10 Paż 2019, 19:28:33
Swego czasu w Athos działała mała restauracja oraz kolej, możemy spróbować rekatywować te pomysły. Dalej co możemy zrobić to otworzyć fabryki (mebli, samochodów) możliwości jest dużo.

|
Lokalna polityka pieniężna
|
|
10 Paż 2019, 19:28:33
Swego czasu w Athos działała mała restauracja oraz kolej, możemy spróbować rekatywować te pomysły. Dalej co możemy zrobić to otworzyć fabryki (mebli, samochodów) możliwości jest dużo.
10 Paż 2019, 21:31:34
Na placu wielkim w kości grali i handlować nie przestali, Wtedy Sułtan mądrze rzekł do nich: handlować macie, Lecz podatek mi zapłacić trzeba bym upiekł braciom chleba. -fragment przypowieści o gospodarce w Siyah. Jeśli łaska Wam pomoże to może pozwolicie Fazilowi targ prawdziwy w Kanugardzie stworzyć. Kupcy, dziwki i złodzieje z całego świata tam się zjawią. Ja kasować będę datki za sprzedane stare klapki i podatek Wam oddam. Na targu prócz rupieci inne skarby się znajdą a każdy kupić będzie mógł co zechcę. Opisywać dzień targowy Fazilowi przyjdzie to i Erik się ucieszy a Artur zawoła: "Nie dażyłem go sympatią ale prawo rządzi targiem, Sułtan z karpiem. "
Fazil Emre (urodzony 21.06.2019 zmarł 30.10.2019), Sułtan Siyah,Pan wszystkich karków, sługa Wielkiego Meczetu, Król Królów, Imperator Wschodu i Zachodu.
Podróżnik i poeta. Aktualnie w raju Allacha.
15 Paż 2019, 15:17:15
Co bracia sądzą o moich planach postawienia targu w Egvallandzie? Czy to pomysł dobry czy nie? Trzymać się go Fazil ma czy ustąpić i braci nie drażnić?
Fazil Emre (urodzony 21.06.2019 zmarł 30.10.2019), Sułtan Siyah,Pan wszystkich karków, sługa Wielkiego Meczetu, Król Królów, Imperator Wschodu i Zachodu.
15 Paż 2019, 17:03:57
Pomysł jak najbardziej mi się podoba, każda aktywność w Egvallandzie jest na wagę złota, a zwłaszcza w ramach gospodarki
, jednak chciałbym poznać szczegóły z jakimi zostanie zrealizowany ten pomysł, zwłaszcza że nie zabardzo zdaję sobie z tego sprawę jak taki targ mógłby funkcjonować w warunkach mikronacji (aczkolwiek to sobie próbuje wyobrazić). ![]()
15 Paż 2019, 19:13:52
Bracie miły już czas wyjaśnić co ten Fazil w głowie trzyma i co czynić ma zamiary. Targowisko przedmiotów będzie wiele miało. I tak żeby radio posłuchać to obywatel do kantoru spieszyć musi. Tam za reny Egvallandu walutę zakupi. Na targu tylko taki pieniądz wartość ma. Gdy wpłaci na konto prowincji sumę odpowiednią Fazil mu radio odda do użytku własnego. Teraz komentować na forum może dowoli co mu Federacyjne radio pier... Jeśli on nie kupi a coś pisać będzie to jest kłamcą! Sprzedawać będę różne cuda. Nie będę brał zapłaty. Tak by zwiedzić zamek Artura , bilet kupić musisz u Fazila. Chcesz na ryby iść nad morze kupić wędkę Fazil pomoże. Szaty z Siyah im się marzą to skarb Egvallandu hojnie obdarzą. Tak też każde wydarzenie i wyprawa będzie zaczynać się u Fazila, kamrata.
15 Paż 2019, 20:32:36
Czy tu odpowiedź tą uzyskam? Czy Sułtan ziemię i dział na forum otrzyma by kapcie sprzedawać?
15 Paż 2019, 20:37:28
Jutro postaram się załatwić ze swojej strony działkę dla Sułtana i nic Sułtan nie będzie musiał płacić i dodatkowo w ramach Rządowego Programu Wspierania Przedsiębiorczości otrzymacie nieco pieniędzy na start. Dział na forum też postaram się załatwić, aczkolwiek z tym będzie nieco trudniej, dodatkowo będziecie musieli napisać (sami, aczkolwiek mogę pomóc) wniosek do ministra finansów z prośbą o rejestrację przedsiębiorstwa.
![]()
15 Paż 2019, 20:45:35
Dziękuję bracie za pomoc!
15 Paż 2019, 21:38:01
Dział dla targu już jest (http://fnor.cba.pl/forum/forumdisplay.php?fid=377). Postanowiłem nadać też na wasze potrzeby działkę nr. 30. W Kanugardzie, pieniądze zdaje się już przelałem, jednak system nie chce wygenerować mi potwierdzenia. Być może poraz kolejny pieniądze rozpłyneły się w eterze? w każdym razie mogę spróbować jeszcze raz jeżeli władze centralne nie rozwiążą problemu lub jeśli stwierdzą, że pieniądze nie ruszyły się z miejsca w którym początkowo były (przelewałem z konta Egvallandu, jeżeli ktoś chce wiedzieć).
![]() |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |