05 Cze 2025, 10:51:11
Nie ma co ukrywać – od dłuższego czasu mikronacje jako forma rozrywki przestały być dla mnie atrakcyjne. Trzymał mnie tutaj już właściwie tylko sentyment i pewnego rodzaju sympatia do grupy, z którą przez kilka dobrych lat wspólnie budowaliśmy tę internetową społeczność. Niesławna afera z Burkiem podkopała ostatni fundament mojej motywacji. Nie chcę zrzucać całej winy na to wydarzenie, ale od tamtej chwili mój dystans do mikroświata zaczął systematycznie narastać. Na pewno z lekką radością i nostalgią będę wspominał tę przygodę. Ilość pracy i czasu, jaką tutaj włożyliśmy, zasługuje na dobre zapamiętanie. Zawsze starałem się uczestniczyć w tym wszystkim jak najaktywniej. Nieskromnie przyznam, że nierzadko to właśnie ja odznaczałem się największym zaangażowaniem. Chciałem robić wszystko – ale, jak się okazało, na wszystko nie starczało czasu. Moja ambicja pchała mnie do podejmowania się jak największej liczby zadań. W moich oczach najlepiej było, gdy robiłem coś sam – miałem wtedy pewność, że zostanie to zrealizowane. Jakże naiwne i nieodpowiedzialne było to podejście. Branie na siebie zbyt wielu obowiązków kończyło się ich stopniowym zaniedbywaniem. Dziś jednak nastąpił moment, w którym nie mam już chęci ani pomysłów. Dlatego chciałbym pożegnać się z Wami wszystkimi i podziękować za wspólnie spędzony czas. Mógłbym po prostu zniknąć w ciszy, nie mówiąc nikomu ani słowa – uważam jednak, że zasługujecie na kilka słów pożegnania i na to, bym domknął swoje zobowiązania. Swoją funkcję Marszałka KSZ przekazuję w ręce JKM Mikołaja. Z funkcji rządowej rezygnuję. Obywatelstwa się nie zrzekam, choć jeśli JKM uzna za stosowne jego odebranie, nie będę protestował. Ciężko odejść z tego miejsca, ale pora zamknąć za sobą te drzwi. Może kiedyś powrócę, tego nie sposób dziś przewidzieć. Na pewno jednak zostawię zakładkę z nowinami w ulubionych i będę co jakiś czas zerkał na to, co dzieje się w mikroświecie.
Dziękuję za wszystko. Trzymajcie się i żegnajcie.
Dziękuję za wszystko. Trzymajcie się i żegnajcie.

![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)