03 Mar 2020, 22:32:35
Mateusz Żmigrodzki napisał(a):Dziękuję Panie Ministrze za tą ciekawą ekspertyzę.
Ponownie wzywam Augusta von Hagsena de la Sparasana przed oblicze Sądu, aby odpowiedział na pytanie, czy prawdą jest to iż Pan von Ribbentrop tak naprawdę nie złożył podpisu pod traktatem o włączeniu ZPViW do ZSRM? Proszę także opowiedzieć o okolicznościach aneksji ZPViW do ZSRM.
Wysoki sądzie,
Pan von Ribertrop nie złożył podpisu pod traktatem, co nie jest żadną tajemnicą. W tym czasie nie dało się z nim skontaktować, a sytuacja wymagała działania.
Co do okoliczności przyłączenia (bo nie nazwałbym tego aneksją) ZP do ZSRM, jak wcześniej mówiłem, sytuacja była napięta i dynamiczna. Samo przyłączenie było omówione prez obie strony, i zostałoby skonsultowane również z Joahimem, gdyby nie fakt, że ten, mimo faktu, iż poinformowałem go o rozmowach odnośnie przyłączenia ZP do FN, a nie można było czekać na niego. Sama propozycja przyłączenia była od początku bardzo korzystna - dla obu stron. ZP zyskiwało przede wszystkim stabilność, której brakowało, było blisko do kryzysu konstytucyjnego w ZP, czego przyczyną była między innymi diarchia w Zjednoczonym Państwie (panowanie naraz prezydenta i króla). Także sytuacja w FN nie zachęcała, wiele osób było niezadowolonych z przebiegu referendum w sprawie "wywalenia" (jak to zostało określone w samym referendum) ZP. Jak również wcześniej mówiłem, istniało ryzyko siłowego wyrzucenia ZP z FN, kiedy tylko referendum skończy się niepomyślnie do zwolenników "wywalenia". Trzeba było zatem reagować, a traktat z ZSRM był dla ZP jednym wyjściem.
August van Hagsen de la Sparasan