![]() |
|
Plan na lepszy FN - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33) +----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536) +------ Dział: Ciastkarnia u Palpatajna (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=47) +------- Dział: Dyskusje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=40) +------- Wątek: Plan na lepszy FN (/showthread.php?tid=481) |
Plan na lepszy FN - Kamiljan de Harlin - 15 Lut 2019 [/hr] Program Kamiljana de Harlina von Wespucciego
[/hr] Szanowni Obywatele Federacji Nordackiej! Wierzę w lepszy FN, w którym nie będzie tyle podziałów, który będzie aktywniejszy i mniej biurokratyczny. Wierzę również, że osoby o podobnych ideach oddadzą w nadchodzących wyborach głos na mnie, abyśmy wspólnie budowali nasz kraj, nie tylko elity. Przedstawiam Wam w dobrej wierze poniższy program, do którego wypełnienia zobowiązuje się całkowicie po wygranej. Aktywna polityka zagraniczna Moim najwyższym priorytetem będzie zbliżenie się do Księstwa Sarmacji i podpisanie z nim traktatu uznaniowego. Zamierzam sprawić, że Federacja zacznie odgrywać większą rolę na arenie międzynarodowej. Moim celem będzie zjednoczenie ze sobą Nordaty: poszerzę nasze państwo o nowe prowincje i postaram się przyczynić do stworzenia organizacji międzynarodowej łączącej kraje Nordackie. Aktywna dyplomacja nie oznacza całkowicie pokojowej dyplomacji. Liczę na pozytywne relacje z większością pollinnacji, lecz obowiązkowo wrogiem Federacji powinien być Dreamland. Spory po prostu są nieodłącznym elementem Pollinu i w odpowiedniej ilości mają pozytywne skutki. Ważniejsze jest jednak dla mnie o wiele bardziej budowanie przyjaźni między państwami, nie wrogości. Naprawa gospodarki Obecny system gospodarczy jest dramatem, nasza waluta jest bezwartościowa, skarb państwa nie ma jak zarabiać. Państwo wypłaca urzędnikom państwowym i żołnierzom wypłatę, której część sama potem zabiera podatkami, zabiera to co samo dało. Nie da się w ten sposób napełnić renami nasz skarb państwa. Potrzebujemy nowoczesnej ustawy o gospodarce napisanej w volkiańskim stylu na volkiańskim papierze, a ja jako Prezydent zamierzam się do niej dostosować i wspierać rozwój gospodarczy FN. Pobudzenie aktywności Będę próbował ciągle nowych sposobów zwiększenia aktywności w FN. Należy unowocześnić nasze państwo, sprawić, że stanie się bardziej atrakcyjne i zachęcające do działania. Kluczowym elementem mojej strategii będzie właśnie wyżej wymieniona odnowa gospodarcza. Skupię się też na zdobywaniu nowych obywateli, dlatego powołam oprócz Ministerstwa Promocji i Propagandy nowe instytucje państwowe zajmujące się pozyskiwaniem świeżych mikronautów i przywracaniem do życia zmarłych lub nieaktywnych. Postaram się uprościć nasze przepisy prawne i ograniczyć biurokrację do minimum. Wewnętrzny pokój, harmonia Za dużo na ziemiach nordackich podziałów. Za dużo sporów. Czy to nie one doprowadziły do upadku Unii Trzech Narodów? Nie zataczajmy okręgu i rozpocznijmy wspólny dialog na temat przyszłości naszego państwa. Ja właśnie zamierzam, aby moja prezydentura była prezydenturą dialogu. Nie powinniśmy wprowadzać w FN dyktatury większości, zdanie ogółu jest ważne, lecz trzeba brać pod uwagę mniejszości. Zamierzam iść na kompromisy z różnymi grupami obywateli, aby reprezentować całą federację, a nie tylko jej część. Zakończmy konflikty wewnętrzne, rozpocznijmy