18 Sty 2021, 19:19:01
Cóż, do Rady Egzekutywnej zamierzam odnieść się w oddzielnym wątku, gdyż również widzę kilka braków, które należałoby uzupełnić. Niemniej, potrzebujemy szerszych rozwiązań niż tylko Konstytucyjna wspominka, więc można się spodziewać dokładniejszego spojrzenia na sprawę.
Podzielam natomiast opinię na temat tego, że Kancelaria Prezydencka to niepotrzebna pozostałość dawnych czasów.
Podzielam natomiast opinię na temat tego, że Kancelaria Prezydencka to niepotrzebna pozostałość dawnych czasów.
Pozostaję również zdania, że Art. 35. powinien być egzekwowany przez Prezydenta, a nie namnożone sądy (przypomnę, że sądami niższej instancji są sądy regionalne, a wyższej Prezydent lub w określonych przypadkach również Rada Egzekutywna, co też zamierzam poruszyć w oddzielnym panelu).
Dzielnica Senioralna natomiast jest kwestią, którą pozostawiłbym na chwilę obecną w gestii Prezydenta. Kształtowanie kultury i narracji dzielnicy senioralnej powinno leżeć w obowiązakach głowy państwa. Oczywiście, jeżeli będzie wola narodu, to mogę bez problemu wprowadzić w tym obszarze strefę zdemilitaryzowaną, niemniej jednak nie jestem do tego (pomimo moich anty-militarnych upodobań) przekonany. Wolałbym mieć pewność, że nagle nie podejdą pod moją siedzibę wojska którejś z dzielnic lub co gorsza, któregoś z sąsiadów, a ja pozostanę bez ochrony.
Kodeks karny natomiast zostanie dostosowany w miarę możliwości jak najszybciej, jest to jedna z zmian, które nie cierpią zwłoki.
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I