządowe nazywane Dzielnicami.

Art. 2. Za listę dzielnic służy wykaz forów dzielnic w odpowiedniej kategorii na forum.

Art. 3. Król Związku Winkulijskiego dysponuje ziemiami należącymi do dzielnicy Lehnsbergii i Trinitzu, nazywaną dalej dzielnicą senioralną.

Art. 4. Król wydziela ziemię z dzielnicy senioralnej i tworzy nowe dzielnice według własnego uznania.

Art. 5. Król powołuje włodarza dzielnicy według własnego uznania spośród obywateli Związku Winkulijskiego.

Art. 6. Granice dzielnic są nienaruszalne bez zgody włodarza dzielnicy.

Rozdział II [Prawa dzielnic]

Art. 7. Właściciele dzielnic mają praw do:
1. posiadania własnej armii i organizacji paramilitarnych, podporządkowanych Królewskim Siłom Zbrojnym.
2. stanowienia własnego prawa, zgodnego z prawem centralnym.
3. prowadzenia własnej polityki wewnętrznej i gospodarczej, z wyłączeniem stanowienia własnej waluty.
4. prowadzenia, pod nadzorem Króla własnej polityki zagranicznej, z wyłączeniem podpisywania traktatów międzynarodowych.

Art. 8. Właściciele dzielnic nie mogą:
1. zmienić przynależności terytorialnej dzielicy.
2. działać na szkodę Związku Winkulijskiego.

Art. 9. Król może odwołać włodarza dzielnicy oraz włączyć terytorium dzielnicy do dzielnicy senioralnej w przypadku:
1. niehonorowego zachowania włodarza dzielnicy.
2. złamanie prawa centralnego, określonego odrębnym aktem prawnym.

Rozdział III [Przepisy końcowe]

Art. 10. Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

Otwieram debatę która potrwa do 10 sierpnia, przypominam że w debacie może wziąć udział każdy obywatel.

Z życzeniami zdrowia i miłej soboty

RE: Projekt ustawy o prawie samorządowym - Erik Otton von Hohenburg - 06 Sie 2022

WKM,
Panie premierze,
Wysoka Izbo,

projekt uwazam za jak najbardziej potrzebny, aczkolwek sklanialbym sie ku temu aby wyrazenie "dzielnice" w ustawie zastąpić wyrazeniem "kraje koronne". pewne zastrzezenia wzbudza we mnie nieprecyzyjnosc art, 9, co moze dawac pole do naduzyc. mysle ze lepiej byloby uzyc tu sformuowania "[w przypadku] skazania wlodarza na kare banicji, w szczegolnosci za probe naruszenia integralnosci terytorialnej lub probe zmiany przemocą ustroju Zwiazku Winkulijskiego."

RE: Projekt ustawy o prawie samorządowym - Alfred Fabian - 06 Sie 2022

Zamysłem było, aby utrata dzielnicy była już za wykroczenie. Trochę to złagodziłem (a może i zaostrzyłem, nie wiem), żeby było to złamanie prawa centralnego. Wydaje mi się, że czasami banicja to trochę za duża kara. Szczególnie jednak uważam, że nie za każde złamanie prawa z karą poniżej wygnania, można było zatrzymać terytorium dzielnicy.

Samo określenie "kraj koronny" mniej podoba mi się w kontekście tej ustawy, niż "dzielnica". Dlaczego? Mam wrażenie, że akurat Kraje Korony Związku Winkulijskiego są dwa i mają one wyjątkowy status. Jednym z nich jest cała Winkulia, drugim natomast Volkian. Pomimo tego, że ma status "kraju koronnego", w myśl ustawy byłby również "dzielnicą". W drugą stronę już nie. Ale pozostawię tę decyzję kolektywnie pozostałym. Może faktycznie, "kraj koronny" będziemy używać w stosunku do wszystkich dzielnic.

RE: Projekt ustawy o prawie samorządowym - Adam Aleksander II - 07 Sie 2022

Mi też bardziej odpowiada "kraj koronny" jako odniesienie do Winkulii i Volkianu niż ogółu.

Cytat:Art. 7. Właściciele dzielnic mają praw do:

1. posiadania własnej armii i organizacji paramilitarnych, podporządkowanych Królewskim Siłom Zbrojnym.

