18 Lut 2019, 23:34:15
Aris Kostas napisał(a):@"Kamiljan de Harlin-Wespucci" Co chce Pan uczynić dla rozwoju kultury?
Trzeba zacząć od tego, że rozwój kultury hamują sami obywatele. Niektórzy nasi mieszkańcy są niechętni do niemal wszystkich inicjatyw organizowanych przez lud pracujący. Najlepszym przykładem jest Nordawizja czy obchody rocznic Doctriny i Muratyki. Te wymienione przeze mnie wydarzenia mogły zostać przeprowadzone o wiele lepiej, jeśli nasze narody byłyby nimi zainteresowane. Dużo osób pomimo tego wkłada wielki wysiłek w rozwój kulturowy federacji, np. poprzez literaturę, co bardzo doceniam.
Dlatego należałoby zacząć od zaangażowania obywateli w życie kulturalne naszego państwa, aby nie olewali nawet tak dobrze zorganizowanych eventów jak Nordawizja albo bez żadnego komentarza nie zostawiali pośród morzu innych wątków wiersze naszych pisarzy. Mnie trudno byłoby znaleźć motywację do pisania, jeśli nikt by nawet nie reagował na moje utwory. Może po prostu nam nie zależy na rozwoju kultury? Może wolimy symulator polityki i robienie dram z Suderlandem?
Będę dążył do zmiany nastawienia naszych obywateli, to jest kluczowy element, aby osiągnąć jakiś poważniejszy wzrost kulturowy. Postaram się jako Prezydent uczestniczyć w jak największej ilości różnych wydarzeń w FN i pomagać w ich organizacji. Nie wiem czy pieniądze kogoś usatysfakcjonują, ale pomyślałbym nad dotacjami dla osób i organizacji działających na rzecz rozwoju kultury federacyjnej, kiedy już uchwalimy nową ustawę o gospodarce.
JLD napisał(a):Wiesz ile było prób zjednoczenia Nordaty? Zgadnij ile z nich wypaliło.Z moją determinacją i przy aktualnej sytuacji politycznej zjednoczenie Nordaty jest jak najbardziej możliwe. Dam z siebie wszystko, aby osiągnąć moje cele, nieważne jakie trudności przy tym napotkam. W dzisiejszych mrocznych dla Pollinu czasach są potrzebni ambitni ludzie.
Erlich Mentz napisał(a):Mogę się tylko przyczepić do Polityki Zagranicznej. Czy nie uważa pan że napisana tu polityka jest trochę zbyt ekspansywna?Może i FN jest młode, nieuznawane międzynarodowo i nazywane yoyonacją, ale to nie powód, aby olewać sytuację na Pollinie i nie mieszać się do niczego. Najpierw zwiększę znaczenie Federacji na arenie międzynarodowej, aby jej zdanie było brane w końcu na poważnie przez kogokolwiek. Im silniejsze będzie nasze państwo, na tym większy udział w polityce międzynarodowej zasługuje. Głupie byłoby prowadzenie aktywnej polityki zagranicznej podczas gdy umieramy z braku aktywności i jesteśmy jednogłośnie przez cały Pollin nazywani yoyo.
![[Obrazek: 101005704499826635.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1118/101005704499826635.png)
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.