pokojowe rozmowy. Po wygranych wyborach zamierzam utworzyć specjalną instytucję państwową, która zajmowałaby się rozwiązaniem sporów obywateli zanim zaczną one eskalować. Oferowałaby pomoc prawną. Jej orzeczenia nie miałyby mocy prawnej, lecz miałyby charakter doradczy. Wybierz lepszy i aktywniejszy FN - Wybierz Harlina! RE: Plan na lepszy FN - Erlih Kelnfold-Mentz - 15 Lut 2019 Mogę się tylko przyczepić do Polityki Zagranicznej. Czy nie uważa pan że napisana tu polityka jest trochę zbyt ekspansywna? RE: Plan na lepszy FN - Adam Aleksander II - 15 Lut 2019 Wiesz ile było prób zjednoczenia Nordaty? Zgadnij ile z nich wypaliło. RE: Plan na lepszy FN - Aris Kostas - 18 Lut 2019 @"Kamiljan de Harlin-Wespucci" Co chce Pan uczynić dla rozwoju kultury? RE: Plan na lepszy FN - Kamiljan de Harlin - 18 Lut 2019 Aris Kostas napisał(a):@"Kamiljan de Harlin-Wespucci" Co chce Pan uczynić dla rozwoju kultury? Trzeba zacząć od tego, że rozwój kultury hamują sami obywatele. Niektórzy nasi mieszkańcy są niechętni do niemal wszystkich inicjatyw organizowanych przez lud pracujący. Najlepszym przykładem jest Nordawizja czy obchody rocznic Doctriny i Muratyki. Te wymienione przeze mnie wydarzenia mogły zostać przeprowadzone o wiele lepiej, jeśli nasze narody byłyby nimi zainteresowane. Dużo osób pomimo tego wkłada wielki wysiłek w rozwój kulturowy federacji, np. poprzez literaturę, co bardzo doceniam. Dlatego należałoby zacząć od zaangażowania obywateli w życie kulturalne naszego państwa, aby nie olewali nawet tak dobrze zorganizowanych eventów jak Nordawizja albo bez żadnego komentarza nie zostawiali pośród morzu innych wątków wiersze naszych pisarzy. Mnie trudno byłoby znaleźć motywację do pisania, jeśli nikt by nawet nie reagował na moje utwory. Może po prostu nam nie zależy na rozwoju kultury? Może wolimy symulator polityki i robienie dram z Suderlandem? Będę dążył do zmiany nastawienia naszych obywateli, to jest kluczowy element, aby osiągnąć jakiś poważniejszy wzrost kulturowy. Postaram się jako Prezydent uczestniczyć w jak największej ilości różnych wydarzeń w FN i pomagać w ich organizacji. Nie wiem czy pieniądze kogoś usatysfakcjonują, ale pomyślałbym nad dotacjami dla osób i organizacji działających na rzecz rozwoju kultury federacyjnej, kiedy już uchwalimy nową ustawę o gospodarce. JLD napisał(a):Wiesz ile było prób zjednoczenia Nordaty? Zgadnij ile z nich wypaliło.Z moją determinacją i przy aktualnej sytuacji politycznej zjednoczenie Nordaty jest jak najbardziej możliwe. Dam z siebie wszystko, aby osiągnąć moje cele, nieważne jakie trudności przy tym napotkam. W dzisiejszych mrocznych dla Pollinu czasach są potrzebni ambitni ludzie. Erlich Mentz napisał(a):Mogę się tylko przyczepić do Polityki Zagranicznej. Czy nie uważa pan że napisana tu polityka jest trochę zbyt ekspansywna?Może i FN jest młode, nieuznawane międzynarodowo i nazywane yoyonacją, ale to nie powód, aby olewać sytuację na Pollinie i nie mieszać się do niczego. Najpierw zwiększę znaczenie Federacji na arenie międzynarodowej, aby jej zdanie było brane w końcu na poważnie przez kogokolwiek. Im silniejsze będzie nasze państwo, na tym większy udział w polityce międzynarodowej zasługuje. Głupie byłoby prowadzenie aktywnej polityki zagranicznej podczas gdy umieramy z braku aktywności i jesteśmy jednogłośnie przez cały Pollin nazywani yoyo. |