![]() |
|
I posiedzenie Komitetu (kwestie organizacyjne, symbole narodowe, ustrój, konstytucja) - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33) +----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536) +------ Dział: Kolegium Założycielskie (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=526) +------ Wątek: I posiedzenie Komitetu (kwestie organizacyjne, symbole narodowe, ustrój, konstytucja) (/showthread.php?tid=2796) |
I posiedzenie Komitetu (kwestie organizacyjne, symbole narodowe, ustrój, konstytucja) - Erik Otton von Hohenburg - 20 Kwi 2020 Szanowni Państwo!
Niniejszym korzystając z powierzonej mi przez Paralment Federacji Nordackiej władzy, rozpoczynam pierwsze poniekąd organizacyjne posiedzenie Komitetu Założycielskiego Wspólnotowego Państwa Winkulii i Volkianu. Już od jakiegoś czasu debatujemy na discordzie na temat przyszłości naszego państwa, udało jak się zdaje wypracować kilka konsensusów jeżeli chodzi o ustrój czy też strukture naszego kraju, także przestawię dobrze znany członkom Wysokiego Komitetu projekt ustawy zasadniczej który parę dni temu przygotowałem, mile byłoby widzieć inne projekty konstytucji w tym wątku oraz konstruktywną dyskusje nad nimi. Mój projekt zakłada w głównej mierze zmiany w ustroju państwa, który zostanie uproszczony najbardziej jak to tylko możliwe, autonomia prowincjonalna pozostanie praktycznie bez zmian jeśli chodzi o prowadzenie polityki wewnętrznej, polityka zewnętrzna prowincji zostanie całkowicie podporządkowana polityce zagranicznej prowadzonej przez rząd federalny, który ponadto będzie dysponował instrumentem w postaci możliwości unieważnienia aktu prawą prowincjonalnego który szkodzi interesom państwa i łamie jego prawo, przy czym prowincje będą mogły zwrócić się do Parlamentu z wnioskiem o unieważnienie tej decyzji, jeżeli takie unieważnienie decyzji samorządu było okaże się nieuzasadnione. Władze sądowniczą przejmie ulokowany w Kanugardzie Paralment Federacji zwany Radą Związku Winkulijsko-Volkiańskiego, który ponadto będzie instytucją sądowniczą ponad sądami prowincjonalnymi. Rada będzie wybierać Prezydenta Federacji (rezydującego w Krasnodarsku), który będzie powoływał rząd (jeśli Prezydent ma taki kaprys, to rząd może posiadać swego Premiera odpowiedzialnego bezpośrednio przez Prezydentem). W skład Rady będą wchodzić wszyscy chętni obywatele, likwidacji ulegną zbędne instytucje państwa, w tym Naczelny Sąd Federalny. Jugowice przestaną być potrzebne jako odrębna jednostka administracyjna i znajdą się w granicach Egvallandu. Zmienione zostaną godło i barwy państwowe, ale na to trzeba poczekać aż JE Henryk Wespucci nam coś wyczaruje... Jest też przewidziana możliwość rozpadu Federacji i sukcesji następującej w takim wypadku. No i to chyba byłoby wszystko co na ten temat mógłbym powiedzieć. Konstytucja w załączniku. [ATTACHMENT NOT FOUND] Re: I posiedzenie Komitetu (kwestie organizacyjne, symbole narodowe, ustrój, konstytucja) - Artur Kardacz - 21 Kwi 2020 Mam kilka uwag dotyczących powyższego projektu Cytat:Art. 14. Ten zapis mi nie pasuje. Nie możemy dawać takiej możliwości mieszkańcom, jak Szanowny wcześniej zaznaczył mieszkańcami są wszystkie osoby przebywające na terytorium ZWV. Równie dobrze może być to turysta z ZKRM. Nie wyjdę mi się rozsądne aby dawać im możliwość sprawowania władzy lub pełnienia niektórych funkcji. Takie prawo powinno być zarezerwowane tylko dla obywateli. Cytat:Obywatelem może zostać mieszkaniec Związku Winkulijsko-Volkiańskiego, który jest Według mnie podpisy powinny być tylko głosem doradczym i mieć niewielki wpływ na przyznawanie obywatelstwa. Nie możemy uzależniać takich decyzji od kaprysu