17 Sty 2021, 21:10:34
Szanowni obywatele
Chciałbym zainicjować dyskusję nad naszymi urzędami centralnymi. Dokładniej mam tutaj na myśli urząd Prezydenta oraz Rady Egzekutywnej. Mamy niezłe, ale nieuporządkowane prawo, które wypadałoby uzupełnić i uporządkować. Chciałbym przedstawić obecną sytuację dotyczącą tych dwóch urzędów, a następnie wskazać niedoskonałości w nim się znajdujące, kończąc na propozycjach rozwiązań do rozważenia. Dodatkowo chcę poruszyć sprawę kilku martwych urzędów, takich jak Trybunał Powszechny i Narodowy Sąd Powszechny, zamieszczone w Kodeksie Karnym oraz Kancelarię Prezydenta, oraz urząd Sekretarza Generalnego, administratora Kancelarii Prezydenckiej.
W tym wątku chciałbym, abyśmy przyjrzeli się dokładniej urzędowi Prezydenta:
- jest organem władzy zwierzchniej (Art. 30. Konstytucji)
- wybierany na 4-miesięczną kadencję (Art. 31. Konstytucji)
- spośród członków Rady Egzekutywnej (Art. 31. Konstytucji)
- kandydat na prezydenta musi być obywatelem od co najmniej 2 miesięcy i mieć nienaganną opinię wśród obywateli związku (Art. 2. ustawy o wyborach prezydenckich)
- pełni władzę zwierzchnią (Art. 30 Konstytucji)
- zarządza dzielnicą senioralną (Art. 32. Konstytucji)
- reprezentuje Związek poza granicami kraju (Art. 34. Konstytucji)
- powołuje ministrów w drodze rozporządzenia (Art. 34a. Konstytucji)
- może w przypadku rażącego naruszenia prawa przez dzielnicę w drodze rozporządzenia tymczasowo odebrać władzę władzom danej dzielnicy (Art. 35. Konstytucji)
- wyznacza osobę pełniącą urząd p.o. Prezydenta w przypadku opróżnienia urzędu (Art. 31c Konstytucji)
- powołuje Sekretarza Generalnego w drodze dekretu (Art. 3 Ustawy o Kancelarii Prezydenckiej)
- nadaje odznaczenia (Art. 1. Ustawy o odznaczeniach państwowych)
- powołuje Rektora Uniwersytetu Winkulijskiego im. Konstandinosa Karadzeferisa (Art. 5 ust. 1. Statutu Uniwersytetu)
- nadaje tytuł profesora netowego (Art. 4. ust 3. Statutu Uniwersytetu)
- jest zwierzchnikiem Sił Zbrojnych (Art. 2. ust. 1 Ustawy o Siłach Zbrojnych)
- mianuje Naczelnego Dowódcę Sił Zbrojnych (Art. 2. ust. 2. Ustawy o Siłach Zbrojnych)
Na co należy zwrócić szczególną uwagę? Nigdzie nie ma bezpośrednio napisanego, że Prezydent przewodzi obradom Rady Egzekutywnej, można jednak domniemać, że jest to związane z pełnieniem władzy "zwierzchniej" - co jednak faktycznie to oznacza?
Dodatkowo można znaleźć dysonans pomiędzy kandydatami na urząd znajdujący się pomiędzy Konstytucją, a ustawą o wyborach prezydenckich - jest to sprawa, która wymaga zmian względnie szybko, gdyż jest to niezgodność pomiędzy aktem wyższego, a niższego rzędu.
Wypadałoby również w jednym miejscu zebrać wszystkie prerogatywy prezydenckie i w razie konieczności odnieść je do oddzielnych aktów prawnych, aby nie trzeba było ich szukać po różnych aktach prawnych, jak to właśnie dzisiaj zrobiłem. Będzie to szczególnie przydatne, gdy nie wiadomo, kto powinien przyjąć na siebie obowiązki.
Kolejnym problemem jest niesprecyzowany Art. 35. Konstytucji pozwalający na nadużycia ze strony Prezydenta w stosunku do dzielnic. Rażące złamanie prawa może być różnie interpretowane, więc wypadałoby przynajmniej ramy, w jakich powinna się decyzja o odsunięciu władz dzielnicy od władzy, znajdować.
Brakuje też szczegółów dotyczących zastępowania Prezydenta. Ja zabezpieczyłem ten przypadek poprzez powołanie Wiceprezydenta w randze ministra, ale warto byłoby to dokładniej ustalić w naszym prawie.
Przede wszystkim zachęcam do wypowiedzi związanych z tym, jakie prerogatywy powinien mieć prezydent lub też jakie powinny mu zostać odebrane i przeniesione na np. władców dzielnic.
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I