21 Kwi 2020, 00:58:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09 Maj 2020, 17:13:45 przez Artur Kardacz.)
Mam kilka uwag dotyczących powyższego projektu
Ten zapis mi nie pasuje. Nie możemy dawać takiej możliwości mieszkańcom, jak Szanowny wcześniej zaznaczył mieszkańcami są wszystkie osoby przebywające na terytorium ZWV. Równie dobrze może być to turysta z ZKRM. Nie wyjdę mi się rozsądne aby dawać im możliwość sprawowania władzy lub pełnienia niektórych funkcji. Takie prawo powinno być zarezerwowane tylko dla obywateli.
Według mnie podpisy powinny być tylko głosem doradczym i mieć niewielki wpływ na przyznawanie obywatelstwa. Nie możemy uzależniać takich decyzji od kaprysu obywateli.
Myślę że warto określić czas tej nieobecności, według obecnego zapisu nieobecność może trwać nawet jeden dzień a Prezydent już będzie miał pretekst do odebrania obywatelstwa. Ja proponuję tydzień z wyjątkiem gdy ktoś wcześniej powiadomi o swojej nieobecności.
W tym artykule warto jeszcze dodać, tak dla spokoju ducha, możliwość odebrania obywatelstwa za złamanie prawa ZWV.
Tutaj, jak to zostało ustalone na discordzie, władzę ustawodawczą w kraju miała sprawować Rada ZWV.
Pomysł co do tego artykułu przedstawiłem na discordzie. Moi zdaniem możemy zrezygnować ze stanowiska Naczelnego Dowódcy. Władzę nad wojskiem miałby Prezydent. Wojska mógłby użyć tylko za zgodą Rady ZWV (wyjątkiem jest stan wojenny). Prezydentowi w sprawach wojska mogą doradzać sztaby dowodzenia wojsk prowincjonalnych.
To wszystko na tą chwilę
Cytat:Art. 14.
Każda osoba przebywająca na obszarze Związku Winkulijsko-Volkiańskiego, staje się jego
mieszkańcem. Mieszkańcom zameldowanym w określonym kraju związkowym, przysługuje
prawo do udziału w sprawowaniu władzy i pełnieniu niektórych funkcji publicznych na jego
obszarach, chyba że akt zasadniczy danego kraju stanowi inaczej, lub stwierdzone zostanie
iż działalność takiego mieszkańca jest szkodliwa dla rozwoju Związku
Winkulijsko-Volkiańskiego.
Obywatelstwo Związku Winkulijsko-Volkiańskiego nadaje głowa państwa w drodze
postanowienia na wniosek mieszkańca.
Ten zapis mi nie pasuje. Nie możemy dawać takiej możliwości mieszkańcom, jak Szanowny wcześniej zaznaczył mieszkańcami są wszystkie osoby przebywające na terytorium ZWV. Równie dobrze może być to turysta z ZKRM. Nie wyjdę mi się rozsądne aby dawać im możliwość sprawowania władzy lub pełnienia niektórych funkcji. Takie prawo powinno być zarezerwowane tylko dla obywateli.
Cytat:Obywatelem może zostać mieszkaniec Związku Winkulijsko-Volkiańskiego, który jest
aktywny na jego forum przynajmniej 1 dzień;
do wniosku tego żaden obecny obywatel nie zgłosił sprzeciwu, wniosek ten posiada nie
mniej niż jeden podpis od będącej już obywatelem osoby i w uznaniu głowy państwa osoba
ta zasłużyła na obywatelstwo;
Według mnie podpisy powinny być tylko głosem doradczym i mieć niewielki wpływ na przyznawanie obywatelstwa. Nie możemy uzależniać takich decyzji od kaprysu obywateli.
Cytat:Art.17.
Głowa państwa może odebrać obywatelstwo, jak i obywatelstwo honorowe, w drodze
postanowienia w przypadku:
zniknięcia obywatela i jego nieaktywności;
zhańbienia dobrego imienia Związku Winkulijsko-Volkiańskiego;
służby w obcych siłach zbrojnych lub/i wywiadowczych innych niż Związku
Winkulijsko-Volkiańskiego, szkodzącej jego interesom;
Myślę że warto określić czas tej nieobecności, według obecnego zapisu nieobecność może trwać nawet jeden dzień a Prezydent już będzie miał pretekst do odebrania obywatelstwa. Ja proponuję tydzień z wyjątkiem gdy ktoś wcześniej powiadomi o swojej nieobecności.
W tym artykule warto jeszcze dodać, tak dla spokoju ducha, możliwość odebrania obywatelstwa za złamanie prawa ZWV.
Cytat:Art. 46.
Władzę ustawodawczą na terenie Związku Winkulijsko-Volkiańskiego sprawują Stany
Generalne złożone z dobrowolnie biorących udział w jej pracach obywateli.
Tutaj, jak to zostało ustalone na discordzie, władzę ustawodawczą w kraju miała sprawować Rada ZWV.
Cytat:Art. 62.
Naczelny Dowódca Sił Zbrojnych podlega Prezydentowi Związku Winkulijsko-Volkiańskiego i
Ministrowi właściwemu do spraw obrony narodowej.
Naczelny Dowódca Zbrojnych dowodzi Siłami Zbrojnymi oraz innymi jednostkami
organizacyjnymi.
Naczelnemu Dowódcy Sił Zbrojnych podlegają wszystkie organizacje paramilitarne na
terenie Związku Winkulijsko-Volkiańskiego
Pomysł co do tego artykułu przedstawiłem na discordzie. Moi zdaniem możemy zrezygnować ze stanowiska Naczelnego Dowódcy. Władzę nad wojskiem miałby Prezydent. Wojska mógłby użyć tylko za zgodą Rady ZWV (wyjątkiem jest stan wojenny). Prezydentowi w sprawach wojska mogą doradzać sztaby dowodzenia wojsk prowincjonalnych.
To wszystko na tą chwilę