obywateli. Cytat:Art.17. Myślę że warto określić czas tej nieobecności, według obecnego zapisu nieobecność może trwać nawet jeden dzień a Prezydent już będzie miał pretekst do odebrania obywatelstwa. Ja proponuję tydzień z wyjątkiem gdy ktoś wcześniej powiadomi o swojej nieobecności. W tym artykule warto jeszcze dodać, tak dla spokoju ducha, możliwość odebrania obywatelstwa za złamanie prawa ZWV. Cytat:Art. 46. Tutaj, jak to zostało ustalone na discordzie, władzę ustawodawczą w kraju miała sprawować Rada ZWV. Cytat:Art. 62. Pomysł co do tego artykułu przedstawiłem na discordzie. Moi zdaniem możemy zrezygnować ze stanowiska Naczelnego Dowódcy. Władzę nad wojskiem miałby Prezydent. Wojska mógłby użyć tylko za zgodą Rady ZWV (wyjątkiem jest stan wojenny). Prezydentowi w sprawach wojska mogą doradzać sztaby dowodzenia wojsk prowincjonalnych. To wszystko na tą chwilę Re: I posiedzenie Komitetu (kwestie organizacyjne, symbole narodowe, ustrój, konstytucja) - Erik Otton von Hohenburg - 21 Kwi 2020 Ktoś chce coś dodać? Może ustalmy termin w którym będzie można zgłaszać kolejne projekty konstytucji i poprawki do nich, może na początkowo niech będą to dwa tygodnie, a potem jak ktoś będzie rzeczywiście będzie pracował nad konstytucją to yen termin przedłużać będę kolejny i kolejny tydzień aż będziemy posiadać kilka projektów konstytucji, albo skupimy się nad tym jednym co już mamy — nie chce przedłużać tego w nieskończoność na próżno, wiem że konstytucja to nie jest sprawa błacha, ale też nie chce trwać do końca świata w zawieszeniu między państwem Volkiański-Winkulijskim, a Federacją Nordacką. Re: I posiedzenie Komitetu (kwestie organizacyjne, symbole narodowe, ustrój, konstytucja) - Artur Kardacz - 21 Kwi 2020 Dodam jeszcze że może warto wspomnieć coś o obywatelstwach. W sensie że jesteśmy obywatelami ZWV a obywatelstwa prowincjonalne zostaje zniesione, tutaj też warto poruszyć sprawę meldunku w danej prowincji. Fajnie jakby ktoś się odniósł do moich wcześniejszych uwag. Re: I posiedzenie Komitetu (kwestie organizacyjne, symbole narodowe, ustrój, konstytucja) - Henryk Wespucci - 26 Kwi 2020 Jeśli Szanowni pozwolą, do końca tego tygodnia odniosę się szerzej do propozycji. Na chwilę obecną brak mi czasu, chęci, które jednak powoli odzyskuję... Re: I posiedzenie Komitetu (kwestie organizacyjne, symbole narodowe, ustrój, konstytucja) - Artur Kardacz - 28 Kwi 2020 Myślę że to będzie miła odmiana gdy ktoś dołączy się do dyskusji. Na tą chwilę wszystko się zatrzymało i stoi. Re: I posiedzenie Komitetu (kwestie organizacyjne, symbole narodowe, ustrój, konstytucja) - Erik Otton von Hohenburg - 05 Maj 2020 Szanowni Państwo, Może czas już zakończyć tą błazenadę i uchwalić tą konstytucję? I tak ją możemy prędzej czy później zmieniać. Re: I posiedzenie Komitetu (kwestie organizacyjne, symbole narodowe, ustrój, konstytucja) - Artur Kardacz - 06 Maj 2020 Ja bym poczekał aż głos zabierze strona Volkiańska, wszak konstytucja obejmuje również ich. RE: I posiedzenie Komitetu (kwestie organizacyjne, symbole narodowe, ustrój, konstytucja) - Mateusz Żmigrodzki - 09 Maj 2020 Wysoka Izbo! Postanowiłem przyłączyć się wreszcie do dyskusji i chciałbym złożyć kilka uwag co do tego projektu. Ogólnie to uważam ten projekt za dobry (tym bardziej, że wzorowany jest na Konstytucji WRE), jednakże istnieją pewne niedociągnięcia, do których chciałbym złożyć poprawki. Co prawda duża ich część jest kosmetyczna, jednak są wśród nich poprawki ważne. Poprawione fragmenty będą odpowiednio oznaczone. Poprawka nr 1: Cytat:Art. 5.Ta poprawka likwiduje sprzeczność, która jest związana z artykułem 53, gdzie wprost jest napisane, iż Narodowy Sąd Powszechny ma swoją siedzibę w Vihres. Poprawka nr 2: Proponuje zamienienie następujących zwrotów na inne: (Pierwszy) Zastępca Prezydenta ---> Wiceprezydent Rząd ---> Gabinet Premier ---> Przewodniczący Gabinetu Dzięki temu ten klimat republiki prezydenckiej będzie bardziej obecny w naszym państwie. Poprawka nr 3: Cytat:Art. 14. Uważam, że rzeczą oczywistą jest, że to tylko obywatele powinni pełnić władzę, jednakże powinniśmy właśnie umożliwić pełnienie niektórych funkcji, głównie administracyjnych, np. lennicy w WRE. Jeśli stało by się, że kogoś aktywność zagrażałaby państwu to wtedy fragment o brzmieniu: "lub stwierdzone zostanie iż działalność takiego mieszkańca jest szkodliwa dla rozwoju Związku Winkulijsko-Volkiańskiego." powinien umożliwić podjęcie odpowiednie działanie. Poprawka nr 4: Cytat:Art. 17.Tutaj ta zmiana jest oczywista - koniecznym jest określenie długości nieobecności, bowiem jakiś Prezydent może w przypływie swego gniewu odebrać mu pochopnie obywatelstwo. Poprawka nr 5: Cytat:Art. 19Tutaj zmiana kosmetyczna, dodaje wzmiankę o charakterze legalistycznym, która tutaj wzmacnia prestiż przysięgi. Poprawka nr 6: Cytat:Art. 32.Tutaj likwidujemy sprzeczność wynikającą z art. 27. gdzie wyraźnie jest napisane, że to Prezydent organizuje referenda, co mogłoby w przypadku złożenia wniosku o takie referendum wywołać spór konstytucyjny. Poprawka nr 7: Cytat:Art. XX.Ta poprawka wprowadza procedurę impeachmentu, która pozwala na usunięcie Prezydenta, Wiceprezydenta lub Przewodniczącego Gabinetu z pełnionego urzędu w przypadku popełnienia przestępstwa. Poprawka nr 8: Cytat:Art. 34.Zmiana przysięgi na autorską, która dodaje więcej prestiżu. Poprawka nr 9: Cytat:Art. 49.Tutaj tak samo, ale tym razem Przewodniczącego parlamentu. W osobnym wątku w tym dziale, zamieściłem ankietę dotyczącą nazwy parlamentu Związku Winkulijsko-Volkiańskiego. RE: I posiedzenie Komitetu (kwestie organizacyjne, symbole narodowe, ustrój, konstytucja) - Henryk Wespucci - 10 Maj 2020 Poza drobnymi uwagami redakcyjnymi to tak: 1. przychylam się do poprawek Artura Kardacza i Mateusza Żmigrodzkiego, podzielając ich zdanie. Bardzo ciekawym pomysłem wydaje mi się zmiana nazewnictwa zaproponowana przez Mateusza. 2. Według mnie art. 8. należałoby przeredagować w sposób ludzki, bo mnie to po prostu boli jak to wygląda, może po prostu ja mam w tym problem. 3. Wiele mniejszych i większych poprawek techniczno-kosmetyczno-redakcyjnych których w tym momencie nie chcę przytaczać. 4. Władza sądownicza. Po pierwsze - nie widzę potrzeby, aby sąd znajdował się w mieście inne niż Krasnodarsk/Kanugard, takie były z tego co pamiętam również ustalenia dwustronne. Ja osobiście nie tworzyłbym instytucji sądu bo zobaczmy jak to wyglądało w FN - sądownictwo przez większą część nie było kompletnie potrzebne. W mojej oczenie utrzymywanie całej instytucji sądu jest niepotrzebne. Według mnie moglibyśmy stworzyć coś jak sędzia/sędziowie pokoju rozpatrujący sprawy między obywatelami. W przypadku sporów o większą wagę możnaby stworzyć przyparlamentarną komisję śledczą, lub komisję problemową składającą się z określonej przez parlament ilości osób. Dla mnie sądownictwo jest zbytnio, że tak powiem rozbujane. 5. Nazewnictwo w języku winkulijskim bardzo mi się nie podoba. Pokazuje wprost obojętność wobec drugiego kraju, dając go na margines. Jeżeli chcecie koniecznie (dla mnie bezzasadne) stosować w konstytucji nazwy urzędów w językach pomocniczych, to wszystkich i we wszystkich językach. Inaczej nie ma na to mojej zgody. 6. Zmieniłbym układ niektórych artykułów i tak dalej. Wszystkie moje uwagi pozwolę sobie zaprezentować jak najszybciej w dogodnej dla nas formie. |