20 Kwi 2020, 18:33:51
Mateusz Żmigrodzki napisał(a):Chcę zauważyć, że Związek Winkulijski nie był monarchią, ale był państwem o ustroju republikańskim, zarządzanym przez odpowiednie organy państwa. Więc, moim zdaniem, wprowadzanie elementów monarchistycznych do ustroju państwa gwałci dziedzictwo Egvala. Tak, racją jest że mamy mało osób do zabawy w wybory, ale rozwiązaniem nie jest wprowadzanie monarchii elekcyjnej. Nie zabijajmy prawdziwego klimatu Egvallandu, jakimiś sarmatyzmami.
Była to w zasadzie luźna propozycja naprawy systemu wyborów głowy państwa, nie będę na siłę starał się przekształcić Winkulię w monarchie, jeżeli taka jest wola naszych drogich obywateli, ale to wciąż nie zmienia faktu iz jak sam Pan Prezydent zauważył nie mamy dostaecznie licznej społeczności aby bawić się w wybory Prezydencie w sposób inny, niż to ma miejsce w przypadku Przewodniczącego Stanów Generalnych, przy czym też jego wybór co trzy miesiące jest w sumie pustą i nic nie wnoszącą czynnością biurokratyczną.
Mateusz Żmigrodzki napisał(a):W ogóle, dopiero niecały miesiąc temu uchwaliliśmy nową Konstytucję, w której to Pan Panie Premierze zaproponował ustrój republikański, więc nie wiem dlaczego Pan chce nagle zmieniać po 25 dniach Konstytucję? Coś takiego jest niepoważne, Konstytucję się pisze tak, aby jej nie zmieniać co chwila. Albowiem gdy ciągle się ją zaczyna poprawiać to robi się niespójna. Jak już mamy już teraz koniecznie zmieniać, to dokonajmy o wiele większej i zaawansowanej zmiany, a nie wprowadzenie monarchii elekcyjnej.
W którym miejscu mówiłem o natychmiastowej zmianie konstytucji? Gdybym chciał do czegoś takiego doprowadzić w natychmiastowym tępię, to już dziś pewnie zaprezentowałbym projekt nowelizacji konstytucji. Nasz ustrój na ten moment jest spójny, co nie oznacza że jest idealny i nie wymaga chociażby drobnych zmian, dążę do zebrania jak największej ilość danych na temat tego jak sprawdza się funkcjonalność naszego ustroju w naszych warunkach, zbieram pomysły, które za najwcześniej kilka miesięcy przeleje na papier jako spójną wizję reformy państwa, można to było zauważyć już wcześniej w momencie gdy inicjowałem dyskusje na temat dewizy WRE.
Mateusz Żmigrodzki napisał(a):Ogólnie sam uważam, że elementy monarchiczne, takie jak lenno i stopnie szlacheckie trzeba będzie z czasem zniwelować, np. lenna przekształcić w znane w demokracji partnerstwo publiczno prywatne, a godności szlacheckie zamienić na jakieś przywileje finansowe albo społeczne.
Pomysł godny rozważenia, byłbym wdzięczny za rozwinięcie tej myśli.
![[Obrazek: videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67...height=138]](https://media.discordapp.net/attachments/556495101086531596/589394861589921796/videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67c57ebd&is=67c42d3d&hm=82211377b02e470c984c379ddff4c8d9d637a288d693bac297b7f21c72b0588d&=&width=213&height=138)