![]() |
|
Lokalna polityka pieniężna - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=187) +---- Wątek: Lokalna polityka pieniężna (/showthread.php?tid=636) Strony:
1
2
|
Lokalna polityka pieniężna - Erik Otton von Hohenburg - 09 Kwi 2019 Myślę, że pora zastanowić się nad polityką monetarną Egvallandu. Z jednej strony według zapewnień Ministra @Aris Kostas, że możemy posiadać własną walutę z drugiej jednak strony system gospodarczy, który usilowalismy stworzyć okazał się prawie całkowitym niewypałem. Ostatnio do głowy przyszło mi kilka pomysłów dotyczących rozbudowy winkulijskiej infrastruktury transportowej, ale w tym miejscu temat rozbija się o pieniądze.
a.) zostajemy przy własnej walucie i się nią posługujemy również z podmiotami zagranicznymi?
b.) wprowadzamy Reny (sposób w jaki to zrobimy zależy w głównej mierze od rządu federalnego). (popieram)
c.) w ogóle zamiećmy ten temat pod dywan i nie posługujmy się pieniędzmi, to wszakże wymysł szatana
RE: Lokalna polityka pieniężna - Artur Kardacz - 09 Kwi 2019 Możemy wprowadzić handel wymienny a tak na serio jestem za opcją b. Poprzedni system lekko nam nie wyszedł dlatego nie warto robić go drugi raz. Wprowadzimy reny i będzie spokój.
RE: Lokalna polityka pieniężna - Erik Otton von Hohenburg - 08 Paż 2019 Stary wątek, ale co tam. W ostatnich dniach wykorzystanie marki egvallandzkiej stało się w zasadzie fikcją. Zatem pytam się co należy z tym zrobić? tym bardziej, że przy obecnej sytuacji demograficznej w naszej prowincji nie da się w zasadzie prowadzić handlu wewnątrz naszego kraju, poza spontanicznymi akcjami. Mam też inne pytanie: czy waszym zdaniem me może okazać się równie atrakcyjna dla inwestorów zagranicznych, co ren?
RE: Lokalna polityka pieniężna - Artur Kardacz - 08 Paż 2019 Wątpię żeby tak się stało ponieważ renami da się płacić wszędzie no a marką tylko w Egvallandzie. Gdy nadal tak będzie to nie ma szansy aby marka stała się tak atrakcyjna jak ren. RE: Lokalna polityka pieniężna - Alfred Fabian - 08 Paż 2019 Tak, jest taka szansa, jak już powstanie Kantor Federacyjny Co prawda, do tego jeszcze długa droga niestety, ale prace jakoś tam przebiegają, obecnie jednak nie w stronę kantora, a restrukturyzacji związanej z tworzeniem się Sejmitara i włączeniem do niego również systemów bankowych. Gdy jednak będę ingerował już w banki i wszystko co już działa, pojawi się informacyjny wątek związany z całym SG
RE: Lokalna polityka pieniężna - Artur Kardacz - 08 Paż 2019 Dopóki nie ma kantora to na dobra sprawę marka nie ma żadnego znaczenia za granicami prowincji. Jeśli chodzi o wydawanie.... mam pomysł trochę dziwny, można otworzyć szereg sklepów, fabryk itp. gdzie będzie można wydać te zalegające pieniążki na jakieś drobiazgi. Może jakaś restauracja lub salon samochodowy... RE: Lokalna polityka pieniężna - Erik Otton von Hohenburg - 08 Paż 2019 Wogóle jaką to teraz gra rolę, kto jakimi pieniędzmi obraca? gospodarka poza Egvallandem praktycznie stoi w miejscu, każdy kto tylko założył jedną lub więcej firm ma kieszenie wypchane sianem i nie interesuje go to nawet, że w Egvallandzie mógłby dostać od kilkuset do kilkudziesięciu tysięcy renów za odrobinę chęci do jakiegoś działania, prostą grafikę czy zwykłego posta. Równie dobrze możemy ludziom dawać kasę w markach, bo i tak za to niewiele mniej kupią... RE: Lokalna polityka pieniężna - Artur Kardacz - 10 Paż 2019 Rzecz w tym że za te marki kupią coś tylko w Egvallandzie Ale zostawmy ten temat i przejdźmy do mojej propozycji. KKW otwiera szereg firm i sklepów w których obywatele będą mogli wydać zalegające na kontach pieniądze. Środki ze sprzedaży trafią na konto prowincji.
RE: Lokalna polityka pieniężna - Fazil Emre - 10 Paż 2019 Chętnie odsprzedam parę dywanów by wyszczuplić wasze portfele! Waluta dowolna! RE: Lokalna polityka pieniężna - Erik Otton von Hohenburg - 10 Paż 2019 Artur Kardacz napisał(a):Rzecz w tym że za te marki kupią coś tylko w Egvallandzie Pozwol, że ja zamknę ten wcześniejszy temat jedynym pytaniem: czego w Egvallandzie nie kupisz? pomysł mi się bardzo podoba, ale co miałoby być tam sprzedawane? pomysł bardzo dobry, ale trzeba jeszcze ustalić szczegółowy plan działania. Cytat:Chętnie odsprzedam parę dywanów by wyszczuplić wasze portfele! Waluta dowolna! I tak trzymać! |