07 Lut 2022, 19:13:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07 Lut 2022, 19:14:39 przez Alfred Fabian.)
Obywatele!
Dzisiaj mijają 4 lata od momentu powstania Związku Winkulijskiego. Jest to czas, który niemalże przebiegł nam przed oczami. Ciągle byliśmy częścią zmieniającej się historii Nordaty, patrzyliśmy na nią, współtworzyliśmy, działaliśmy. Jednoczyliśmy wokół siebie i polaryzowaliśmy. Teraz, po 4 latach możemy powiedzieć śmiało, że przetrwaliśmy próbę czasu. Nie zniknęliśmy z map mikroświata i nawet pomimo ostatnich zawirowań związanych z przeniesieniem forum, trzymamy się bardzo dobrze, będąc wśród 10 najaktywniejszych państw obecnego mikroświata. To powód tak samo do dumy, jak i odpowiedzialność, jaka wiąże się z tym tytułem.
Jestem pewien, że przetrwamy kolejne lata, tworząc coraz to ciekawsze inicjatywy, a także kontynuując perły naszej kultury, które już nieraz się pojawiły. Volkianwizja i Nordawizja, Goruzyjskie Święto Wina, Mały Puchar Nordaty to tylko przykłady inicjatyw, które z pewnością warto kontunuować, które są elementami naszej kultury, o które należy się troszczyć. Jako jedyny na Nordacie przykładamy tak wielką wagę do państw, które już kiedyś istniały na terytorium Związku. Wierzę, że jesteśmy w stanie zadbać o to, aby każdy w Winkulii znalazł dla siebie miejsce.
Tym bardziej cieszy mnie fakt, że jesteśmy zauważani za granicą, a nasze inicjatywy stają się coraz popularniejsze - popularyzacja grafiki generowanej przez Sztuczną Inteligencję, która skutkowała m.in. założeniem Galerii Sztuki w Bordo i leockim konkursem Barwy Zimy, to w dużej części zasługa właśnie Winkulii. W rocznicowym turnieju szachowym bierze udział aż 16 uczestników, co na warunki mikronacyjne jest liczbą niemalże niewyobrażalną. Bardzo Wam wszystkim za to dziękuję.
Przede wszystkim jednak chcę podziękować wszystkim obywatelom Związku, bez których państwo to nigdy by nie istniało. Dziękuję Henrykowi Wespucciemu, Mateuszowi Żmigrodzkiemu, Erykowi Ottonowi von Hohenburgowi, Arturowi Kardaczowi, Fatimie von Hohenburg Marcjan-Chojnackiej, Leszkowi Ebe-Grunerowi, Adamowi Aleksandrowi, Franciszkowi Paderewskiemu, Aleksandrowi Novakowi i Tymoteuszowi Piechocie za zaangażowanie w tworzenie Winkulii, jej kultury i historii. Bez Was to państwo by nie istniało i jesteście jego najważniejszą częścią.
Mam również nadzieję, że gdy za rok spotkamy się ponownie na 5-tej już rocznicy Związku Winkulijskiego, to grono obywatelskie będzie jeszcze większe. Że nasze inicjatywy będą jeszcze popularniejsze, a cały mikroświat będzie na nich korzystał. Życzę zarówno sobie, jak i Wam czerpania satysfakcji z podejmowanych działań. Róbcie to, co sprawia wam najwięcej zabawy, a dzięki temu Winkulia zawsze będzie krajem, w którym będziemy chcieli działać.
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I

![[Obrazek: list_gratulacyjny.png?width=588&height=645]](https://media.discordapp.net/attachments/859038543165653002/940357039803207762/list_gratulacyjny.png?width=588&height=645)
![[Obrazek: EZEzRt9.png]](https://i.imgur.com/EZEzRt9.png)