Nie wiem czy powinniśmy pozwalać na organizacje paramilitarne, jako że

Cytat: Art. 24. Marszałek Sił Zbrojonych przejmuję częściowe dowodzenie nad wojskami prowincjonalnymi. Może decydować on o liczebność armii prowincjonalnych oraz jakim sprzętem dysponują.

Rozumiem, że pierwsza część załącza się do artykułu 24 w słowach "podporządkowanych"?

RE: Projekt ustawy o prawie samorządowym - Artur Kardacz - 08 Sie 2022

Dobrze Szanowny Pan rozumiem, wszystkie armie oraz organizcje paramilitarne polegają pod Królewskie Siły Zbrojne, czyli de facto pod Marszałka Sił Zbrojnych. Jest to swego rodzaju zabezpieczenie przed samowolą i działaniem zbrojnym na szkodę naszej społeczności.

RE: Projekt ustawy o prawie samorządowym - Artur Kardacz - 09 Sie 2022

(06 Sie 2022, 14:36:55)Erik Otton von Hohenburg napisał(a): WKM,
Panie premierze,
Wysoka Izbo,

projekt uwazam za jak najbardziej potrzebny, aczkolwek sklanialbym sie ku temu aby wyrazenie "dzielnice" w ustawie zastąpić wyrazeniem "kraje koronne". pewne zastrzezenia wzbudza we mnie nieprecyzyjnosc  art, 9, co moze dawac pole do naduzyc. mysle ze lepiej byloby uzyc tu sformuowania "[w przypadku] skazania wlodarza na kare banicji, w szczegolnosci za probe naruszenia integralnosci terytorialnej lub probe zmiany przemocą ustroju Zwiazku Winkulijskiego."

Czy Szanowny Pan pragnie złożyć oficjalny projekt poprawki?

RE: Projekt ustawy o prawie samorządowym - Mateusz Żmigrodzki - 10 Sie 2022

Wysoka Izbo, osobiście proponuję tylko jedną poprawkę, która zmienia brzmienie artykułu 9. na następujące:

Cytat:Art. 9. 1. Król może odwołać włodarza dzielnicy oraz włączyć terytorium dzielnicy do dzielnicy senioralnej w przypadku:

a. niehonorowego zachowania włodarza dzielnicy.
b. złamanie prawa centralnego, określonego odrębnym aktem prawnym.
2. Król podejmując decyzję, o której mowa w ust. 1. przekazuje informację o jej podjęciu wraz z uzasadnieniem Trybunie Ludowej.

Poprawka ta nie zmienia zbyt dużo jeśli chodzi o ogólną materię tego projektu, jednak nadaje jakąkolwiek kontrolę Trybunie nad decyzjami Króla w kwestiach samorządowych. Od razu chciałbym zaznaczyć, że moja poprawka nie wynika z jakiejś nieufności wobec Korony, lecz po prostu stanowi ewentualne zabezpieczenie na przyszłość, które to poza tym nie charakteryzuje się zbędnym formalizmem - wystarczy tylko i wyłącznie krótka nota informacyjna Króla.

RE: Projekt ustawy o prawie samorządowym - Artur Kardacz - 11 Sie 2022

Szanowni Obywatele!

Czas debaty minął, w czasie jej trwania zgłoszono jedną poprawkę autorstwa Pana Mateusza Żmigrodzkiego. W takim wypadku będziemy głosować nad projektem ustawy JKM Alfred z włączeniem poprawki lub nie. Głosowanie potrwa do 13 sierpnia, mogą wziąć w nim udział wszyscy obywatele Związku Winkulijskiego. Lista odbywali, wraz z siłą głosów, prezentuję się następująco. Głosować można ZA/PRZECIW lub WSTRZYMAĆ SIĘ.

Życzę miłego czwartku

Cytat:ZA projektem ustawy o prawie samorządowym
ZA włączeniem poprawki Mateusza Żmigrodzkiego

RE: Projekt ustawy o prawie samorządowym - Kamiljan de Harlin - 11 Sie 2022

Cytat:ZA projektem ustawy o prawie samorządowym
ZA włączeniem poprawki Mateusza Żmigrodzkiego

RE: Projekt ustawy o prawie samorządowym - Adam Aleksander II - 11 Sie 2022

Cytat:ZA projektem ustawy o prawie samorządowym

ZA
 włączeniem poprawki Mateusza Żmigrodzkiego